Başur Kanaması, makat bölümünde meydana gelen, kalın bağırsakların alt kısmında bulunan varislerin bazı sağlık problemleri sonrasında dışa vurması ya da iç kısımda tahrişi sebebiyle kanamaya ve ciddi rahatsızlık veren ağrıya sebep olmasıdır. Tıp dilinde adı Hemoroid olan hastalık, bazı tedbir ve beslenme programı ile kontrol altına alınabilir, verdiği rahatsızlık en alt düzeye indirgenebilir.
Fakat makatta oluşan her kanamanın hemoroid kanaması olmama ihtimali de vardır. Bu durumda kanama görüldüğü dönemde ” anaskop ” muayenesi kanama kaynağının sebebini netleştirmede yardımcı olacaktır. Kanamanın rengi de bu tanıda destekleyici bilgi içerir, parlak ve kırmızı olması, kanamanın iç organlardan değil, makata yakın bir kısımdan geldiğini gösterecektir.
Hemoroid neden oluşur?
Dışkılanma sırasında, dışkının kabızlık sebebiyle dışarıya sert ve makatı zorlayarak çıkması, bu varislerin yıpranması ve tahriş olmasını sağlar. Zarar gören dokuların anüste çatlaklara sebebiyet vermesi ile kanama meydana gelir. Hemoroid için kesin çözüm olarak bilinen ameliyat sonrasında da iyileşme hali tamamen gerçekleşene kadar sıkıntı yaşandığı görülmektedir.
Hemoroid tedavisi nasıl yapılır?
Tedavi yöntemleri uygulanmaya başlanmadan önce makattan gelen kanamanın hemoroid kanaması olduğu tanısı kesinleştirilmelidir. Bu kanama belirtisi bir anal fissürde olabilir, kolon kanseri de.
Tespit için gerekli olan öncelikle hekim muayenesi, sonra da branş uzmanı hekimin yönlendirmesi halinde yapılan Kolonoskopi, Rektoskopi, Anoskopi gibi tetkik yöntemleridir.
Tüm gerekli tanı muayene ve tetkiklerin yapılması halinde kanama sebebinin ” Hemoroid” olduğu kesinleşmiş ise, hastalığın seyrinde sıkıntıyı azaltacak, hem tedavi desteği hem de yaşam kalitesini artıracak tablet, fitil, krem gibi tıbbi ürünler kullanılabilecektir. Ayrıca bu hastalığın, dışkılama sırasında, kabızlık sorunu ile nüksettiği sözkonusu iken, dışkıyı yumuşak tutmak için tüketilebilecek gıda ve bitki takviyelerini de tercih etmek, sıvı tüketimine ağırlık vermek destekleyici olacaktır.
İçindekiler?
Basurun Sebebi
Ağrı yapması nedeniyle oturup kalkma, tuvalete çıkma, yeme içme gibi alışkanlıkları olumsuz etkileyen, oldukça can sıkıcı bir şikayet türüdür. Basuru kaba şekilde tabir edilirse; anüsteki şişmiş, kaşıntıya, ağrı yapan, tahrişe ve rektumda kanamaya sebep olan damar yapılarıdır. Basurun sebebi damarları şişiren, sözü edilen basınç ise tuvalette fazla ıkınma, aşırı kilolar, hamilelik gibi çeşitli sebeplerden dolayı ortaya çıkabilir. Basur oldukça yaygın bir rahatsızlıktır ve ileriki yaşlardaki insanlarda daha fazla görülür.
Basurun başlıca nedenleri nelerdir?
- Büyük tuvalet sırasında ıkınmak: Kabızlık maddesinde anlatılan ve ıkınma hasebiyle damarlarda meydana gelen basıncın artması ile ıkınmanın neden zararlı olduğunu açıklamaktadır. Tuvalete gidildiği zaman ıkınma ihtiyacı çok fala olması kabızlık yüzünden meydana gelir. Kabızlığı engellemek ıkınmayı da engelleyecektir.
- İshal: Sürekli olarak ishal olmak anüs bölgesinin tahriş olması anlamına gelmektedir. Kabızlık kadar ishal de basura sebep olan ve basur olduktan sonra ishalin devam etmesi durumunda, basur kanamasında bir artışın olması demektir. Bir kişi tuvalete çıkma ihtiyacı duyduğu zaman, vücut sindirim sistemini çalıştırmak için bölgeye daha çok kan pompalayıp ve bu da, damarlardaki kan miktarının artması anlamına gelmektedir. Bu şekilde anüs bölgesindeki en ufak bir çatlak bile kanamanın şiddetli olmasına sebep olmaktadır.
