Hamilelikte Krem Kullanılır Mı?

By Sevil Yılmaz

Updated On:

Follow Us

Çoğu anne adayı vücutlarına sürdükleri kremlerin de karınlarındaki bebeği etkileyebileceğini bilmeli. Hamilelik sırasında kullanımından kaçınılması gereken cilt bakım ürünleri ve kremler neler olabilir? En çok bilinen markaların kremleri çoğunlukla güvenlidir. Bununla birlikte hamilelikte krem alışverişi yaparken dikkat etmeniz gerekenlerle ilgili rehberimizi inceleyin:

Retinoidler

Bu güçlü maddeler sivilce, cilt bozuklukları, sedef hastalığı ile ilgili ilaçlarla bazı yaşlılık-önleyici (anti-aging) nemlendiricilerde bulunur. Retinoidler hücre bölünmesini hızlandıran (cildin yenilenmesini hızlandıran) bir A vitamini türüdür ve cildi yeniler. Fakat retinoidler uzmanların anne adaylarının uzak durmasını önerdiği cilt bakım ürünlerinden biridir. Bazı çalışmalar gebelikte krem olarak yüksek dozda A vitamini alarak doğacak bir çocuğun bu kremlerden zarar görebileceğini göstermiştir. Daha önce Accutane markası altında satılan reçeteli sivilce tedavisi ilacının doğum kusurlarına neden olduğu bilinmektedir. Tazaroten, avita, panrenin, diferensiyum, retinol, isotretinoin, targretin jel gibi kremleri hamileliğiniz boyunca kullanmayın.

Hidroksi Asitler

Beta hidroksit asit ve alfa hidroksi asit olarak ikiye ayrılan hidroksi asitler aknde, deri iltihabı ve kızarıklık gibi belirli cilt bozukluklarını tedavi etmek için üretilen kremlerde bulunur. Yaşlanma belirtilerini azaltmak için hazırlanan temizlik maddeleri de bu maddeyi içebilirler. Salisilik asit bir bileşen olarak hamilelikte etkisi incelenen tek hidroksit asit türüdür. Asitin yüksek doz oral formunda (aspirin içerir) doğum kusurlarına ve çeşitli gebelik komplikasyonlarına neden olabileceği çalışmalarda gösterilmiştir. Enjeksiyon olarak uygulandığında

retinoidler

Hidroksi asitlerin çok azı cilde geçer ancak hap olarak alınan hidroksi asit gebelik sırasında güvenli değildir. Yüzdeki sivilceler ve lekeler için uygulanan bazı kozmetik işlemler cildinize hidroksi asit uygulayabilir. Böyle uygulamalardan önce mutlaka doktorunuza danışın. Bir dermatolog gebelikte krem kullanımının nasıl emniyet altına alınacağını bilir. Azelaik, benzoil, betain, trethocanic gibi kremleri hamileliğiniz boyunca kullanmayın.

Soya

Soya bazlı losyonlar ve kremlerin hamilelikte kullanımı çoğunlukla güvenlidir. Soya, pek çok organik kremde kullanılır ve bergamot yağı ile birlikte cildin koyu renkli lekelerini artırabilecek östrokenik etkilere sahiptir. Bununla birlikte bazı kremlerde bulunan “aktif soya”da östrojenik bileşenler çıkarıldığı için hamilelikte krem olarak kullanılması zararsızdır. Lethisin, fosfatidilkolin gibi kremleri hamileliğiniz boyunca kullanmayın.

Akne Kremleri

Birçok kadın ilk üç ayda değişen östrojen düzeyleri nedeniyle daha önce yaşamamış olsalar dahi sivilce problemleri yaşayabilirler. Gebelik kaynaklı akne ile uğraşıyorsanız dermatoloğunuz muhtemelen size güvenli bir antibiyotik verebilir. Ancak yine de başka bir doktor randevusu almayı tercih ederseniz %2’den düşük salisilik asit içeren bir yüz yıkama suyu da kullanabilirsiniz. %2’nin altı hamilelikte güvenli kabul edilir. Hamilelikte krem formunda sunulan ve çoğunlukla sivilceleri tedavi etmek için kullanılan akne losyonları, jeller ve kremler ile salisilik asit içeren kremlerden kaçının. Dermatlogunuza danışmadan salisilik asit içeren kozmetik ürünler kullanmayın.

Güneş Koruyucu Kremler

Hamile olmanız plaja gidemeyeceğiniz ya da güneşlenemeyeceğiniz anlamına gelmez. Ancak güneşlenirken güneş kremi kullanmayı unutmayın. Cilde nüfuz eden bileşenlere sahip güneş kremlerinin dahi gebelikte kullanımı güvenlidir. Bununla birlikte fazladan bir önlem olarak çinko oksit kullanan ürünleri seçebilirsiniz. Gebelikte krem kullanımına ek olarak güneşi saat 11:00 ile 17:00 saatleri arasında direk olarak almaktan kaçnın. Şapka, güneş gözlüğü ve güneşten koruyucu kıyafetler giyin. Güneş kremini her iki saatte bir tekrar uygulayın.

Eğer hamilelikte krem kullanımı ile ilgili endişeleriniz varsa sağlık uzmanınızla görüşmek iyi bir fikirdir. Potansiyel olarak zararlı bir bileşen içeren bir ürün kullandıysanız, panik yapmayın. Ürünü kullanmayı bırakın ve daha güvenli maddeleri içeren kremleri seçin.

Hamilelikte Krem Kullanımı Sakıncalı Mı? konusunda daha detaylı bilgi almak için lütfen aşağıdaki yorum bölümüne aklınıza takılanları yazınız!