Hamilelikte Pekmez, bağışıklık sistemini güçlendiren en doğal besinler arasında ilk sırada yer alır. Özellikle kış aylarında ve hamilelik döneminde pekmez tüketimi artırılmalıdır. Mevsiminde tüketim süresi sınırlı olan taze meyvelerin doğal şekeriyle uzun süreli kullanımına imkân veren pekmez, geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmez tatlarından birisidir.
- Hastalıklardan koruyan
- Bağışıklık sistemini güçlendiren
- Vücut direncini artıran
- Günlük vitamin ve mineral ihtiyacını karşılayan pekmez, hamilelerin günlük beslenme programında mutlaka yer almalıdır.
Bebeğini kucağına almak için gün sayan genç annelerin günlük ihtiyaçları normal zamana göre daha farklı ve özeldir. Hamilelik boyunca tüketilmesi tavsiye edilen lezzet, aynı zamanda anne karnındaki bebeğin zihinsel ve bedensel gelişimine de katkı sağlar. Sağlıklı olduğu kadar da sorunsuz bir hamilelik geçirmek isteyen anne adayları hekimlerine ve beslenme uzmanlarına danışarak sabahları aç karnına 1-2 yemek kaşığı pekmez tüketmesi tavsiye edilir.
Severek tüketilen pekmez türleri arasında; dut, üzüm, andız, pancar, keçiboynuzu ve hurma sayılabilir.
İçindekiler?
Hamilelikte Pekmez Yemek Bebeğe Kilo Aldırır mı?
Hamilelikte pekmez yemek hem anneye hem de karnındaki bebeğe faydalıdır. Demir, potasyum, kalsiyum, bakır ve magnezyumdan zengin olan pekmez türleri aynı zamanda B6 ve selenyum deposudur. Zengin glukoz ve früktoz içeriği hızlı bir şekilde emilerek kana karışan pekmez, enerji verir.
- Kilo aldırıcı bir etkisi olmayan doğal pekmezler,
- Bebeğin gelişimini desteklerken
- Damarlarını güçlendirir
- Mide ve bağırsağın sağlıklı gelişimine katkı sağlar.
250 gram pekmez; kalori açsından karşılaştırıldığında 1,5 litre süte, 350 gram ekmeğe veya 250 gram kırmızı ete eşittir.
Beslenme alışkanlıklarını değiştirmek zorunda kalan anne adayları en çok protein, kalsiyum ve vitamin çeşitlerine ihtiyaç duyar. Doğal beslenerek sadece hamileliğe özel kalıcı olmayan kilo alımı, annenin fiziksel sağlığı kadar psikolojik sağlığı için de önemlidir.
İyi bir demir kaynağı olan pekmez, kansızlık problemi yaşayan hamileler için müthiş bir kaynaktır. Enerji veren ve iştah açtığı söylenen pekmez, şifasıyla anne adaylarını bu zorlu süreçte rahatlatır, destekler.
Hamilelikte Pekmez Yemek Zararlı mı?
Uzman diyetisyenler pekmezin şeker yüklemesi olduğu görüşünde birleşmektedir. Gebelik döneminde artan demir ihtiyacını karşılamak için et ve bitkisel demir kaynaklarına yönelinmesinin daha doğru olduğunu savunanlar, aşırı fazla pekmez tüketiminin gebelikte diyabet riskini tetikleyebileceğinin altını çizer.
Hamilelikte tahin pekmez tüketimiyse kan yapıcı özelliğiyle dikkat çeker. Pekmezin saf şeker etkisini hafifleten tahin, folik asit ve demir açısından zengindir. Tahin pekmez hamilelikte vücuda yüksek oranda protein verirken en az et ve et ürünleri kadar kıymetlidir.
- Doğumdan hemen sonra düzenli olarak tüketilen tahin pekmez anne sütünün hemen gelmesini ve süt üretimini artırır.