- Obezite: Aşırı kilo anlamına gelen obezite, normal kilo sınırının üzerinde çıkıldığı zaman makata yakın bir bölgede damarlar üzerinde basıncın artmasına sebep olur. Bu da basura neden olmaktadır. Aşırı kilo birçok kişinin çoğu kez düzensiz ve sağlıksız beslendiklerinden dolayı görülür. Beslenmeleri yeteri kadar sebze ve lifli yiyecekler içermiyor. Bu da sürekli kabız olma ve yine basura zemin oluşturan etkenlerden biridir. Bunun önlemek için ise bol miktarda meyve sebze yenilmeli bol miktarda su içilmelidir.
- Yaşlılık: İlerleyen yaştan dolayı basur oluşumu daha da çok fazla görülür. Sindirim sistemindeki yavaşlık ve hareketsizlik bu durumu oluşturan en büyük etkenlerden biri kabul edilir.
Basur İçin Hızlı Tedavi
Basura Ne Zaman Müdahale Edilmeli
Aşırı ilerlememiş ve başlangıç düzeyinde olan basur hastalığı için bazı önlemler alınarak tedavi uygulanabilir. Basur, özellikle erkeklerde görülen bir hastalıktır. Tedavi edilmezse aşırı ilerleyebilir ve çok acı verebilir. Bu nedenle zamanında müdahale edilmesi çok önemlidir. Evde yapılabilecek belli başlı basur için hızlı tedavi yöntemleri mevcuttur. Sıcak, soğuk press, bitkisel uygulamalar, ilaç tedavisi, beslenmeye dikkat etmek gibi çeşiti yöntemler, bu hastalığın tedavisi için uygulanmaktadır.
Evde Basur Tedavisi
24-37 santigrat derece arasında ılık bir suyu leğene veya küvete doldurarak içerisine oturmak ve yaklaşık yarım saat civarında bu uygulamayı sürdürmek, acı ve zonklama yaşayan hastalarda işe yarayan bir eylemdir. 30 dakika civarı ılık su uygulamasının ardından, buz ile rektal bölgeye soğuk press uygulaması yapılır. Soğuk pres uygulaması yaklaşık 5 dakika uygulandıktan sonra, bölgede büyük bir rahatla hissedilir. Bu uygulamayı özellikle tuvalet ihtiyacını giderdikten sonra yapmak, çok daha uygun olacak ve rahatlama çok daha fazla hissedilecektir. Günde birkaç defa bu uygulamanın yapılması gerekmektedir. Bunun yanı sıra sıcak havlu üzerine oturmak da rahatlatıcı bir etki sağlayacaktır.
Eğer hastalık çok fazla ilerlemişse basur ilacı kullanmak kaçınılmazdır. Çeşitli basur kremleri ve fitiller sayesinde tedavi uygulaması yapılabilir. Bu ilaçlara; procto glyvenol ve Daflon örnek olarak verilebilir. Kabızlık, basur oluşumunda büyük rol oynar. Bu sebeple kabızlık yapan yiyeceklerden kaçınılması gerekmektedir. Bunun yanı sıra aşırı acıdan da kaçınılmalıdır. Yiyeceklere dikkat etmek basur tedavisinde büyük önem taşır. Günlük sıvı alımı çoğaltılmalıdır. Oturulan zeminin sert olmamasına dikkat edilmelidir. Gerekirse alta yastık koyularak yumuşatılmalıdır. Basur tedavisinde çeşitli bitkisel tedavi yöntemleri de işe yarayabilir. Aloe vera bitkisi, kudret narı, güvercin ağacı bitkisi, hindistan cevizi gibi bitkisel uygulamalar basur hastalığı ile savaşmakta yardımcı rol oynar.
Basur Tedavisi
Basura erken müdahale önemli!
Son zamanlarda beslenme alışkanlıklarının ve çalışma koşullarının değişmesiyle sıklıkla rastlanan basur birçok kişinin korkulu rüyası olmaya başladı. Peki, basur nedir?
