Hamilelik sürecinde anne adaylarının sağlıklı olması çok önemlidir. Sağlıklı olabilmek içinde düzenli beslenme ve düzenli spor önemli bir unsurdur. Toplumda herkesin sevdiği besinler arasında yer alan ciğer, anne adaylarının da sıklıkla tüketmek istediği yemeklerden biri olmaktadır. Fakat halk arasında konuşulan dedikodular anne adaylarının kafasını karıştırmaktadır. Herkesin çok sevdiği yemekler arasında yer alan ciğer, hamilelikte yenir mi? Tüm anne adaylarının ortak sorusu olan Hamilelikte Ciğer Yenir Mi? Sorusunun cevabını sizlere vermek istiyoruz.
Ciğer, besin değeri oldukça yüksek bir yiyecektir. Bu nedenle pek çok ülkede sevilerek tüketilmektedir. Koyun, inek ve tavuk ciğeri pek çok kültürde yer edinmeyi başarmıştır. Oldukça lezzetli bir besin olarak karşımıza çıkan ciğer protein, mineral ve vitamin bakımından yüksek değerlere sahip olduğu için çoğu insan tarafından sevilerek tüketilmektedir. Fakat söz konusu hamilelik süreci olduğunda uzmanlar ciğere biraz şüpheyle yaklaşıyor.
İçindekiler?
Hamilelikte Ciğer Yemek Zararlı Mı?
Hamilelik sürecinde bebeğin daha iyi gelişmesi için beslenme düzeni çok önemlidir. Anne adayının bebeğini beslemesi için çok yemek yemesi önemli değildir. Sağlıklı ve ölçülü beslenildiği takdirde anne adayı ve bebeği oldukça sağlıklı olacaktır. Gebelerin canı çok istese de tüketirken dikkat etmesi gereken besinlerden biri de ciğer olmaktadır. Ciğer tüketimi ve diğer sakatatlar oldukça sağlıklı bir yemek olsa da hamileler için bazen zararları bulunmaktadır. Ciğerin içerisinde bulunan demir, protein ve A vitamini fazlalığından dolayı anne adayı doğum esnasında bazı sorunlarla karşılaşabilir. Hamilelikte Ciğer Yemek yalnızca dozajında tüketildiği sürece faydalıdır. Özellikle anne adaylarında fazla ciğer tüketimi karaciğer de depolandığı için kolesterolü olan kişiler için olumsuz sonuçlarla karşılaşılmasına neden olur.
A vitamini bakımından oldukça yüksek olan ciğer tüketimi, gebelik sürecinde dikkat edilmesi gereken unsurlar arasında yer almaktadır. Anne adayları, A vitaminini eğer bitkisel kaynaklı yiyeceklerden alırsa herhangi bir sakınca yoktur. Fakat özellikle ciğerden alınan A vitamini konusunda dikkat etmeniz gerekiyor. Retinol bakımından yüksek değerlere sahip olan besinlerin gebeliğin ilk üç ayında tüketilmesi sakıncalıdır. Ciğer de retinol bakımından yüksek değerlere sahip olduğu için dikkatli bir şekilde tüketilmesi gerekir. Karaciğerde toksik maddelerin etkisinin azaltıldığı için ciğer tüketimi gebelere çok fazla önerilmemektedir. Hamilelikte ciğerin fazla tüketimi bebeğin kusurlu doğumuna neden olabileceği gibi aynı zamanda anne adayının kolesterolünün normalden fazla çıkmasına sebep olur.
Tavsiye makale: Hamilelikte Maydanoz Yenir Mi?
Hamilelikte Ciğer Düşüğe Neden Olur Mu?
Anne adayının tükettiği besinler bebeğin gelişimi için oldukça önemlidir. Gündelik hayatımızda çok sevdiğimiz bazı besinlerden hamilelik sürecinde uzaklaşmanız gerekebilir. Bu besinlerden biri de ciğerdir. Bebeğinizi korumak için bazı besinleri tüketmemelisiniz. Peki, Hamilelikte Ciğer Düşüğe Neden Olur Mu? Tükettiğiniz hiçbir besin düşük yapmanıza neden olmaz. Sadece sizin sağlığınızı bir nebze de olsa olumsuz etkileyebilir. Ciğer yemek elbette hemen sizi etkilemeyecektir. Fakat fazla ciğer tükettiğiniz zaman vücudunuzda toksit etki oluşabilir. Bu durumda bebeğinizin gelişimini olumsuz etkileyeceğinden dolayı tükettiğiniz ciğer miktarına önem vermeniz gerekiyor. Ciğer tüketiminde doktorunuz tarafından belirlenen miktardan fazla tüketim yaparsanız doğum kusurlarıyla karşılaşabilirsiniz.
Hamilelikte Ciğer Ne Kadar Yenmeli?
