Adet dönemleri, çeşitli durumlarda ertelenmek istenebilir. Düğün, tatil, sınav ya da farklı sebeplerle adet olma tarihi ileri bir süreçte yaşanmak istenebilir. Bu durumda, adet geciktirici ilaçlar devreye girmektedir. Bu amaçla en yaygın kullanılan ilaçlar; progesteron hormonu ihtiva etmektedir. Bu ilaçlar, rahim tabakasını etkilemektedir. Bu sayede de yumurtlama etkilenmeden, rahim iç tabakası etkilenir ve kanama bu sayede ertelenmiş olur.
İçindekiler?
Adet geciktirici ilaçlar ne zaman kullanılmalı?
Adet geciktirici ilaçların kullanımı için ideal zaman, adetten 3-5 gün öncedir. Fakat adet geciktiriciler, uzun süre kullanılmamalıdır. Bu sebeple de yalnızca gerekli durumlarda ve senede en fazla 2 kere kullanılması tavsiye edilir. İçerdiği progesteron hormonu sebebiyle, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bunun dışında kullanılan adet geciktirici ilaçlar sık sık alınması; yumurtlama ve rahim iç tabakası etkileşimini bozabilmektedir. Bundan dolayı da uzun vadede gebe kalmada güçlük yaşanabilmektedir.
Sık sık kullanılmadığı ve doktor kontrolünde bilinçli olarak alındığı taktirde, adet geciktiricilerin yan etkisi oldukça azdır. Ancak progesteron hormonu bazı kadınlar:
- İshal,
- Kabızlık,
- Gerginlik,
- Varis,
- Memelerde dolgunluk gibi sorunlara yol açabilir.
Adet geciktirici ilaçlar nasıl kullanılır?
Adet geciktirici ilaçların etkili olabilmesi için adetten en fazla 6 gün önce alınması gerekmektedir. Şayet ilaç adet gününde ya da adet gününden hemen önce içilirse, kanama gecikmeden gününde gerçekleşecektir. Bazen ilacı kullanırken lekelenmeler olabilir ama endişe edilmemesi gereken bir durumdur. Bu süre içerisinde geciktirme hapının düzenli kullanılması ve unutulmaması halinde etkisini gösterecektir.
Adet geciktirici ilaçların zararları ve yan etkileri nelerdir?
- Adet geciktirici ilaçlar sık sık ve uzun süre alındığı taktirde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilirken, oldukça nadir kullanıldığında hormonal problemlere sebep olmamaktadır.
- Bunun dışında yılda bir ya da iki defa kullanılan adet geciktirici ilaçlar; kısırlık gibi sorunlara da sebep olmamaktadır.
- Sadece adet günü değiştiği için adet düzeninde yeni oluşan kanama gününe göre düzene girecektir.
- Kullanım süresince; şişkinlik, kabızlık, gerginlik nadiren baş ağrısı, sinirlilik hali yapabilir ama bu etkiler geçicidir.
Adet geciktirme ilacı bittikten ne kadar sonra adet olunur?
Adet geciktirici ilaçlar kullanıldıktan sonra; olası yan etkiler meydana gelir. İlaç kullanıldığı için adet kanaması gecikir ve adet, birkaç gün sonra başlar.
Geciktirici ilaçlar sonraki adet döngüsünü nasıl etkiler?
İlaç kullanımından sonra ilk kanamanın gerçekleşmesiyle adetler yeniden düzene girer. Bir sonraki adet günü, ilaç kullanımından sonraki ilk adete göre hesaplanmalıdır.
Adet geciktirici ilaçları aldıktan sonra vücutta nasıl bir değişim olur?
Bu ilaçların kullanılmasından sonra vücutta belirgin ve ciddi değişimler meydana gelmez. Ancak adet döneminin yaklaşmasıyla da görülen:
- Memelerde dolgunluk,
- Vücutta gerginlik,
- Hafif kramplar görülebilir.
Doğum kontrol hapları adet geciktirici olarak kullanılır mı?
Doğum kontrol hapları, adetlerin düzenli olmasını sağlar. Bu sayede de kadın, hangi tarihlerde ve kaç gün süreyle adet olacağını bilir. Bu durumda yapılacak etkinlikler ya da geziler, bu tarihe göre ayarlanabilir. Doğum kontrol hapları, adet geciktirici ilaçlarının işlevini göstermez.
Adet geciktirici ilaçların etkisini gösterdiği nasıl anlaşılır?
Kanamanın gerçekleşmemesi ile ilaçların etki mekanizması tespit edilebilir.
Adet geciktirici hapları kimlerin kullanmaması gerekir?
Adet geciktirici ilaçların içerisinde progesteron hormonu bulunmaktadır. Bu hormonun herkese aynı etkisi olmaz. Bu sebeple de kullanmaması gereken kişiler:
- 40 yaş ve üzeri kadınlar,
- Karaciğer hastalığı olanlar,
- Akciğer embolisi öyküsü olanlar,
- Meme kanseri olan ya da meme kanseri öyküsü olan kadınlar, adet geciktirici ilaçlar kullanmamalıdır.
Adet geciktirici ilaçlar 1 sene içinde kaç defa kullanılabilir?
Adet geciktirici ilaçlar yalnızca gerektiği durumlarda, doktor muayenesi ardından kullanılmalıdır. Çok sık kullanılması çeşitli sorunlara yol açabilir. Bu sebeple de senede en fazla 2 defa kullanılması önerilmektedir.
Adet geciktirici ilaçları kullandıktan sonra cinsel ilişkiye girilirse hamile kalınır mı?
Adet geciktirici ilaçlar, adet gününün ertelenmesine yardımcı olmakla beraber, gebelikten koruyucu özellikleri yoktur. Şayet adet geciktirici ilaç, doğum kontrol hapı ile beraber kullanılıyorsa, koruma söz konusu olabilir.
Dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
- Adet geciktirici kullanmadan için doktorun ultrason ile rahim içini araştırması gerekmektedir.
- Rahim içi değerlendirilerek östrojen ve progesteron içerikleri değerlendirilir.
- Adet geciktirici ilaçlar progesteron içerdiklerinden, bazı hastalar için östrojen takviyeli ilaçların kullanılması gerekebilir.
- Kadının rahim içi, yani endometrium olarak ifade edilen dokunun kalınlığı ve yapısı, kullanılacak olan ilaç için yol gösterici olmaktadır.
- Gerekmediği durumlarda adet geciktirici ilaçlar kullanılmamalıdır.
- Adet geciktirici ilaçlar bir doğum kontrol yöntemi değildir.
- Doktor önerisi ve kontrolü dışında kullanılmamalıdır.