Kalın bağırsakta rektum ve anüste bulunan toplardamarların kesecikler oluşturması sonucu meydana gelen hastalığa basur denir. Genellikle makat bölgesinde meydana gelen kanama, iltihaplanma ve basur memelerinin genişlemesi ya da şişmesiyle ortaya çıkar.
Başlangıçta iyi bir beslenme düzeni sağlayarak kontrol edilebilen bu hastalık ilerlediğinde cerrahi müdahale söz konusu olabiliyor. Çünkü makat bölgesinde yer alan toplardamarlar zamanla daha da genişleyerek rahatsız edici boyutlara ulaşabiliyor. O yüzden ilk şüphelendiğiniz anda doktora başvurmanız ve süreci birlikte yürütmeniz oldukça önemli.
Peki, bu süreçte ne tür tedavi yöntemleri izleniyor?
- Hastanın öncelikle düzenli bir şekilde tuvalete gitmesi öneriliyor.
- Beslenme düzeni bu süreçte en önemli etkenlerden biri. Kişinin baharatlı ve acı besinlerden kesinlikle kaçınması gerekiyor. Fazla miktarda yemek yememeli, alkollü ve kafeinli içeceklerden uzak durmalı.
- Aynı zamanda kabızlık durumu devam eden hastalar rahatlamak için vazelin veya lanolin yağı kullanabilirler.
- Sürekli oturarak çalışan bir kişi, sıklıkla hareket etmeye ya da spor yapmaya özen göstermeli.
Yine de basur hastalığı ilerlemeye devam ediyorsa cerrahi müdahaleye başvurmak kaçınılmaz gibi görünüyor.
Cerrahi süreç
Basur bir diğer adıyla hemoroid teşhis ve tedavisi için Genel Cerrahi’ye gittikten sonra Proctoloji uzmanlarına yönlendirilebilirsiniz. Basur tedavisinde günümüzde 3 başarılı yöntem mevcut. Bunlar: Lazer, Lastikle Boğma (RBL) ve Trans anal hemoroidal dezarterizasyon (THD) bir diğer adıyla ise hemoroidal arter lisgasyonu (HAL) yöntemleridir. Doktorunuzun da sizi yönlendirmesiyle birlikte bu tedavi yöntemlerinden birini kullanarak bu dertten kurtulabilirsiniz. Unutmayın basur tedavisini geciktirmemek çok önemli. Aksi takdirde uzun zaman canınızın acımasının yanı sıra bir de iş-eğitim hayatınızdan uzun bir süre uzaklaşmak durumunda kalabilirsiniz.
Basur İçin Bitkisel Tedavi
Tıpta hemoroid adıyla, halk arasında basur olarak bilinen bu hastalık birçok insan için büyük sıkıntılar oluşturmaktadır. Birçok sebepten oluşabilen bu hastalığın tedavisinde insanlar daha çekimser davranabilmekte ve tedavi sürecini bu yüzden uzatabilmekteler. Doktora gitmeden hastalığın zamana bağlı olarak geçmesi bekleyenlerde vardır.
Basur Tedavisi
Birinci tedavi şekli tıbbi müdahaledir fakat birçok insan bu yöntemi en son çare olarak görmektedir. Ameliyat süreci ve sonrası insanların gözünü korkutmaktadır. İlerlemiş hastalıklarda bu tedaviden çekinmeden yararlanılmalıdır. Aksi takdirde çok daha kötü sonuçlarla karşılaşılabilir. Basur ameliyatları günümüzde korkulacak bir ameliyat çeşidi değildir.
Basur için bitkisel tedavi
Tıbbi müdahaleden çekinen veya hastalığın başında olan insanların ilk başvurduğu tedavi yöntemi bitkisel tedavidir. Basur için bitkisel tedavi kişinin kendisi de uygulayabileceği için hem mahremini gizlemiş hemde şifa bulmuş olacağından dolayı daha çok tercih edilir. Bu tedavide kullanılan bitkisel ürünler şunlardır;
Kullanılabilecek bitkisel ürünler
Basur hastalığının tedavisinde ilk akla gelen ve etkili olan bitkisel ürün zeytinyağıdır. Hastalıklı bölgeye düzenli olarak bir pamuk vasıtasıyla sürmek ve hatta içmek şikayetlerimizi azaltacaktır. Bu hastalıkta zeytinyağının kullanılması yönünde hadisi şerifte mevcuttur.
