Adet düzenleyici haplar kadınların adet düzensizliklerini düzene sokmaya yarayan tedavi edici ilaçlardır.Adet düzensizliği her kadında farklı sebeplerden meydana gelebilir. Alanında uzman doktor tarafından nedenleri veya bunlara sebep olan faktörler incelenip bulunarak uygun tedavi yöntemi gerçekleştirilir. Unutmayın adet düzenleyici haplar doktorlar tarafından gereli muayene ve tahlillerin yapılmasından sonra verilmektedir.
İçindekiler?
Adet düzenleyici haplar neden kullanılır?
Adet düzenleyici haplar kadınların düzenli gördükleri adetlerinde bozulmalar ve düzensizlikler olduğu zaman, tekrar adet kanamalarını düzene sokmak için uzman doktor tarafından reçete edilen ilaçlar arasındadır. Bazı kadınlarda adet kanaması süresinin normalden uzun olması veya hiç olmaması, bazılarında adet kanamalarının kısa sürmesi ve adat döneminin normalden önce bitmesi, aşırı adet kanamasının olması yada az olması gibi yakınmalar ile kadınlar uzman doktorlara başvurmaktadırlar.
Doktora başvurunun ardında gereken tetkik ve muayenelerin ardından uygun bir tedavi planı oluşturularak, içeriğinde hormon barındıran adet düzenleyici haplar reçete edilerek tedavi yoluna gidilmektedir. Her adet düzensizliği yaşayan kadın aynı ilacı kullanamaz, bu nedenle kesinlikle bir kadın kullandığı adet düzenleyici hapları başka birine verememeli, aksi halde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Bunun yanında uzman hekime muayene olmadan kendi, kendine adet düzenleyici ilaçlar kullanmakta aynı oranda tehlike arz etmektedir. Bunun en önemli nedeni ve sonucuysa şayet adet gecikmesi hamilelikten dolayı oluşmuşsa, bilinçsizce kullanılan ilaçlar yüzünden gebelik düşük ile son bulabilir.
Adetleri düzensiz olan kadınlar gerçekten huzursuz olmaktadırlar. Çünkü tam olarak ne zaman adet olacaklarını bilmedikleri için, yapılacak herhangi bir planda acaba adet olur muyum? Diye düşünmeden edemezler. Örneğin çıkılacak bir yolculuk planında bile bu sorun akıllara gelerek kadınları tedirgin etmektedir. Adet düzensizliğinin sebebi bulunarak gerekli tedavi, adet düzenleyici ilaçlar ile yapılması bütün bu stresi ve gerginliğin ortadan kalkmasında önem bir rol oynayacak, psikolojik açıdan da kadınlara güven vermektedir. Çünkü beklenmedik zamanda ve yerde adet kanaması başlarsa gerçekten kadınları huzursuz etmektedir. Tekrar hatırlatmakta fayda duyuyorum adet düzenleyici ilaçlar kesinlikle uzman doktor kontrolü altında kullanılmalı, hiçbir kadın kafasına göre bu ilaçları kullanmamalı.
Adet düzenleyici haplar nasıl etki eder?
Adet düzenleyici haplar içerisinde bulunduğu hormonlar sayesinde kadınların adet düzensizliklerine etki ederek, bu sorunu ortadan kaldırmaya çalışmaktadırlar. Adet kanamasının başlaması için öncelikle progesteron adı verilen hormon seviyesinin azalması gerekir, bu ilaçlar progesteronu seviyesini aşağı çekerek adetin başlamasını sağlar. Adet düzenleyici ilaçlar kullanılırken bir düzen içinde devam edilmesi gerekir ve bir kutu hap bitiminden sonra, ara verilmesi gerekir. Kutunun bitiminden itibaren 3-5 gün içerisinde adet kanamasının başlaması beklenir.
Adet düzenleyici ilaçların içeriği nedir?
Aslına bakarsanız adet düzelmeyici ilaçlar, adet düzenini birebir tekrar eden, taklit eden ilaçlar olmaktadır. Kadınların adet döngülerinin ilk zamanlarında vücutlarından bulunan östrojen hormon seviyesi daha fazladır. Adet döngüsünün yumurtlama dönemi geçmesinden sonraysa progesteron hormonu devreye girer ve östojen hormonundan daha fazla olur. Daha sonra progesteron hormonunun seviyesinde düşme yaşanır ve bunun sonucunda adet kanaması başlayarak adet gerçekleşmiş olur.
Adetlerinde düzensizlik olan kadınlara verilen adet düzenleyici haplar sayesinde yukarıda anlattığımız evreler bir nevi taklit edilir ve adetlerin düzene girmesi sağlanır. Adetlerimde düzensizlik var diyerek uzman bir hekime giden kadına ilk olarak doktoru progesteron içeren ilaç reçete edebilir. Çünkü içeriğinde progesteron barındıran ilaçlar belli bir düzen içerisinde kullanılıp, daha sonra bırakılırsa, progesteron seviyesinde azalma olacağından adet kanaması başlar. Kullanılan ilaç bırakıldıktan sonra 3-5 gün aralığında progesteron hormonu seviyesi düşer ve kadının adet kanaması başlaması gerekir.
Adet düzenleyici haplar nasıl kullanılmaktadır?
Uzman hekimler tarafından yapılan muayene ve tetkiklerden sonra verilen adet düzenleyici haplar her kadında farklı etkilere ve yan etkilere neden olabilir. Bu yüzden kesinlikle doktor kontrolü altında kullanılması gerekir.
Adet düzenleyici ilaçlar verilmeden önce, yapılan tahliller ile hormonların durumu kontrol edilir, hastanın hikayesi dinlenir, geçirdiği rahatsızlıklar irdelenir ve bütün bu veriler bir araya toplanarak en uygun ilaç verilerek uygun olan tedavi süreci başlatılır. Tedavi süreci boyunca hasta ve doktor arasındaki irtibatın kopmaması, belli aralıklar ile kontrol muayenelerinin sağlanması gerekir. Gerekli görüldüğü taktirde yapılan kontroller sırasında hormonlara bir daha bakılarak hangi seviyede oldukları öğrenilir.
Adet düzenleyici haplar kullanıldığında yan etkileri olur mu?
Adet düzenleyici haplar içerisinde hormon barındırırlar. Bu yüzden her kadında farklı etkiler yaratabildiği gibi bazı kadınlar adet düzenletici hapların yana etkileri daha fazla olabilmektedir. Bir takım hastalıkları olan kadınlarda yan etkiler daha çok olmaktadır. Örneğin migren, kolesterol ve tansiyon rahatsızlığı olan kadınlarda daha çok yan etkiler oluşabilir. Bunların yanında gösterdiği yan etkilerse, baş ağrısı, memelerde hassasiyet, mide bulantısı, bel ağrısı gibi şikayetler oluşabilmektedir. Fakat adet düzenleyici haplar kullanımı sonucunda her kadında farklı yan etkiler oluşabilir. Her kadında aynı yan etkiler olacak diye bir kural yok.