Hamileyken Korunmak Gerekir mi?

By Sevil Yılmaz

Published On:

Follow Us

Hamilelikte partnerinizle cinsel ilişkide bulunurken korunmak önemlidir. Aslında kadınların çoğu hamileyken cinsel ilişkiden kaçıyor. Bebeğe zarar gelir korkusuyla cinsel ilişkiye ara veriliyor. Kadında meydana gelen bedensel ve hormonal değişimden ötürü istekte artış oluyor. Hamileliği normal bir süreç olarak düşünmelisiniz. Ancak hamilelikte aşırıya kaçmamak kaydıyla cinsel ilişkiye girilebilir. Hamileliğiniz sırasında cinsel ilişkiniz sorun olmasın. Peki  hamileyken korunmak gerekir mi?

Gebelikte meydana gelen rahim ağzı sıvısı bir bariyer görevi görür. Rahmi mikroplardan korur. Bu şekilde kadın tekrar gebe kalmaktan korunmuş olur. Ancak spermlerin rahimde kasılmalara yol açacağı düşünülürse hamileyken cinsel ilişkide korunmak gerekir. Bunun için en iyi yöntem olan prezervatif ya da geri çekme yöntemi ile korunmak gerekir. Yalnız prezervatifler esans içermemeli ve aşırı kimyasal olmamalıdır. Normal klasik olanlar tercih edilmelidir. Burada dikkat etmeniz gereken nokta kimyasal içerikli kayganlaştırıcılar kullanmamalısınız.

İlişkinin yasak olduğu durumlarda cinsel ilişkiden kaçınmalısınız. Cinsel ilişki sonrası kanama olursa mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Gebelikte cinsel ilişkide sınırlama yoktur. Fakat aşırıya kaçmamak gerekir. Rahim ve karın fazla kasılmamalıdır. Bir diğer nokta, meme uçlarının fazla uyarılmaması gerekir. Meme uçları uyarıldığında salgılanan hormon erken doğuma sebep olabilir. Ayrıca gebelikte cinsel pozisyonlar önerildiği gibi olmalıdır. Hamileyken korunmak gerektiği de unutulmamalıdır.

Yine de konuyla ilgili doktorunuza bilgi vermekte ve danışmakta fayda var.

Hamilelikte İlişki Olur mu ?

Hamilelik sırasında gebe cinsel istek ve arzularına hakim olamayıp tekrar cinsel ilişkiye girebilir. Bu durumun halkımız arasında bazı problemleri oluşturması düşünülür. Ama sanılanın aksine hamilelikte ilişki bebeğin kalp ritimlerini hızlandırmıştır ve buda olumlu bir harekettir. Hamile olan kadının hamilelik sırasında ilişki geçirmesi sonucunda rahim ağzının açılarak erken doğumun gerçekleşmesi, erkek cinsel organının bebeğe zarar vermesi gibi şeyler düşünülmektedir. Hamilelik sırasında ilişki sırasında bu öngörüler nadiren görülmektedir. Hamilelik sırasında ilişkide erkek cinsel organının bebeğe zarar vermesi çok zor bir olaydır. Tıbben mümkün bile değildir. Bu durumda hamilelik sırasında cinsel ilişkiye girmek bebeğe yada gebeye zarar vermez. Sadece hamilelik sırasında kasılmadan, bilinçli bir ilişki hem bebek sağlığını hem de insan sağlığını olumlu etkiler. Hamileliğin genellikle 3.ayından sonra cinsel istek artar. Bu durumda ilişki kaçınılmazdır. Ama durum ilerleyince karın büyüyünce cinsel istek ve arzular fiziksel sebeplerden dolayı azalır. Sonuç olarak hamilelik sırasında cinsel ilişkiye girilebilir. Ama jinekologlardan bilgi alarak ve bilinçli ilişkiye girmek çok önemlidir.

Gebelik sırasında seks doğru mudur? 