İkinci bir ürün ise sarı kantoran yağıdır. İçerisindeki etkin maddelerin sürülen bölgeye nüfuzu sonucu oluşan hasarın tedavisi sağlanır. Bu tedavileri dış basur çeşidinde de iç basur çeşidinde de kullanılmasında sakınca yoktur.
Tabi ki bunlarında yanında beslenmemize ve beslenme şeklimize dikkat etmemiz büyük önem arz etmektedir. Kabız olmaktan kaçınmamız gereklidir ki basurlu bölgeyi tahrip etmeyelim. Ağır kabızlıklar basur memelerinin kanamasına ve ağrı çekmemize sebep olur. Bundan dolayı beslenme şeklimizde tedavide kullandığımız ürünler kadar önem arz etmektedir. Bitkisel tedaviden istediğimiz sonucu alamazsak bir doktora görünmekten asla çekinmemeliyiz. Tıpta ayıp olmaz.
Basur Hemoroid İçin Bitkisel Çözümler
Basur bağırsakların arka tarafında şien varise verilen isimdir. Bu basur hastalığı kan damarları üzerinde, yüksek kan basıncı neticesinde meydana gelmekle beraber bacaklarda bulunan damarlarda varise de sebep olur.
Neden olur?
Basur aşırı baskı üzerinde, iltihap kaplanan kanın büyümesi sonucunda şişerek kendini göstermeye başlar. Bu şişen damar kendini yüzeye çıkarmaya başlar ve kaşınma gibi belirtiler baş gösterir. Ve ardından patlama sonucunda iltihap tutan kan kendini dışarı atar.
Belirtileri:
Aşırı derecede kaşınma ile batma hissi, meydana gelen kanamalar, anüs bölgesinde sıvı oluşumu, aynı bölgede meydana gelen ağır ve kötü koku ile birlikte ağrı oluşumudur. Basur hastalığından korunmak ve oluşan hastalıktan kurtulmak için bitkisel çözüm yöntemleri vardır.
Havuç Yaprakları İle Bitkisel Çözüm
Boş bir kabın içerişine 4-5 yemek kaşığı kadar havuç yaprağı doğrayarak bu yaprakların üzerine bir litre kadar kaynamış su dökünüz. Ardından kabı hiç hava girmeyecek şekilde sıkıca kapatarak 45 dk – 1 saat kadar soğumak üzere bekletiniz. Bu oluşan suyu her gün sabah, öğle, akşam olmak üzere 6 ay boyunca tüketmeniz gerekmektedir.
Basura Deva Olan Bitkisel Uygulamalar
Geceleri uykuya geçmeden önce basurlu bölgeye bir pamuk üzerine zeytinyağı dökerek koyunuz. Akşamları yatmadan önce yiyeceğiniz incir, kayısı gibi meyveler ile bu meyvelerin çayı basur sorununuza iyi gelecektir. Kiviyi kabuğuyla beraber elma sirkesinde yıkadıktan sonra yerseniz etkili sonuç alacaksınız. Ahudur çayının damarlar üzerinde büzücü bir etkisi olduğunda ötürü hemoroid sorununa iyi gelmektedir.
Sarı Katron Tedavisi
Bu bitkinin yağı basur için fazlaca etkili bir yoldur. Damarlarda büzücü bir etkisi olduğu için basur sorununun giderilmesinde fayda sağlar. Bir miktar pamuk üzerinde damlatılan yağ fitil kıvamına getirildikten sonra gerekli yere işlem yapılır. Tuvalet sonralarında yenisi hazırlanması gerekmektedir. İki hafta içerisinde bu basur sorununuza çözüm olacaktır.
Basur Şifalı Bitki
Basur hastalığı, kalın bağırsağın aşağı kısmında ve anüste yer alan toplardamarın genişlemeye başlaması ile oluşan varis denilebilir. Çok ilerlememiş ise beslenme planlaması ile kontrol altına alınabilecek bir hastalıktır. Ancak ilerlemiş seviyede bulunuyorsa cerrahi müdahale şarttır. Basur hastalığına toplardamar iltihapları ve toplardamar bozukluklarının sebep olduğunu da belirtmek gerekir.
