Çocuk Diş Hekimliği Nedir? Hangi Hastalıklara Bakar?

By Sevil Yılmaz

Published On:

Follow Us
Çocuk Diş Hekimliği Nedir

Son yıllarda çocuk diş hekimliği diğer adı ile pedodonti oldukça fazla gelişmiş diş hekimliğinin alt dalıdır. Çocuk diş hekimliği çocukların ve bebeklerin dişlerinde meydana gelebilecek her türlü sorun ve hastalıkların tanısı ve tedavisi ile ilgilenmektedir. Ayrıca anne ve babalara çocukların ağız ve diş sağlığı konusunda bilgiler vererek çocukların daha sağlıklı dişlere sahip olmasını amaçlamaktadır. Buda tıbbi yönünde başka sosyal yönü de olduğunu göstermektedir.

Çocuk Diş Hekimliğinden Anestezi Kullanılır mı?

Çocukların dişlerinde oluşan sorunları tedavi etmek için lokal anestezi kullanılmaktadır ancak, bazı çocukları çok hareketli oldukları için genel anestezi altında da tedaviler yapılabilmektedir.

Pedodonti Hangi Yaş Gurubundan Olan Hastalara Bakar?

Bebeklikten başlayarak ergenlik çağına kadar olan zaman dilimi içerisinde bebeklerin ve çocukların dişlerinde meydana gelebilecek her türlü sorun ile ilgilenmektedir. Her çocuğun gelişimi farklılıklar gösterdiği için, net bir yaş gurubu vermek çok doğru olmaz. Ancak 14 yaş ve altı çocuklar çocuk ve diş hekimliği baktığını söyleyebiliriz.

Çocuk Diş Hekimliği Neden Önemli?

Özellikle ağız ve diş bakımı ile ilgili bütün alışkanlıklarımız çocuk çağından itibaren oturmaya başlar. Yani çocuk yaşlarda kazılan alışkanlıklar bir ömür boyu ağız ve diş sağlığını etkilemektedir. Buda anne ve babaların çocuklarına iyi bir diş bakımı vermeleri gerektiğini göstermektedir.

Bebeklerin sür dişlerine bakıldığında 6 aylık ile 9 aylık arasında çıktığını görmekteyiz. Bu ilk çıkan dişler bebeklerin temel ihtiyaçlarını gidermesi için çıkmaktadır. Bu nedenle bebeklerde çıkan süt dişleri de sağlıklı beslenme konusunda da önemli rol oynamaktadır. Daimi dişlere göre süt dişleri daha hassas yapıya sahiptirler. Bu nedenle daha iyi bir bakıma ve korumaya gerek duyarlar. Bu dişler geçicidir ve zamanı geldiğinde dökülerek yerine daimi dişler çıkar. Süt dişlerinde meydana gelen sorunların tedavisi için kesinlikle alanında uzaman ve tecrübeli bir hekim olması gerekmektedir. Çünkü bebeklerin ve çocukların ağız ve diş yapıları yetişkinler gibi değildir. Bu nedene ayrı bir tecrübe ve eğitim gerektirmektedir.

Genel diş hekimliği eğitimden sonra hekimler çocuk diş hekimliği için özel bir ihtisas yapmaktadır. Bu eğitimler sırasında ise sadece karşılaşılabilecek sorunların tanı ve tedavisi gibi konularda değil, çocukların psikolojisi, çocuk gelişimi ve genel anestezi gibi alanlarda da eğitimler almaktadırlar. Bu nedenle alanından uzman gerekli eğitimleri almış hekimler ile çalışmak her zaman büyük avantaj olacaktır. Ayrıca çocuğun seveceği korkmayacağı ve içinin ısınacağı diş hekimlerini seçmek, ileride çocuğun diş hekimi korkusu büyük oranda azalacak ve gerekli kontrol ve tedavilerini rahatça yaptırabilecektir.

Geçici olarak çıkan süt dişlerinin dökülmesi genel olarak 12 yaşına kadar tamamlanmaktadır. Bu dönemlere kadar her 6 ayda bir çocukların periyodik olarak diş hekimi kontrolünden geçmesi gerekmektedir.

Çocukluk dönemlerinde meydana getirilen alt yapısını sağlam yapılmış ağız ve diş sağlığı, yetişkinlik döneminde de dişlerin sağlığını devam etmesini sağlamaktadır. Çünkü ömür boyu ağız ve diş sağlığın devamlılığı şarttır.

Çocuk Diş Hekimliği Hangi Hastalıklara Bakar?

Çocukluk çağından yani 0 ile 13-14 yaş arasında ortaya çıkabilecek her türlü ağız ve diş rahatsızlıklarının tanı, tedavisi ile ilgilenirken. Aynı zamanda koruyucu diş hekimliği de yapmaktadır. pedodonti aşağıda ki durumlar ile ilgilenir;

  • Daimi ve süt dişlerinin bakımı ile,
  • Çürük oluşumlarının tedavileri,
  • Çocuklara kanal tedavisi yapımı,
  • Zorda kalındığında diş çekimleri,
  • Diş kırıkları,
  • Çocukların ortodonti tedavileri,
  • Çocuklarda diş eti hastalıkları gibi tedavilerin yapılması ile ilgilenmektedir.

Uzman Diş – Kocaeli Çocuk Diş Hekimliği | Kocaeli Pedodonti

Randevu Tel: 0262332 35 45
WhatsApp Hattı: 0542 439 10 52
İnstagram : @uzmandisgrup

Web: https://www.uzmandisgrup.com