Gebeliğiniz normal bir seyir izlediği sürece istediğiniz sıklıkta seks yapabilirsiniz ama bunu her zaman canınız istemeyebilir. Başlardaki hormonal dalgalanmalar, yorgunluk ve bulantı cinsel arzunuzu köreltebilir. İkinci üç aylık dönemde, cinsel organlarınıza ve göğüslerinize kan akışının artması cinsel arzunuzu yeniden alevlendirebilir. Ama üçüncü döneme gelindiğinde kilo alma, bel ağnsı ve diğer belirtiler bir kez daha cinsel arzularınıza ket vurabilir.

Gebelik sırasında seks yapmak düşüğe neden olabilir mi?

 Birçok çiftin, gebelik sırasında özellikle de ilk üç aylık dönemde seks yapmanın düşüklere neden olduğu ile ilgili endişeleri vardır. Ama yersiz bir endişedir bu. Gebeliğin başındaki düşüklerin sebebi kromozomlarla ilgili anomaliler ve bebekle ilgili başka sorunlardır. Sizin yaptıklarınız veya yapmadıklarınızın bu konuyla ilgisi yoktur.

Gebelik sırasında seks yapmak bebeğe zarar verir mi? 

Bebeğiniz rahimdeki amniyotik sıvı ve gebeliğinizin büyük bir bölümünde rahim ağzını tıkayan mukoz tıkaç tarafından korunmaktadır. Cinsel ilişki bebeğinizi etkilemez.

Gebelik sırasında ideal seks pozisyonları nelerdir? 

Size bir rahatsızlık vermediği sürece, seks pozisyonlarının çoğu uygundur. Gebeliğiniz ilerledikçe hangi pozisyonun en iyi olduğunu deneme yoluyla bulmaya çalışın. Sırtüstü yatmak yerine eşinizin yanında yan yatmayı, üstüne çıkmayı ya da önünde olmayı deneyin.

Orgazm erken doğumu tetikler mi? 

Orgazm rahimde kasılmalara neden olur ama bu kasılmalar doğum sancısı sırasındaki kasılmalardan farklıdır. Normal bir gebelik geçiriyorsanız, cinsel ilişki sonucunda olan veya olmayan kasılmalar, erken doğum sancıları ya da erken doğum riskini artırmaz. Yine aynı şekilde, seks yapmak, doğum yapma tarihiniz yakın olsa bile, doğum sancısını tetiklemez.

Seksten uzak durmayı gerektiren zamanlar var mıdır? 

Kadınların birçoğu gebelikleri boyunca rahatlıkla seks yapabilir ama bazen de temkinli olmak gerekir. Doktorunuz size şu durumlarda seksten uzak durmanızı tavsiye edebilir, eğer;

  • Erken doğum yapma riskiniz varsa.
  • Nedeni bilinmeyen vajinal kanamanız varsa.
  • Amniyotik sıvı sızıntısı varsa.
  • Rahim ağzınız zamanından önce açılıyorsa (servikal yetmezlik).
  • Plasentanız kısmen ya da tamamen servikal boşluğu kapatıyorsa (plasenta previya).

Bunlar ilgini çekebilir?

Hamilelikte Cinsel İlişki Bebeğe Zarar Verir Mi?

Hamilelikte Cinsel İlişki Sırasında Ağrı Nedenleri?

Hamilelikte Kaçıncı Haftadan Sonra İlişki Yasak?

Hamileliğin ilk üç ayı düşük riskinin oluşmaması için cinsel birliktelik doktorlar tarafından yasaklanmıştır. Anne adayının vücudu ilk aylarda hızlıca değişen hormonal denge, yorgunluk, mide bulantısı, kasık ağrısı, idrar yolu enfeksiyonu gibi durumlar yüzünden oldukça hassas bir duruma gelmektedir. Bu hassas dönemde yapılan cinsel birliktelik anne adayını ekstra yormaya sebep olacaktır. Vajina ağrıları ve vajina kasılmaları oluşabilecek düşük tehdidini artıracaktır. İlk haftalar gebeliğe hem psikolojik hem de fizyolojik olarak alışma süresidir. Bu alışma süresi normal zamanlarda yapılan her durumu kardıramayabilir. Gebeler genel olarak yorgunluk, ağır kaldırma, yoğun yaşanan cinsel birliktelik yüzünden vajinal kanamayı artırmakta ve düşük yapmaktadır. Doktorlar bu ilk üç ayı olabildiğince rahat ve stresten uzak bir şekilde geçirmeleri için anne adaylarını uyarmaktadır. Bu uyarıları dikkate almak anne ve bebeğin sağlığı açısından çok önemlidir.