Bu hastalığı aşırı alkol tüketimi, baharatlı ve acı yiyecekleri fazla tüketmek, gereğinden fazlaca yemek yemek, üst üste gebelik hali gibi nedenler oluşmasında etkili olan etmenlerdir. Ayrıca basur klinik olarak iç ve dış basur olmak üzere iki şekilde isimlendirilir. Bu hastalığın en önemli iki belirtisi makat bölgesinde kanama ve anüste iltihaplanma meydana gelmesidir. Tedavi yöntemlerinde ise öncelikle bazı önlemler tavsiye edilir. Bunlar arasında baharatlı ve acı yiyeceklerin tüketilmesinden kaçınılması, sürekli dışkılama yapılması, gereğinden fazla yemek tüketilmemesi, hardal, alkol ve kahve gibi yiyeceklerden uzak durulması alınabilecek önlemlerden sayılabilir. Ayrıca kabızlık sorunu yaşanıyorsa vazelin ve lanolin yağı kullanılabilecek bitkisel ürünlerdir. Sıcak oturma banyoları da basur rahatsızlığına çok iyi gelen yöntemlerdendir. Şayet basur rahatsızlığı çok ilerlemiş ise cerrahi müdahale şarttır.
Yoğurtun ve özellikle kefirin basur hastalığına önemli derecede faydasının olduğu bilinmektedir. Başur şifalı bitki kotu kola bitkisi, Aloe Vera, kök zerdaçalı ile kuşburnunun karışımından elde edilen çay, iki litre ılık su, Kara Halle baharatının çekirdeklerinin kavrularak tüketilmesi basur için tavsiye edilen bitkisel tedavilerdendir. Bunun yanında bir avuç himalaya tuzunun banyo yapılacak suya atılıp eritildikten sonra yapılacak olan sıcak banyonun da etkili bitkisel tedavilerden olduğunu söylemek gerekir. Bu uygulamalarla birlikte elma sirkesi ile anal bölgeye mesaj yapılması, oturma banyolarında kullanılacak sıcak suya eklenecek olan yarım fincan elma sirkesi de çok faydalı olacaktır. Yine hemorroidin olduğu alana Hindistan cevizi yağının uygulanması da bitkisel çözümlerdendir.
Güvercin ağacı, tavşan memesi bitkisi, alıç, at kestanesi ve kantaron yağı bu rahatsızlığa iyi gelen bitkilerdir. Günümüzde basur hastalığının tedavisi için yazımızda belirttiğimiz bitkilerin kullanılması ile hazırlanmış kremlerin de piyasada mevcut olduğu, bu kremleri kullanmış olan hastaların memnun kaldıkları ve hemoroid hastalarına tavsiye ettiklerini de belirtmekte fayda var.
Basur Patlıcan Sapı
Halk arasında bilinen basur makatta anal kısmında bulunan ve hastalığın ilerlemesini sonucunda makatta meme oluşması ve kanama olmasına sebep ve hastayı çok fazla sıkıntılara sokan ağrılı bir süreçtir. Basur tedavisinde en etkili yöntem bitkisel yollarla yapılan küller olarak bilinmektedir. Patlıcan kürü ve bu kürlerin başında gelmektedir. Başur patlıcan sapı sayesinde hastanın ağrılarının azalmasına ve kanamanın kesilmesi de büyük oranda yardımcı olmaktadır. Üstelik olarak hazırlanması ve uygulanması son derece basit olan bu patlıcan sapı kürü, evde olan doğal malzemelerle kolay şekilde hazırlayıp uygulanabilir. Ayrıca herhangi bir yan etkisi olmadığı için bu kürü basur şikayet olan hemen herkes rahat şekilde uygulayabilir.
Patlıcan sapı kürü nasıl yapılır?
Birçok kişi tarafından patlıcan kürü denildiği zaman akla hemen mor kısım düşünülür. Oysa hazırlanacak olan patlıcan kürün de patlıcanın yeşil sap kısımlarından ihtiyaç görülür. Yaklaşık olarak 10 adet patlıcan yeşil sap kısımlarını kesip iyice yıkandıktan sonra 10 su bardağı su ile tencereye alarak üzerine yıkanmış olan patlıcan sapı eklenir ve daha sonra kaynaması için ocağın üzerine alınır. Öncelikli olarak kısık ateşte yaklaşık olarak yarım saat kaynayana kadar bekletilir. İlk sıcağı gittikten sonra patlıcan sapları ile patlıcan suyu birbirinden ayırma işlemine geçilir. Daha sonra suyu süzülerek patlıcanın suyu bir kaba koyulur. Patlıcan kürü oda sıcaklığına gelene kadar bekletilir. Daha sonra buzdolabına koyulup patlıcan kürü hazırlanmış şekilde olacaktır
Patlıcan Sapı kullanım aşaması nasıldır?
