Hamilelikte Kıl Kurdu Neden Olur?

By Sevil Yılmaz

Published On:

Follow Us
Hamilelikte Kıl Kurdu

Hamilelikte kıl kurdu pek çok insanın hamilelikte veya hamilelik sonrasında yaşadığı durumlar arasındadır. Kıl kurdu sadece hamilelikte görünmez çocuklarda da yaygın olarak görülen bir rahatsızlıktır. Kıl kurdunun temel nedeni hijyen eksikliğidir. Hamilelikte oluşan kıl kurdu tedavisinde ilaçlar pek önerilmese de ilerleyen ve geçmeyen vakalarda ilaç yazılabilmektedir.

Kıl Kurdu Nedir?

Kıl kurdu, bağırsaklarda meydana gelen parazit türlerinden biridir. İnsanlar arasında bulaşıcıdır. Bulaşıcı olmasından dolayı en fazla görülen parazit türlerinden biridir. Hijyen eksikliğinden meydana gelmektedir. Özellikle küçük yaşlardaki çocuklarda sıkça oluşmakta ve yayılmaktadır. Bu yüzden okul ve kreş ortamlarının hijyenine dikkat etmek gerekmektedir. Kıl kurdu hamilelerin de yaşadığı bir durumdur. Hamilelikte kıl kurdu yaşayanlar, hijyenlerine dikkat etmelidir. Sıkı bir hijyen programıyla hamilelikte oluşan kıl kurtları yok olmaktadır.

Hamilelikte Kıl Kurdu Nasıl Oluşur?

Hamilelikte kılkurdu, Enterobius Vermicularis adındaki parazitler yüzünden oluşmaktadır. Bu parazitlerin bulaşması sonucunda, parazitler, vücutta bağırsaklara giderek üremeye başlamaktadır. Önce ince bağırsakta bulunan parazitler, olgunlaştıkları zaman kalın bağırsağa doğru yol almaktadır. Daha sonra anüs bölgesinde yumurtlamaya başlamaktadır. Bu durumda da binlerce yumurta, anal bölge etrafında kaşıntıya ve tahrişe sebep olmaktadır.

Anüs bölgesinin kaşınmasıyla da parazitler, yatağa, vücuda, klozetlere, çarşaflara bulaşmaktadır. Dış yüzeylerde 3 hafta yaşayan parazitler, bulaştığı çevreye başkalarının dokunmasıyla, dokunan kişinin de vücuda girmektedir. Böylelikle, hamilelikte kıl kurdunun oluşması hijyen eksikliğinden kaynaklanabildiği gibi başkasından da bulaşarak oluşmaktadır.

Hamilelikte Kıl Kurdu Belirtileri

Hamilelikte kıl kurdunun en büyük belirtisi anüs bölgesindeki kaşıntıdır. Parazitler, anüs bölgesine yumurtladıkları için büyük bir kaşıntıya sebep olmaktadır. Bu kaşıntı genelde geceleri olmaktadır. Uykudan uyandıracak derecede rahatsızlık veren bir kaşıntıdır. Diğer bir belirtisi de vajinada kaşıntı olmasıdır.

Parazitler yayılabildikleri için vajinal bölgeye de ulaşıp kaşıntı yapabilmektedir. Bu durumda da hamile kadınların aklına hamilelikte kıl kurdu bebeğe zarar verir mi sorusu gelmektedir. Uzman görüşlerine göre bebeklere bir zararı bulunmamaktadır. Fakat, tedaviye rağmen, ilerleyen ve geçmeyen durumlarda mutlaka doktora danışmak gerekmektedir. Başka bir belirtisi ise rahatsızlık ve huzursuzluk hissidir. Nadir bir belirtisi olarak da karın ağrısı ve mide bulantısı da görülebilmektedir. Bunlar dışında dışkıda görülen kurtlar da kıl kurdu olabilmektedir.

Bunlar ilginizi çekebilir?

Hamilelikte Kıl Kurdu Tedavisi

hamilelikte kil kurdu tedavisi 1
Hamilelikte Kıl Kurdu Tedavisi

Hamilelikte kıl kurdu tedavisi için ilaç çok sık kullanılmamaktadır. İlerleyen ve geçmeyen vakalarda ilaç kullanılmaktadır. Hamilelikte kıl kurdu tedavisinde sıkı bir hijyen programı uygulanmaktadır. Bu hijyen programı sayesinde 6 hafta sonunda kıl kurdu rahatsızlığı geçmiş olmaktadır. İlaç kullanılsa dahi hijyen programı uygulamak gerekmektedir. Çünkü ilaçlar yetişkin kıl kurtlarını öldürmektedir. Yumurta halindeki kıl kurtlarını yok etmek için hijyen şarttır.

Hamilelikte kıl kurduna ne iyi gelir sorusunun cevabı da buradadır. Hamilelikte kıl kurduna hijyen iyi gelmektedir. Çünkü gebeliğin 13.haftasına kadar kimyasal ilaçların kullanılması tavsiye edilmemektedir. Ayrıca hijyen ve ilaç tedavileri sadece kıl kurdu yaşayan hamile kadına değil beraber yaşadığı tüm aile bireylerine uygulanmaktadır. Kıl kurdu tedavisinde kullanılan sıkı hijyen programı şunları içermektedir;

  • Her sabah anal bölge yıkanmalıdır. Geceleri parazitler anal bölgeye yumurtladıkları için bu yumurtaların sabah vücuttan temizlenmesi gerekmektedir. Temizleme işlemini yaparken suyun birikip vücuda temas edeceği küvetlerde yıkanılmamalıdır.
  • Her gün kullanılan kıyafetlerin, çamaşırların ve nevresimlerin değiştirilip yıkanması gerekmektedir.
  • Anal bölge kaşındığı zaman kaşımamak gerekmektedir. Kaşındığı takdirde, parazitler ele bulaşıp tekrardan yayılım göstermektedir. Eğer bölge elle kaşındıysa mutlaka elleri bol sabun ve su ile yıkamak gerekmektedir.
  • Tırnaklar mutlaka kesilmelidir. Uzatılmamalıdır.
  • El ağza götürülmemelidir. Gün içinde eller sık sık dezenfekte edilmelidir.
  • Eğer evde yaşayan başka çocuklar varsa mutlaka temizliklerine dikkat etmek gerekmektedir. Çocuklarda da sık sık görülen parazitlerdendir.

Hamilelikte kıl kurdu nasıl dökülür sorusunu da hamile anneler merak etmektedir. Hamilelikte kıl kurdu, belirtilen hijyen programı 6 hafta sıkı şekilde uygulandıktan sonra dökülmektedir. Sürecin çabuk geçmesini isteyen hamile kadınlar, ilaç kullanamadıkları için, hamilelikte kıl kurdu bitkisel tedavi konusunu merak etmektedir. Hamilelikte kıl kurdu için bitkisel olarak; sirke, Hindistan cevizi, sarımsak, yeşil çay gibi ürünler kullanılmaktadır. Bunlar doktor tavsiyesinde hijyene ek olarak kullanılabilir yöntemlerdir. Fakat tek başlarına bir anlamları yoktur. Bu yüzden sıkı bir hijyen mutlaka uygulamak gerekmektedir. Bunun yanında doktor tavsiyesi ile bitkisel tedaviler uygulanabilmektedir.