Gün boyu sıcak sohbetlere ve keyifli meyve çaylarına eşlik edecek tahin pekmezli pratik tarifler arasında; tahinli kurabiye, pekmez helvası, limonlu tahin ezmesi, pekmezli muhallebi, balkabaklı tahinli çıtır rulo, pekmezli patlıcan, susamlı tahinli kek, tahin helvalı dondurma, tahinli pide, tahinli tavuk salatası, tahin pekmezli süt sayılabilir.
“Azı karar çoğu zarar” sözünden yola çıkarak gün içinde 2 yemek kaşığından fazla pekmez tüketilmemesi önerilir. Aşırı tüketimi insülin direnci ve kan şekeri üzerinde olumsuz etki gösterecek olan pekmez, yüksek kalorili olduğu için kilo alımına zemin hazırlayabilir.
Hamilelikte Pekmezin Faydaları
Anadolu’nun geleneksel lezzeti olan pekmez, şuruba benzeyen kıvamıyla şifalı bir besin kaynağıdır. Pekmezin besin değeri üretildiği meyvenin şeker ve aromasına göre değişiklik gösterir. 1 çorba kaşığı pekmezin besin tablosu;
- 14,95 g karbonhidrat
- 0,02 g yağ
- 7,4 mg sodyum
- 292,8 potasyum
- 41 mg kalsiyum
- 0,94 mg demirdir.
Kıvam olarak koyu bir pekmezde karbonhidrat miktarı artarken su oranı azalır. Kaliteli bir pekmez satın almak için kendine has kokusu, lezzet ve aroması kontrol edilmelidir. Rengi ve kıvamıyla dikkat çeken doğal ürünler glukoz içermemelidir. Üretim ve son kullanma tarihi etiketinden kontrol edilen doğal ürünler hem anne hem de bebeği için şifa deposudur.
Katkı maddesi olmayan pekmezler havayla temas ettikçe bozulmaya yüz tutar. Kapağı açıldıktan sonra buzdolabında saklanması gereken pekmez, lezzetli tariflerde kullanılırken yüksek ateşe maruz bırakılmamalıdır.
Hamilelikte pekmez aç veya tok karnına abartılmadan tüketilmelidir. Besin değerleri açısından zengin olan içeriği sebebiyle aç karna pekmez yiyip kahvaltı ettikten sonra hareketli bir yaşam temposuna devam edilmelidir.
Bunlar ilgini çekebilir?
- Hamilelikte Yoğurt Yenir mi?
- Hamilelikte Şeftali Yenir Mi?
- Hamilelikte Sütlaç Yenir mi?
- Hamilelikte Zerdeçal Yenir mi?
Hamilelikte Üzüm Pekmezi Yenir mi?
Anadolu’ya özgü yoğun olduğu kadar da tatlı bir şurup olan pekmez, koyu rengini üretim aşamasındaki kaynatma işlemi sonucunda alır. Hamilelikte tüketilen üzüm pekmezi kan üretimini artırır. Dokular ve organlara ihtiyaçları kadar kan ulaşması anne ve karnındaki bebeğini hastalıklara karşı korur. Pekmez çeşitleri arasında en sevilen ve tüketileni olan üzüm pekmezi bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Boşaltım ve sindirim sistemi üzerindeki uyarıcı etkisiyle bilinen üzüm pekmezi hamilelikte düzenli tüketildiğinde yaygın olarak görülen şişkinlik ve kabızlık problemlerinin giderilmesine katkı sağlar.
Damar sertliğine iyi gelerek kan dolaşımını hızlandıran üzüm pekmezi, lezzet ve kendine has aromasıyla her yaş için önerilir. 7’den 70’e herkesin tüketmesi gereken üzüm pekmezinin 1 yemek kaşığı 30 kaloriye karşılık gelir.
Hamilelikte Keçiboynuzu Pekmezi Yenir mi?
Hamilelikte keçiboynuzu pekmezi yemenin herhangi bir sakıncası yoktur. Fakat Keçiboynuzu Pekmezi‘ni çok fazla tüketmemenizi tavsiye ederiz. Fazla Keçiboynuzu Pekmezi hamilelikte kan değerlerinizi bozabilir. Mümkün olduğunca az tüketmeniz sağlınız için iyi olacaktır.