Hamilelikte 3. Hafta

By Sevil Yılmaz

Published On:

Follow Us
hamilelikte 3.hafta

Gebeliğin üçüncü haftası genellikle gebeliğin anlaşıldığı haftadır. Bu haftayla birlikte gebelik serüveninde biraz daha ilerleyen anne adaylarının belirtileri artmaya başlar.

Gebeliğin Üçüncü Haftası Nasıl Hesaplanır?

Hamilelikte hafta hesabı uzmanlar tarafından farklı, halk tarafından farklı yapılır. Biz iki yöntemi de açıklayacağız. Uzmanların hesabına göre kadınların menstrual döngüsünde yumurtladıkları gün gebeliğin başlangıcıdır. Uzmanlar gebelik haftası hesaplarken döllenmenin gerçekleştiği gün ikinci hafta olarak alınır. Böylece gebelik halk arasında hesaplanan döllenmenin ilk günüyle başlamaz ve 38 hafta yerine 40 hafta olarak düşünülür.

Gebeliğin Üçüncü Haftası Belirtileri

Bu haftada artık belirtileriniz artmaya başlayacaktır. En önemli belirti olan adet gecikmesini geçen hafta veya bu hafta fark etmiş olabilirsiniz ancak bütün belirtiler bundan ibaret olmayacak. Şiş ve hassas göğüslere hazırlıklı olun. Rahim duvarınızın kalınlaşması ve embriyonun büyümesi sebebiyle mesaneye baskı yapılır ve sık sık idrara çıkma ihtiyacı duyabilirsiniz. Koku duyunuz oldukça güçlenir. Çeşitli kokulara hassasiyetiniz artar. İmplantasyon denilen embriyonun rahim duvarına tutunması sürecinde implantasyon ağrıları ve mide bulantısı da deneyimleyebilirsiniz. Vücut ısınız hormon değişimlerine bağlı olarak bu dönemde artabilir.

Gebeliğin Üçüncü Haftasında Gebelik Testi Pozitif Çıkar Mı?

İdrar Testi

Gebeliğin 3. haftasında evde yapabileceğiniz idrar testlerinin doğru sonuç verip veremeyeceğini merak ediyorsanız açıklamaya çalışalım. Testlerin doğruluğu gebelerin hormonal durumunun gelişimine göre değişebildiği gibi aynı zamanda testin kalitesi de sonuçta etkilidir. Emin olmak adına birkaç sefer uygulayarak daha net bir sonuca ulaşabilirsiniz.

Kan Testi

Hastanelerde rutin gebelik testi olarak uygulanan test kan testidir. Kan testinde kanınızda hamilelik hormonu olan Beta HCG hormonunun düzeyine bakılır. Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde dahi Beta HCG hormonunun düzeyleri kontrol edilir. Gebeliğin üçüncü haftasında kan testi idrar veya ultrason testine kıyasla çok daha doğru sonuç verir. Eğer bir şüpheniz varsa en yakın hastaneden testinizi yaptırmak isteyebilirsiniz.

Ultrason

Ultrason, ses dalgalarının kullanıldığı bir görüntüleme yöntemidir. Ultrason, anne adayına ve bebeğe zarar vermediği için özellikle hamilelik sürecinde tek kullanılan görüntüleme yöntemidir. Hamileliğinizin 3. haftasında bebeğinizin boyutları ultrasonda net bir şekilde seçilemeyecek kadar küçüktür. Görülse dahi uzman tarafından seçilebilecek bir görüntü olacaktır ve anne adaylarının bebeklerini ilk gördükleri duygusal anın beklentilerini karşılayamayacaktır. Kesinlik içermese de ultrasonla net bir görüntü almak için 5. haftanın beklenmesi daha yararlı olacaktır.

Hamileliğin Üçüncü Haftasında Nelere Dikkat Edilmeli?

Hamileliğinizin .çok başlarında olduğunuz hatta henüz farkında olamayabileceğiniz bu süreç aslında bebeğin gelişiminde oldukça önem taşır. Bu yüzden eğer böyle bir beklentiniz varsa sigara dumanından, alkolden uzak durmalısınız. Toksik kimyasallardan kendinizi normaldekinden çok daha fazla korumalısınız. Bebek bekliyorsanız folik asit takviyesine mutlaka hamile kalmadan başlamalısınız. Hafif ve doktor gözetiminde önerilen egzersizler yapılması tavsiye edilse de ağır egzersizlerden kaçınmalısınız. Aynı zamanda diyetinize dikkat etmelisiniz. Her durumda olduğu gibi hamilelikte de stres en büyük düşmanınız olacaktır. Meditasyon yardımıyla biraz rahatlamalı ve bol bol su içmelisiniz.

Bebeğin Gelişiminin Üçüncü Haftası

Bu hafta döllenmenin gerçekleşmesinden sonraki 3. haftadır. Bir başka deyişle halk arasında 3., hekimlere göre 5. hafta olarak adlandırılabilir. Bu hafta bebeğin beyin, omurilik gibi sinir sistemi yapılarının gelişmesinde oldukça önemli bir haftadır.

Bebeğin Gelişiminin Üçüncü Haftası 1. Gün

Döllenmenin gerçekleşmesinden itibaren 3. haftada artık embriyonik döneme girilmiştir. Blastosist artık embriyo adını alır. Bu hafta bebeğin gelişimi açısından oldukça önemlidir.

Bebeğin Gelişiminin Üçüncü Haftası 2. Gün

Primitif çizgi denilen ve embriyonun baş kuyruk kısımlarını belirleyecek olan çizgi oluşur. Hücre göçüyle oluşan bu çizgi önce mezoderm denilen embriyonik tabakayı ve notokordu oluşturacaktır. Notokord embriyo için ilkel bir omurga olarak adlandırılabilir. Bu ilkel omurga, gelişimin ilerleyen haftalarında kalıcı omurgayı oluşturacak olan omurların oluşmasıyla beraber kaybolacaktır.

Bebeğin Gelişiminin Üçüncü Haftası 3. Gün

Notokord oluşumu gelişimin 3. haftasında gerçekleşir. Primitif çizgi primitif oluğa dönüşür. Primitif oluğunun baş tarafında Hensen düğümü oluşur böylece embriyonun yönünün tespit edilmesi kolaylaşır.

Bebeğin Gelişiminin Üçüncü Haftası 4. Gün

Prekordal plak adı verilen plağın iki yanından göç eden hücreler bir noktada kardiyojenik odağı oluşturur. Kardiyojenik odak daha sonra kalbin meydana geleceği konumdur.

Bebeğin Gelişiminin Üçüncü Haftası 5. Gün

Nöral plağın dış kenarlarındaki hücreler nöral katlantıları yani sinir sistemini oluşturacak olan hücre birimlerini oluşturmaya başlar.

Bebeğin Gelişiminin Üçüncü Haftası 6. Gün

Gelişimin bir önceki gününde oluşan nöral katlantılar, gelişimin 20. gününde bebeğin boynuna denk gelecek olan bölgede birbirine doğru yaklaşıp kaynaşarak nöral kanalı oluştururlar. Nöral kanal omuriliğin ilkel versiyonu olarak düşünülebilir.

Bebeğin Gelişiminin Üçüncü Haftası 7. Gün

Gelişimin 21. günü olan üçüncü haftanın son gününde nöral tüp oluşumu başlar. Folik asit eksikliğine bağlı olarak oluşabilen bir malignite(hastalık) olan nöral tüp defektleri bu günlerde oluşmaya başlar. Bu yüzden gebe kalınmadan folik asit takviyesine başlanması oldukça değerlidir.

Bunlar İlginizi Çekebilir?