Hamilelikte gelişen birçok komplikasyon olur. Kaburga ağrısı da elbette bunlardan biridir. Yazıya başlarken endişelenecek bir şeyiniz olmadığını belirtmek isterim. Hamilelikte kaburga ağrısı tahmin edeceğiniz gibi oldukça normal ve yaygındır. Kaburga ağrısı hamileliğin 2. Trimesterinde başlayabileceği gibi daha erken veya daha geç de ortaya çıkabilir.
İçindekiler?
Kaburga Ağrısı Nedir?
Kaburgalar göğüs kafesimizi çevreleyen kemiklerdir. Bu kemiklerin ağrısı göbek kısmının biraz üstünde göğüse doğru hissedilir. Çok çeşitli sebepleri olabilir. Yaralanma sonrası ya da belirsiz bir sebepten oluşabilir.
Hamilelikte Kaburga Ağrısı Nasıl Olur?
Hamilelikte kaburga ağrısının başlıca sebebi sizin de tahmin edebileceğiniz gibi fetüsün büyümesiyle beraber rahmin genişlemesi ve göğüs kafesine baskı yapmasıdır. Göğüs kafesi bu aşamada rahimi de korumak amacıyla genişler ve bu da ağrılara sebep olur. Gebelik sürecinde artan östrojen hormonunun etkisiyle büyüyen göğüsler ve alınan kilolar da göğüs kafesine yapılan baskıyı artırır. Bilindiği gibi bu kiloların büyük kısmını kaburgalar ve omurga taşımaktadır. Bu yüzden sırt ağrısı, bel ağrısı gibi kaburga ağrısı da hamilelik sürecinde oldukça normaldir. Bu ağrılara sebep olabilecek bir diğer sebep ise hamilelikte zaman ilerledikçe fetüs doğumun gerçekleşeceği konuma yaklaşır. Bu konumda fetüsün başı vajinaya bakacak şekilde ayakları ise göğüs kafesine doğru yer alır. Bu konumda ayakların yapacağı baskının yanı sıra fetüs hareketleri bir diğer deyişle tekmeleri annenin kaburga ağrısı çekmesine neden olabilir. Progesteron hormonu gebelikte oldukça fazla salgılanır ve rahim kasılmalarını artırarak doğumu kolaylaştırmada görevlidir. Doğumda annenin rahatlığı için ve ağrıyı azaltmak amacıyla kaburga arası kas ve bağları gevşetir. Bu da süreç boyunca kaburgalara yapılan baskıyı artırır. Doğuma yaklaştıkça bebek yavaşça leğen kemiğine doğru ilerleyip aşağı iner. Bu kaburga ağrılarınızın hafiflemesine sebep olur. Normalde doğuma birkaç hafta kala bu durum gerçekleşir.
Hamilelikte Sağ/Sol Kaburga Ağrısı
Kaburgalarımız göğüs kafesinin iki yanında bulunup akciğerlerimiz, kalbimiz gibi hayati önem taşıyan organları korumakla görevlidir. Vücudumuzda 24 tane kaburga bulunur. Bu kaburgaların 12si sağ 12si sol tarafta olmak üzere önde göğüs kemiğine arkada ise omurgaya bağlıdır. Sağ ve soldaki en alt iki kaburga ise göğüs kemiğine bağlı değil ve serbesttir. Göğüs kafesinin rahatça genişleyebilmesi için hareketlidir. Hamilelikte kaburga ağrısı genellikle sağ tarafta görüldüğü gibi solda da görülebilir. Bu durum gayet normaldir.
Hamilelikte Kaburga Ağrısı Belirtileri
Kaburga ağrısı günlük hayatımızda genelde travma kaynaklı olur dolayısıyla çoğu insan bu deneyimi yaşamaz. Kaburga ağrısının hissini ve lokasyonunu bilmeyen biri için ağrısını tanımlamak oldukça zordur. Bu yüzden hissettiğiniz ağrının kaburga ağrısı olduğuna emin olmanız için size bu hissi tarif etmeye çalışacağım. Öncelikle ağrının lokasyonu göğüs bölgesinde bele kadar uzanan vücudunuzun ön tarafında olacak şekildedir ve kemiklerde hissedilir. Ağrılar batar şekilde ya da farklı formlarda kendini hissettirebilir. Kaburga ağrısıyla beraber nefes darlığı, nefes almada bazı güçlükler yaşanabilir. Derin nefes alıp verirken kaburgaların hareketleri sebebiyle ağrı şiddetlenip hafifleyebilir.
Hamilelikte Kaburga Ağrısı Nasıl Geçer?
Hamilelikte yaşanan bir sürü zorluğun yanında böyle bir ağrıya daha ihtiyacınız olmadığına eminim. Bu durumu kısmen önlemek yahut oluştuysa ağrıları hafifletmek mümkün. Öncelikle bu ağrıların sebeplerini anladığınızı umut ediyorum. Örneğin östrojen hormonu salgısının gebelikte artmasıyla büyüyen göğüsleriniz kaburgalarınıza yapılan baskıyı artırır. Bu sebebi hafifletmek için doğru sütyen seçimi oldukça önemlidir. Göğüslerinizi doğru ölçüde destekleyip bütün yükü kaburgalarınıza bırakmayan bir sütyen seçmeli ve düzenli olarak kullanmalısınız. Kilo alımı da kaburgalarınızın üzerinde başka bir yük.
Hamileliğin gereği olan kiloyu abartmadan doktor kontrolünde almalısınız. Sağlıklı ölçüde kilo alımı hamilelikteki ağrıları hafifletmede oldukça önemlidir. Hamilelikte hareketleriniz oldukça kısıtlanır. Hele ki zaten kısıtlıysa az gelişmiş olan kaslarınızın artan progesteron salınımının etkisiyle iyice gevşemesiyle kas ve kemik ağrılarınız gittikçe şiddetlenir. Bu durumda öncelikle düzenli olarak esneme hareketleri yapmalısınız. Bunun size ruhan ve fiziken çok iyi geleceğini unutmayın. Aynı zamanda sadece esnemek yeterli olmayacak. Günümüzde hamileler için birçok spor alternatifi var. Hamile pilatesi bunlardan sadece bir tanesi. Bu tarz hamilelerin fizyolojisini göz önünde bulundurarak tasarlanmış sporlara gitmeli ve kaslarınızı güçlendirmelisiniz. Bu size doğum esnasında yaşayacağınız ağrılar için de yardımcı olacak bir yöntemdir.
Eğer bir spor salonuna ya da özel kursa gidecek olanaklarınız yoksa evde de doktorunuza danışarak bazı hareketler yapabilirsiniz. Aynı zamanda duruşunuza dikkat etmeli ve dik durmalısınız. Son günlerde birçok kas ağrısı duruş bozukluklarından kaynaklanmalıdır. Özellikle çokça zaman geçirdiğimiz uyku halinde vücudumuz için doğru olmayan duruşlarda uzunca süre durabiliriz. Bunu önlemek için hamile yastıklarını kullanmalısınız. Bir başka öneri ise kıyafetlere dikkat etmek olacaktır. Dar ve göğüs kafesinizi sıkıp baskı uygulayan kıyafetler omurga ağrınızı artırmaktan başka bir şeye yaramayacaktır. Daha yumuşak ve bol kıyafet seçimi ağrılarınızı hafifletecektir. Ağrılarınız olduğunda yaptıracağınız yumuşak bir masaj ve/veya alacağınız ılık bir duş da bedeninizi gevşetip ağrılarınızı hafifletecektir. Ancak her zamanki gibi ağrılarınızın şiddeti artığında doktorunuza danışmayı unutmayın.