Bebekler için en temel ve sağlıklı gıda kuşkusuz anne sütüdür. Bebek gelişimi söz konusu olduğunda ilk 6 ay sonunda sadece anne sütü yeterli olmaz. Gelişmeye başlayan sindirim sistemi yeni gıdalarla tanışmaya hazır hale gelir.
C, A, K, B1 vitaminlerine ek kalsiyum, demir ve folat kaynağı olan bamya, adeta bir lif deposudur. Bamya, bebekler 10 aylık olduktan sonra mevsime uygun olarak hazırlanan sebze çorbalarında yer alabilir.
Ek gıdaya geçiş hekim tavsiyesine uygun olarak 6.aydan itibaren başlasa bile bamya için 10.ayı beklemek gerekir. Kadifemsi yapısı ve tüyleri nedeniyle bamya ek gıdaya geçer geçmez tüketilmesi önerilmeyen bir sebzedir.
Kolay ve lezzetli püre olan sebzeler arasında havuç, patates, kabak, ıspanak ilk akla gelirken herhangi bir alerji riski olmayan meyveler arasında elma, kayısı, armut ve muz sayılabilir.
10.ayın sonunda özellikle kabızlık yaşayan bebeklerin yemekleri hazırlanırken liften yoğun bamya tarife eklenebilir. Kalori açısından zengin olmayan bamya, fazla kilolu bebekler için ideal besin kaynağıdır.
Bebek için hazırlanan yemeğe bamya eklenecekse pişirme işleminde önce yoğun bir yıkama yapılmalıdır. Taze bamyanın alındığı gün pişirilmesi tavsiye edilir.
Ek gıdalara geçişte bebeğin herhangi bir gıdaya alerjisi olup olmadığının anlaşılması için lezzetler birbirine karıştırılmamalıdır. Üç gün boyunca aynı sebzeyi tüketen bebekte reaksiyon oluşmaması halinde yeni lezzetler keşfedilebilir.
Meyve ve sebzeler püre halinde hazırlanabileceği gibi bebeğin kendi çiğneyebileceği ve eliyle tutabileceği haşlanmış sebze tabakları da önerilir. Et, balık ve tavuk gibi besin değeri yüksek gıdaların pişirme suyunda haşlanan sebzeler hem lezzet hem de vitamin açısından çok daha kıymetli olacaktır.
10 ay ve üzeri bebekler için önerilen lezzetli bir bamya çorbası için gerekli malzemeler;
Tereyağında kavrulan minik doğranmış soğanlara rendelenmiş havuç ve patates ilave edilir. Yine rendelenmiş domates ve su eklendikten sonra bamyalar konur ve pişirilir. Karışım blenderden geçirilerek ana öğünlerde bebeğe yedirilir.
Tüylü yapısı nedeniyle bebeklerde bamyaya en erken 10.aylarda geçilmelidir. Yeşil fasulye, brokoli, enginar, ıspanak ve kereviz bu ayda bamyaya eşlik edecek sebzeler arasında sayılabilir.
8.aydan itibaren mevsim sebzelerine mercimek, nohut ve barbunya gibi baklagiller mandalina, karpuz, incir gibi meyveler eklenebilir. Yemek masasına oturtulan bebeklerin diğer ev halkı için hazırlanmış yemeklerin tadına bakması da sağlanmalıdır.
Bebeğin verilen ek gıdayı almak istememesi halindeyse zorlama olmamalıdır. Geçiş süreci sevilen lezzetlerden zengin öğünlerle desteklenmeli ve bebeğin tadını beğenmediği ürünler aralıklarla farklı şekillerde hazırlanarak tekrar denenmelidir.
Ek gıdaya geçişte alerji kontrolü çok önemlidir. Tek besin çeşidiyle yol almak ve zaman içinde tatları karıştırmak en akıllıca olandır. Katı gıda seçeneklerini tek tek artırmak besin kaynaklı alerjik reaksiyonlarının tespit edilmesini kolaylaştırır. Bebeğe yeni bir besin verdikten sonra;
Alerji belirtisi veren ek gıdalar bebeğe verilmemelidir.
1 yaşından önce bebeklere verilmemesi gereken besinler arasında; bal, sakız, yumurta akı, patlamış mısır, çikolata, kuruyemiş, çilek, baharatlı hazır gıdalar, kivi, şarküteri ürünleri ve fast food yiyecekler sayılabilir.
Hem gebelik döneminde anne adayları hem de emziren genç anneler için bamya çok faydalı bir besindir. Düşük kalorili ve lif açısından zengin bamya, sindirimi düzenleyerek kabızlığı önler. Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayan bamya anne veya bebekte gaz yapmaz.
Bebek ve emziren anneleri hastalıklara karşı koruyan bamya tarifleri, özellikle mevsiminde tüketilmelidir. Ek gıdalara zamanından önce başlanması sindirim sistemini zorlarken hekimin belirlediği sürede ek gıdaya başlanmaması bebeklerin yeterli besin alamamasına neden olur.
Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…
Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…
Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…
Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…
Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…
Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…
This website uses cookies.