Her ebeveyn bebeğini uyku esnasında izleyip bir sorunun olup olmadığını kontrol eder. Bebeğiniz huzurla rüyalar görürken ağzı açık uyuyorsa bu sizi endişelendirebilir. Peki ya bu neden olur, bu durum tehlikeli midir, başka bir hastalığın belirtisi midir? Bu sorularınızın hepsini yanıtlayıp bu konuya bu yazımızda açıklık getireceğiz.
İçindekiler?
Bebekler Neden Ağzı Açık Uyur?
Bebeğiniz bir üst solunum yolu enfeksiyonu geçiriyorsa artan mukus salgısı, bebek yatar pozisyona geldiğinde burnundan nefes almasını zorlaştırabilir. Bu durum oldukça olağandır ve bebek ağzından nefes alarak uyumaya başlar. Eğer bebeğiniz hasta değilse alerjik bir bebekse allerjen etkenler bebeğinizin ağzı açık uyumaya başlamasına neden olabilir. Bebeklerin havayolları yetişkinlere kıyasla oldukça dardır. Özellikle burun delikleri ve nasal cohana dediğimiz havanın soluk borusuna ulaşmasını sağlayan anatomik bölge oldukça dardır. Bebeğin burnundaki deviasyon gibi olabilecek yapısal problemler hava yollarını daha da daraltır ve bebeğinizin burnundan nefes almasını zorlaştırır. Boğazımızda bulunan bademcik, geniz eti ve dil kökünü kapsayan bir lenf halkası vardır ve bu halka bizi enfeksiyonlardan korur. Bu halkanın herhangi birinde görülen anormal büyüme bebeğin hava yollarını tıkayıp ağzı açık uyumasına sebep olur. Kısaca en sık olarak geniz etinin büyüklüğü veya şiş ve büyük bademcikler bu duruma sebep olur.
Bebeklerin Ağzı Açık Uyuması Hangi Hastalıkların Belirtisi Olabilir?
Bebeğinizin ağzı açık uyumasına sebep olan birçok durum olabilir. Eğer bebeğiniz bir enfeksiyon geçirmiyorsa ve bebeğiniz burun temizliği özenle yapıldıktan sonra dahi ağzı açık uyuyorsa bu birçok problemin belirteci olabilir. Ağzı açık uyuyan bebeklerde en sık görülen ve derhal şüphelenilmesi gereken durum geniz etidir. Geniz eti bebeğinizin hava yollarını tıkayarak nefes almasını zorlaştırır. Geniz eti doğumdan sonra çocukluk süresince büyüyen ve yetişkinlikte küçülerek yok olan bir lenf bezi kümesidir. Bebeğin ağzı açık uyuması şiş bademciklerde veya anormal boyutlarda bir geniz eti şüphesi doğurur. Ağzı açık uyumak bir alerjene karşı bebeğin vücudunun reaksiyon gösterip hava yollarını tıkaması sebebiyle de olabilir. Aynı zamanda burun yapısında anomaliler de ağzı açık uyuyan bir bebeğe sebep olabilir. Problemin tespiti için bir hekimin fizik muayenesi gereklidir.
Bebeklerde Ağzı Açık Uyuma Nelere Sebep Olur?
Bebeklerde ağzı açık uyuma en savunmasız oldukları anda onları daha da savunmasız hale getirir. Hava bebeklerin burnundan geçerken kıl ve mukus filtresiyle süzülür ordan geçmediğindeyse üst hava yollarının enfeksiyonu bir süre sonra kaçınılmaz hale gelir. Aynı zamanda bebeğin uyku kalitesi düşer ve huzursuzlukları başlar. Uzun süre ağzı açık uyuyan bebeklerin ağız yapısı bozulur ve ileride diş problemleri yaşarlar. Bebekler en çok uyurken gelişim gösterdikleri için yüzleri o hallerine göre şekillenir ve yüz yapısı bozuklukları yaşanabilir. Eğer bebeğin üst solunum yolu enfeksiyonları kulak akıntısına ve kulak enfeksiyonuna sebep oluyorsa bu durum işitme kaybıyla bile sonuçlanabilir.
Bebeğin Ağzının Açık Uyumasını Önlemek İçin Ne Yapılabilir?
Bebeğinizin rahat bir uyku çekmesini sağlamak için mukusun geniz kısmında birikmesini önlemek için yastığını yükseltebilirsiniz. Bebeğiniz uykuya dalmadan önce burun temizliğini yapabilirsiniz. Eğer ağzı açık uyuma problemi allerjen sebeplerden kaynaklanıyorsa hipoalerjenik kıyafet ve çarşaflar kullanabilir, uyuyacağı odayı havalandırabilirsiniz. Enfeksiyon sürecinden geçen bebeklerde ise reçete edilmiş ilaçlarını düzenli kullanmaya özen göstermelisiniz.
Ağzı Açık Uyuyan Bebekler İçin Doktora Başvurulmalı Mıdır?
Bebeğiniz eğer ağzı açık uyuduğu zaman diliminde hasta değilse ve bu şikayetle ilgili henüz bir doktora başvurmadıysanız zaman kaybetmeden başvurmanız gereklidir. Bebeğinizin uyku kalitesini düşüren bu problemi hekim kısa bir fizik muayeneyle bile teşhis edebilirken bazen alerji testine de ihtiyaç duyabilir.
Bunlar ilgini çekebilir?
- Hamilelikte İdrar Kokusu Neden Olur Nasıl Geçer?
- Hamilelikte Kıl Kurdu Neden Olur?
- Hamilelikte Sık İdrara Çıkma Neden Olur?
Bebekler Ağızdan Mı Nefes Alır?
Yenidoğan döneminde bebeklerin burunları anne rahminde kaldığı dönemden kalma mukusla doludur. Bu mukus bebeğin burnundan temizlenir. Burun yolu hava geçişi için açık olur olmaz bebekler burundan nefes almaya başlar. Bebekler ağız solunumu refleksine sahip değildir. Bebekler için ağız sadece yemek yemek için kullanılan bir organdır. Ağızlarını emmek için de kullandıkları için burun solunumu yapmaları ekstra önem taşır.
Bebeklerin Ağzından Nefes Alması Tehlikeli Midir?
Bebekler yukarıda da belirttiğimiz gibi ağızdan soluk alma refleksine sahip değildir. Eğer ağızdan nefes alıyorlarsa bu burunlarındaki hava yolunu tıkayan bir durumdan kaynaklanıyor olabilir. Burunlarımızın içinde bulunan kıl ve mukusu vücudumuz mikroplarla ve yabancı maddelerle savaşmak için kullanır. Burun kılları hava yoluyla vücudumuza girebilecek toz, bakteri, virüs gibi maddeleri filtreler ve bu maddeler mukusa yapışır. Kısacası mukus ve burun kılları akciğerlerimizin filtresi gibidir. Birçok hastalığın oluşumunu önlerler. Ağızdan nefes alındığında ise bu savunma sistemi kullanılamaz ve hava yollarımız enfeksiyona açık hale gelir. Bademciklerin, enfekte olması oldukça kolaylaşır. Bu yüzden bebekler ağızdan nefes aldıklarında üst solunum yolu enfeksiyonlarının oluşması daha sık görülür. Bazı araştırmacılara göre burundan nefes almak aynı zamanda astım oluşumunu da önleyebiliyormuş.
Bu konuda daha detaylı bilgi almak için lütfen aşağıdaki yorum bölümüne aklınıza takılanları yazınız, uzmanlarımız cevaplasın!