Hamileliğin İlk Aylarında İlişkiye Girmek Sakıncalı Mı?

Gebelik süresi boyunca cinsel ilişkiye girmek yasaktır algısı yanlış bir ifade olarak değerlendirilmektedir. Gebeliğin ilk aylarında düşük riskinin oluşacağından Kadın Doğum Uzmanları ilişkiye girmeyi yasaklar. İlk aylarda anne adayları için gebelik oldukça yoğun ve zor geçmektedir. Mide bulantıları, bel ağrıları, kasık ağrıları anneye zor günler yaşatmaktadır. Bununla birlikte anne adaylarında çoğunlukla cinsel içgüdülerde azalma ve isteksizlik oluşmaktadır. Çok az bir kısmında cinsel yönelimde artış gözlenmektedir. Bu durum kesin yasaktır veya yapılmaz gibi algı söz konusu bile değildir. Doktorlar tarafından verilen bir uyarı çizgisidir. Gebeliğin ilk üç ayı cinsel birliktelik düşük riskini önlemek amacıyla koyulan genel bir kuraldır. Buna uyulması halinde oluşabilecek komplikasyonları en aza indirmiş olacaksınız.


Gebelikte Cinsel İlişki Düşüğe Sebep Olur Mu?

Gebeliğin ilk üç ayı yaşanacak cinsel birliktelik düşük tehdidin önüne geçmek açısından uygun görülmemektedir. Geri kalan aylarda cinsel birlikteliğin kesilmesi ve devam etmesinin kararını doktor verecektir. Her gebe birbiriyle aynı değildir. Bazı gebelerde cinsel birlikteliğin tamamen kesilmesini doktor belirlemektedir. Ne zaman ilişkiye girilmeyeceğine bakacak olursak;

  1. Anne adayı geçmiş zamanda düşük yaptıysa veya şuan düşük riski altındaysa,
  2. Erken gelen kasılmalar anne adayı için oldukça büyük bir risktir. Kasılmalar 37. Haftadan önce başladıysa dikkat edilmelidir.
  3. Bir nedene bağlı olmaksızın vajinadan gelen kan, akıntı veya yoğun kramplar,
  4. Bebeğin bulunduğu kese yırtıldıysa ve sıvı dışarı çıkıyor ise,
  5. Rahim boyu doğuma uzak bir süre varken açılmaya başladıysa,
  6. İkiz veya katları bebeğe sahipseniz

Bu durumlardan biri bile mevcutsa doktora başvurmanız gerekmektedir. Bu sadece bebeği değil, annenin sağlığını da etkileyen bir durumdur. Doktor cinsel ilişkiye girmen yasaktır dediyse, orgazm yapmanın da yasak olduğunu unutmayınız. Burada konu sadece cinsel eylem değildir.


Cinsel İç güdünün Azalması

Gebelik süresi boyunca anne adayının hormonal dengesi sürekli değişmektedir. Bu değişmeler cinsel isteği artırırken, bazen de azaltabilmektedir. Her gebe de aynı durumlar ortaya çıkmamaktadır. Kimi gebe mide bulantıları, baş dönmesi, yorgunluk gibi duyguları yoğun olarak yaşar ve cinsel arzularını kaybedebilir. Kimi gebe ise cinsel arzularını yoğun olarak yaşamaya devam eder. Bu tamamen gebenin yapısı ile alakalıdır. Gebelikte yaşanan cinsel birliktelik de bulunan anne adayları daha çok uyarıldığını söylemektedir. Hamilelik süresi boyunca bu tarz değişmeler normal kabul edilmektedir. Bu durum tamamen annenin psikolojisi ile alakalıdır. Ancak bu isteksizlik gebelik süresinden sonra normal seyrine dönmektedir. Gebelik süresi bitince anne adayını hem ruhen hem de bedenen kendini daha iyi hissetmeye başlayacağı için bu durumlar ortadan kalkacaktır.