Hamilelikte aşırı susuzluk hissetmek pek çok annenin karşılaştığı normal bir durumdur. Aslında gün içinde kendiniz için almanız gereken su miktarı pek de değişmemiştir. Ancak bebeğinizin gelişimi için normalde içtiğinizden daha fazla su tüketmeniz gerekir. Bu miktar eksik kaldığında susuzluk hissi oluşacaktır. Susuzluk hissine başka belirtiler de eşlik ediyorsa bu bir hastalığın habercisi de olabilmektedir. Bu nedenle anne adayının kendini gözlemlemesi ve böyle bir durumda doktora gözükmesi önemlidir.
İçindekiler?
Hamilelikte Sürekli Susuzluk Hissinin Sebebi Nedir?
Hamilelikte sürekli susuzluk hissi genellikle normaldir. Bebeğin gelişimi sırasında anne adayının vücudundaki kan hacmi artış gösterir. Bu nedenle normalde tükettiğinden daha fazla suya ihtiyaç duyulmaktadır. Bir diğer neden ise gebelik sürecinde idrara çıkma sayısının artmasıdır. Anne adayı sık sık idrara çıktığı için vücut kısa zamanda su ihtiyacı hissedecek bu da gebelikte susuzluk hissi yaşamaya sebep olacaktır.
Gebelikte Susuzluk Nelere Yol Açabilir?
Gebelikte susuzluk hissettiğiniz zamanlarda yeterli miktarda sıvı almak gerekmektedir. Ancak anne adayı bunu görmezden gelir ve sıvı tüketmezse çeşitli sorunların ortaya çıkması kaçınılmaz olacaktır. Sorunların ortaya çıkmasında susuzluğun yanı sıra gebelik hormonlarının da etkisi vardır.
Hamilelikte aşırı susuzluk hissetmenize ve ağız kuruluğu yaşamanıza sebep olabilecek durumlar şunlardır:
- Dehidrasyon
- Gestasyonel diyabet
- Diş eti iltihapları
- Pamukçuk
Hamilelikte Susuz Kalınca Ne Olur?
Hamileyken susamak göz ardı edilir ve gerekli sıvı vücuda alınmazsa ciddi sorunlara sebep olabilmektedir. Dehidrasyon denilen durum vücudun aldığı sıvı miktarının kaybettiği sıvı miktarından oldukça az olması ile ortaya çıkmaktadır ve oldukça tehlikelidir. Böyle bir durumla karşı karşıya kalmamak için yeterli su ve sıvı takviyesini almak gereklidir. Alınmadığı durumlarda dehidrasyon oluşur ve anne ve bebeğin sağlığını ciddi anlamda tehdit eder.
Dehidrasyon olduğunda amniyotik sıvıda azalma meydana gelecektir. Bu da bebeğin sağlığını tehdit eder. Sırf bu yüzden ölü doğum yapan anne sayısı oldukça fazladır. Bu nedenle olumsuz bir durumla karşılaşmamak için erkenden müdahale edilmelidir. Karşılaşabilecek diğer sorunlar doğum sırasında meydana gelebilecek ve bebeğin sonraki tüm hayatını etkileyecek kalıcı hasarlardır. Ayrıca erken doğum riski de söz konusudur. Dehidrasyonun anne sütü eksikliğine de sıklıkla yol açtığı tespit edilmiştir.
Bu kadar ciddi sağlık sorunlara hatta hayati risklere sebep olan dehidrasyonun önüne geçebilmek için anne adayı gün içinde düzenli sıvı tüketmeli ve bunu sorumluluk haline getirmelidir.
Bunları da bir oku istersen 🙂
- Hamilelikte İdrar Kokusu Neden Olur Nasıl Geçer?
- Hamilelikte Vajina Ağrısı Nasıl Geçer?
- Bebeklerde Dudak Morarması Nasıl Geçer?
- Hamilelikte Makat Ağrısı Nasıl Geçer?
Gebelikte Susuzluk ile Baş Etmenin Yoları Neler?
Hamilelikle susuzluk hissi nasıl geçer sorusuna verilebilecek ilk cevap hiç kuşkusuz su ve sıvı tüketimini arttırmak olacaktır. Ancak başka noktalara da dikkat edilmesi, hamilelikte aşırı susuzluk hissinin önüne geçmeye yardımcı olacaktır. Susuzluk hissi ile baş etmek için dikkat etmeniz gereken noktalar şunlardır:
- Kafein içeren içeceklerden mümkün olduğunca az tüketilmelidir. Kafein tüketimi susuzluk hissine yol açmasının yanı sıra hamilelikte tüketimi sınırlandırılması gereken bir maddedir. Bu nedenle anne adaylarının kafein içeren kahve, çay ve benzeri içecekleri günde 1 bardakla sınırlandırması, mümkünse hiç tüketmemesi tavsiye edilmektedir.
- Bol bol su tüketilmelidir. Günde en az 8-12 bardak şu içilmelidir. Buna ek olarak farklı sıvılar da tüketildiğinde susuzluk hissi azalacaktır.
- Yüksek su içeren meyve ve sebzeleri sık sık tüketmek hem vitamin ve mineral hem de su ihtiyacınızı karşılamanız için iyi bir seçenektir.
- Baharatlı ve aşırı tuzlu gıdaları tüketmekten kaçınmak önemlidir.
- Aşırı terlemekten mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Bu yüzden yüksek efor sarf edilen spor ve aktivitelerden kaçınılmalı, yüksek sıcaklıklarda dışarı çıkılmamalıdır.
- Buz emmek anne adaylarını oldukça rahatlatan bir yöntemdir. Hem ağız kuruluğunu önler hem de sıvı almanızı sağlar. Aynı zamanda gebelik bulantıları yaşıyorsanız bunun da önüne geçer.
Gestasyonel Diyabet Hamilelikte Susuzluk Hissi Yaşatır Mı?
Hamilelikte aşırı susuzluk hissinin normal olmadığı durular da vardır. Bunlardan biri gestasyonel diyabettir. Bu durum sadece gebelik döneminde ortaya çıkmaktadır. Sonucunda da anne adayının kan şekerinin yükselmesine yol açar. Gebelik sonlandıktan sonra genellikle son bulan bu durum gebelik diyabeti olarak da adlandırılmaktadır. Hamilelik diyabeti bazı belirtileri takip ederek tespit edilebilir. Bunlar:
- Sık sık idrara çıkma
- Aşırı susuzluk hissi
- Ağızda kuruluk
- Beden yorgunluğu
Hamilelik süresince pek çok şeye normalden daha fazla ihtiyaç olmaktadır. Bunlardan birisi de insülindir. Anne adayının vücudunda yeterli miktarda insülin salgılanmadığı durumlarda gebelik diyabeti ortaya çıkar ve hamilelikte sürekli susuzluk hissi yaşamanıza sebep olur. Bu nedenle böyle bir şüphe duyuluyorsa vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır. Bu durum diyet ve hafif egzersizle kontrol altına alınabileceği gibi, ilaç ve insülin takviyesiyle de tedavi edilebilmektedir. Doktorun yaptığı inceleme sonucunda tedavi şekline karar verilir.