Hazırlanan basur patlıcan sapı kürleri ile yaklaşık olarak bir saat önce aç karnına olacak şekilde tüketmek daha sağlıklı olacaktır. Patlıcan kürü muhakkak sabah ve akşam olmak üzere günde en az iki defa düzenli olarak kullanılması gerekir. Her öğünden önce yaklaşık olarak 1 su bardağı içmek kafi olacaktı. Patlıcan sapı kürünün etkisini görebilmek için kür uygulandığı zaman basuru tetikleyen ve zarar veren bazı besinlerlerden uzak durmakta fayda vardır. Bu gibi öğeler; yağlı kızartmalar, turşu, hazırlanmış ve dondurulmuş paketler, acı biber, cips, hazır yiyecekler gibi basuru tetikleyen olan yiyeceklerdir. Patlıcan sapı kürü aksatılmadan düzenli şekilde tüketmek ve bu gıdalardan uzak durarak çok olumlu sonuçlar elde edilebilir.
Basura Zeytinyağı
Hemoroid hastalığı halk dilinde basur olarak bilinmektedir. Dengesiz beslenme, aşırı stres, aşırı acı tüketimi ve kabızlık nedeniyle zorlamalar basuru tetikleyicidir. Basur hastalığının tedavisi mevcuttur. Basur aşırı acı veren ve zahmetli bir hastalıktır. Kadınların hamilelik döneminde sık görülür. Belli bir yaştan sonra erkeklerde sıklıkla görülmektedir.
Zeytinyağı Basura İyi Geliyor Mu?
Zeytinyağı uygulaması, basur için neredeyse merhem görevi görmektedir. Basur zeytinyağı içilerek tedavi edilebilir veya dıştan sürülerek de uygulanabilir. Bu sebeple hem içten yağlama, hem de dıştan yağlama gerçekleştirilir. Zeytinyağı yumuşama sağlayarak zorlanmayı giderir ve kayganlık sağlar. Yemekten önce sade olarak zeytinyağı içilmesi gerekmektedir. Zeytinyağı ısıtılarak da içilebilmektedir. Zeytinyağı ısıtılarak sabah kahvaltısında önce, aç karnına içildiğinde bağırsaklarda aşırı rahatlamaya sebebiyet verecektir. Bu işlem düzenli olarak uygulanmalıdır. Zeytinyağı, en kolay hazmedilen besindir. Bu sebeple, bağırsakları rahatlatacak ve sindirim sistemini düzene sokacaktır.
Zeytinyağı, bağırsakları kayganlaştırdığından dolayı, yiyeceklerin daha rahat geçmesini sağlayacaktır. Bunun yanı sıra, tuvalet ihtiyacınız çok daha rahat olacaktır. Kaygan zeminde herhangi bir tıkanma meydana gelmeyeceği gibi, tıkanmaların da önüne geçilecektir. Bu sebeple rektal bölgede herhangi bir zorlama olmayacak, böylece rahatlama meydana gelecektir. İç yağlamanın dışında, rektal bölgeye dıştan sürülen zeytinyağı da faydalıdır. Bölgeyi hem içten hemde dıştan kayganlaştırır ve zorlanmaların 0 önüne geçilmiş olur.
Zeytinyağı, aşırı zor geçen basur hastalığının kesin çözümlerinden birisidir. Zeytinyağı tedavisi uygulayarak bu hastalıkta savaşan kişilerin %80’i çözüme ulaşmıştır. Basurdan korunmak için beslenmeye dikkat edilmeli, aşırı acı yiyeceklerden kaçınılmalı ve günde en az 1 kere tuvalete çıkma alışkanlığı edinilmelidir. Aşırı stres de basura sebep olabilmektedir. Bunun yanı sıra, oturulan zeminin sert olmaması, mümkün olduğunda yumuşak zeminlerin üzerine oturmak da basur hastalığını azaltıcı etkiler göstermektedir.