Solaryum mekanizması, deriyi bronzlaştırmak için kullanılan yapay bir bronzlaştırıcı aracıdır. Güneşin yaydığı ultraviyole ışınları gibi solaryum cihazları da bu ultraviyole ışınları kullanarak radyasyon yayarlar. Hamile kadınların ciltlerinin çoğu, bu dönemde daha hassaslaşmaktadır ve güneş yanığına karşı da korumasızdır. Hamilelik sırasında, deriye renk vermeye yarayan melanin pigmenti salgısı melanosit stimüle edici hormon düzeyini yükseltmektedir. Hamile kadın bu yüzden aşırı pigmentasyona duyarlı hale gelmektedir. Bu demek oluyor ki, cilt lekelenmelere karşı hassastır ve daha şiddetli tepki verecektir. Bu yüzden kişilerin güneş altında uzun süre vakit geçirmesi sağlıklı bir durum değildir.
Solaryum cihazlarının da yaygınlaşmasıyla hamile kadınların da tercih edip etmemesi gerektiği, tartışma konusu haline gelen hamilelikte solaryuma girilir mi sorusu tıp dünyasında henüz net bir yanıtı bulunamamıştır. Doğrudan güneş ışığı veya yapay ultraviyole ışınlarının gelişmiş olan bebekteki etkilerini incelemek için yeterli şekilde araştırma yapılamamıştır. Fakat kısıtlı bir şekilde yapılmış bu araştırmalar, solaryumdan alınan ultraviyole ışınların, bebekte folik asit eksikliğine sebep olduğunu söylemektedir. Bunun nedeni ise, uzun süre maruz kalınan bu ultraviyole ışınların, folik asidi parçalayarak etkin şekilde kullanımının engellenmiş olmasıdır.
Hamilelik sürecinin ilk haftalarında doğumsal anomalilerin görülme oranını yarı yarıya azaltan, folik asidin bebekteki nöral tüp defekti adı verilen maddeye etkimesiyle sağlanır. Bu yüzden hamile kalmadan önceki süreçte ve hamileliğin ilk 12 haftası içindeki dönemde solaryumdan alınan ultraviyole ışınların zararlı etkileri olup olmadığı kesin olarak bilinememektedir. 12. hafta sonunda, bebek organlarının da oluşumuyla, bu risk daha da azalmış hale gelir. Yapılan çalışmalar doğrultusunda, gebeliğin üçüncü ayından sonra solaryuma girmek konusunda belirlenmiş bir sakınca bulunmamaktadır. Tek bir pozisyonda en fazla 10 dakika kalmak şartı ile hamileyken solaryuma girmeyi tercih edebilirsiniz. Gebelik durumunda solaryuma girmek için bazı yerlerde gebelik raporu ve doktor onayı da gerekmektedir.
Fakat yine de hamilelikte solaryum konusunda ulaşılacak bilgiler, solaryumun tamamen zararsız ve bebeği risk altında bırakmadığını göstermemektedir. Sıcak bir yaz gününde güneş altında normalden biraz daha fazla kalmak bile, vücudun aşırı ısınmasına sebep olarak anne adayını etkileyebilmektedir. Böyle bir durumda susuzluğu gidermek yeterlidir. Ancak solaryum için böyle kesin çözümler sunulamamaktadır.