Endometriumun yani rahim zarının, myometrium da, yani rahmin kas tabakası içinde yer alması haline tıp literatüründe adenomyozis ismi verilir.
Adenomyozis, daha çok üreme çağının ilerleyen dönemleri içerisinde ve doğum yaptıktan sonra meydana gelir. Üreme çağı ve üzerinde olan kadınların yaklaşık olarak %10 ile %20’sinde rastlanırken, herhangi bir sebepten dolayı yapılmak zorunda kalan histerektomi (rahmin ameliyat ile alınması) materyallerinde % 50 ile %60 oranında karşılaşılmaktadır
Adenomyozis hastalarında, bazı durumlarda herhangi bir belirti görülmez veya hafif rahatsızlıklar meydana gelebilir. Ancak genel olarak adenomyozis hastalarında ciddi belirgin rahatsızlıklar meydana gelir. En sık karşılaşılan belirtiler ise;
Rahim tamamen ve homojen bir şekilde büyüklük göstermiştir. Miyom (Leiomyom) ’da bulunan rahim büyümesi ise, tamamen düzensiz bir büyümedir.
Adenomyozisin tanısı, ancak hastalığın iyi bilinmesi ve düşünülmesi ile koyulabilir. Meydana gelen adenomyozis durumlarının büyük bir kısmı, herhangi bir sebepten dolayı histerektomi (rahmin ameliyat ile çıkarılması) ameliyatı yapılmış rahimlerin patolojik incelemesi sonucunda konabilir.
Adenomyozis kanser değildir ve ilerleyen zamanlarda da kansere dönüşmesi söz konusu değildir.
Hastada meydana gelen aşırı kanamalar ve ağrılar, yaşam kalitesini kötü yönde etkileyebilir. Hasta kanamanın ne zaman ve nerede başlayacağını tam anlamı ile bilemediğinden dolayı, birçok aktiviteden kendini uzak tutmak zorunda kalabilir.
Bununla beraber ani ve habersiz gelen adet ağrıları, hastayı depresyona sokabilir. Bu durumda, kendisinin çaresiz ve öfkeli hissetmesine yol açar. Bu dönemin uzaması halinde, aşırı kanamalar kronik aneminin meydana gelmesine de sebebiyet verebilir
Adenomyozis için ilaç, hormon ve cerrahi operasyon tedavi yöntemleri uygulanır. Yapılacak olan tedavi yöntemi, hastanın ve hastalığın durumuna göre değişiklik gösterir.
Kanaması çok şiddetli olmayan ve menopoz dönemine az kalan hastalarda etken maddesi ibuprofen gibi anti-inflamatuar ilaçlar kullanılarak tedavi sağlanmaya çalışılır. Bu ilaçlar adet olmadan 2 veya 3 gün önce alınmaya başlanarak, adet dönemi boyunca kullanılmaya devam eder. Adet kanaması ve ağrısı üzerinde bir miktar etki sağlar.
Ağır derecede görülen kanma ve şiddetli ağrıyı azaltabilmek amacı ile doğum kontrol hapları, sadece proesteron içeren ilaçlar veya GnRH analogları kullanılabilir. Ancak GnRH anologları hastada menopoza benzeyen etkiler meydana getireceğinden dolayı, 6 aydan uzun kullanılması tavsiye edilmez. Doğum kontrol ilaçları ve sadece progesteron kapsayan ilaçların etkisi de sınırlı olacağından dolayı, hasta üzerinde sadece geçici bir rahatlama etkisi sağlayabilir.
Levonorgestrol içeren rahim içi sistemler (MİRENA gibi) de adenomyozisli hastalarda geçici olarak etkili sağlayabilir.
Adenomyozis için kesin bir çözüm aranıyor ise, histerektomi yapılması gerekir. Histerekomi yaptıran hastalarda, yumurtalıkların alınmasına gerek duyulmaz. Bu sayede de, hasta üzerinde ameliyatın yapılmasının ardından menopoz sıkıntıları meydana gelmez.
Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…
Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…
Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…
Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…
Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…
Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…
This website uses cookies.