Ciğer, protein ve demir bakımından oldukça zengin içeriğe sahip olduğundan dolayı her gün ciğer yemek sağlık açısından zararlıdır. Fakat ayda bir kez tüketilen ciğerin hiçbir zararı olmamakla beraber hatta vücuda faydası bulunmaktadır. A vitamini bakımından yüksek değerlere sahip olan ciğer tüketimine hamilelikte dikkat etmemiz gerekiyor. Peki, Hamilelikte Ciğer Ne Kadar Yenmeli? Anne adayı olarak canınız ciğer yemeği istediyse kendinize dur demeniz gerekiyor. Ayda maksimum 1 kez ciğer tüketimi yaptığınızda bu size fayda sağlayacaktır. Fakat 1 defadan fazla ciğer tüketirseniz doğum kusurları ile karşılaşabileceğiniz gibi kanser hücrelerinin de gelişmesine neden olur. Dikkat etmediğiniz takdirde ciddi sağlık problemleriyle de karşılaşabilirsiniz. Hamilelik kusurları mutasyon şeklinde karşımıza çıkabilir.
Bebeğinizin organlarının gelişmeye başladığı ilk aylarda ciğer tüketimine ara vermeniz gerekiyor. Hamile kadınların ileriki zamanda günlük maksimum 100 gram ciğer tüketmesi gerektiği uzmanlar tarafından önerilmektedir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi ciğerin içerisinde A vitamini fazla olduğu için porsiyonunuz ne kadar küçük tutulursa o kadar faydalı olacaktır.
Hamilelikte Ciğer Yemek Leke Yapar Mı?
Annelerimiz ya da büyüklerimizden duyduğumuz bir rivayet vardır. “Hamileyken eğer istediğiniz ürünü yemezseniz bebeğinizde o ürün gibi leke olur. Ve ya hamilelikte ciğere dokunursanız bebeğinizde leke oluşur.” Gibi duyumların gerçekliği anne adayları tarafından araştırılmaktadır. Her besinin fazla tüketimi zararlı olduğu gibi ciğer tüketiminin de fazlası zarardır. Hamilelikte ciğer yemek leke yapar mı? Diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Sizlere bu sorunun cevabını hemen verelim.
Ciğer içinde olmak üzere hiçbir yiyeceğin bebekte doğum lekeleriyle alakası olmadığı uzmanlar tarafından belirtilmektedir. Yani ne ciğer, ne şeftali, ne üzüm, ne de başka bir şey lekeye sebep olmayacaktır. Lakin mikropların bulaşma ihtimaline karşı çiğ ete dokunduktan sonra ellerinizi mutlaka yıkamanız gerekiyor.
Tavuk Ciğeri Hamilelikte Yenir mi?
Tavuk çiğeri içeriği bakımından bolca A vitami bulundurur. Fakat hamilelikte tavuk ciğeri yenmesi güvenli değildir. Tavuk çiğeri yemek, hamilelik sırasında zaten zayıflamış olan bağışıklık sisteminizi potansiyel olarak tehlikeye atabileceğinden , hamileyken tavuk çiğeri yemeniz bebeğiniz için güvenli değildir.
Ciğer yemek, hamilelik sırasında bebek için düşük fetal büyüme, düşük doğum ağırlığı, plasenta dekolmanı, erken doğum ve hatta ölü doğum gibi riskler taşıyan yüksek tansiyona katkıda bulunabilir.
Hamilelikte Kuzu Ciğeri Yenir Mi?
Hamilelik, bebeğin gelişmesi için çok önemli olan süreçlerden biridir. Hamilelik sırasında, anne adayının beslenmesi çok önemlidir ve bu nedenle, gıdaların kalitesi ve güvenirliği çok önemlidir. Kuzu ciğeri, hamilelik sırasında yenen gıdalar arasındadır. Ancak, kuzu ciğeri hamilelikte yenmesi ve tüketilmesi uzmanlar tarafından önerilmemektedir.
Hamilelik sürecindeki dikkatli olanlar her besin çeşidine dikkat etmeleri gerekmektedir. Kuzu ciğeri de bunlardan biridir. Ancak bu besin maddesinin hamilelikte yenmesinin olumlu veya olumsuz etkileri vardır. Kuzu ciğeri, bol miktarda folik asit içerir, bu da düşük doğum riskini attırır.
Hamilelikte kuzu ciğerinin yenmesi çoğu insan için oldukça kafa karıştırıcı bir konudur. Ancak, araştırmalar bu gıdanın sadece bazı hamile kadınlar için önerilen bir besin olduğunu göstermektedir. Kuzu ciğeri, oldukça yüksek miktarda D vitamini, çinko, demir ve protein içerir ve bu nedenle, hamilelikte tüketilmesi önerilmez
Hamilelik döneminde, kuzu ciğerinin yenebilirliği ile ilgili güvenli bir karar vermek, çoğu zaman zor olabilir. Çünkü, kuzu ciğeri, normal şartlar altında mide-bağırsak hastalıklarına neden olabilecek bakteriyel ve parazitler içerdiğinden, gebelik döneminde tüketilmesi önerilmez.
Hamilelik sırasında güvenli ve sağlıklı beslenme çok önemlidir. Kuzu ciğer, hamilelikte yiyebileceğiniz pek çok farklı et cinsinden biri olsa da, doktorunuzla konuşmadan önce yenmemelidir. Çünkü hamilelikte, gelişmekte olan bebeğinizin sağlığı ve güvenliğini olumsuz etkileyebilir.