Bebeğe keçi sütü verme zamanı konusunda uzmanlar arasında görüş ayrılıkları bulunmaktadır. Bu sınır en az 6 ay ile 1 yaş arasında değişiklik gösterir. Anne sütünün mümkün olduğu kadar verilmesi gerektiği bilindiği takdirde bunun yetmediği durumlarda ek gıda olarak bebeklere süt verilmeye başlanabilir. Burada anne sütüne en yakın ve sağlıklı olarak keçi sütü tercih edilir.
Bebeklere keçi sütü vermek onların gelişimine katkı sağlayacağı gibi doğru verilmediği ölçüde gelişimlerine zarar da verebilmektedir. Aslında her canlı için en faydalı olan kendi sütüdür. Diğer bir canlı için kullanılacak olan farklı türdeki süt zararlı olabilir. Bebekler belirli bir dönem içerisinde gelişimlerini tamamlayana kadar farklı besin türlerine karşı alerjik reaksiyon gösterebilmektedirler. Süt içerisinde bulundurduğu laktoz ve içerdiği çeşitli proteinler ile bebek için zararlı hale gelebilir. Bu nedenle öncelikli olarak sütü saf haliyle vermek yerine yoğurt ya da peynir yapılarak bebeğe verilebilir. Böylece sütün getireceği herhangi bir hastalık ya da olumsuz durumlar mayalanma işlemi ile sindirilir hale gelir ve bebeğiniz için çok daha sağlıklı bir besin kaynağı oluşturur. Sütün mayalanıyor oluşu onun alerjik reaksiyonlarını en aza indirecektir.
Bebeğe keçi sütü verildiği takdirde öncelikle 3 saat bekleme kuralına uyulmalı ve bebekte herhangi bir alerjik reaksiyon gösterip göstermediği gözlemlenmelidir. Bebeğin laktoz ya da protein alerjisi olması durumunda hızlıca doktora danışılmalıdır. Sütün yüksek besin değerleri bulundurması bu tarz sorunlara davetiye çıkarır.
Bebeğin bu evrede sadece keçi sütüyle beslenmesi ve diğer ek gıdalara da başvurulması gerekir. Bebek 1 litre keçi sütü içemez bu her şeyde olduğu gibi böylesine yüksek besin değeri olan keçi sütü için de geçerlidir.
Bebeklere ortalama 1 yaşından itibaren keçi sütü vermenin daha faydalı olduğu düşünülmekle birlikte daha erken bir dönemde buna ihtiyaç duyulursa 6. Aydan itibaren yoğurt şeklinde verilir. Bebeğe keçi sütünden yoğurt vermek sindirim sistemi ve bağışıklık sistemi ile böbrekleri için çok daha faydalı olacaktır. Bebekler henüz 1 yaşına gelene kadar yeterli bir sindirim ve bağışıklık sistemine sahip olmazlar. Anneler bunu göz önünde bulundurmayıp bebeklere saf haliyle kaynatmadan ya da muhallebi, bebek bisküvisi ile verecekleri keçi sütü ile bebeklerine zarar verip onların gelişimini olumsuz etkileyebilirler.
Yaşla birlikte bebeğe keçi sütünden yoğurt vermek, anne sütünün yetmediği; yeterli gelmediği durumlarda başvurulması gereken bir besin kaynağıdır.
Bunlar ilgini çekebilir?
Keçi sütünün bebeklere faydaları birçok ek besin kaynağına oranla fazladır. Özellikle kilo alamayan bebeklerin kilo almaları ve gelişimlerini hızlandırmaları açısından keçi sütü önemlidir. Doktor gözetiminde verilen keçi sütünde inek sütüne oranla da çok daha iyi bir kalsiyum ve potasyum oranının olması ve mineral bakımından zengin olması ile sindiriminin kolay olması onu daha çok gözler önüne getirmektedir. Faydalarına göz attığımızda;
Keçi sütü yine inek sütüne oranla sindirimi kolay olay olduğu için bebeklerde daha az gaz yapmaktadır ve bu haliyle de daha tercih edilesi bir konumdadır.
Keçi sütü, saymış olduğumuz birçok faydanın yanında besin miktarlarının, vitaminlerinin bol olması sebebiyle bebeklerde olumsuz sonuçlar da doğurabilir. İçerisinde bulundurduğu anne sütüne oranla 8 kat yüksek olan fosfor, protein kaynakları keçi sütünün fazla tüketildiği takdirde bebeğin sindirimini zorlamakta gaz birikimine ve türlü rahatsızlıklara yol açabilmektedir.
Sütün yaratacağı olumsuz etki ihtimalini en aza indirmek amacıyla araştırmacılar keçi sütünün sulandırılarak verilmesi gerektiğini öneriyor. 1 yaşını geçmiş çocuklarda artık süt, sadece kaynatılarak tüketilmeyi tercih ediyorsa sütün 1’e 1 oranında su ile karıştırılarak içilmesi tavsiye ediliyor. Keçi sütü sulandırma işlemi ile olası durumlar ortadan kaldırılıyor. Bebeğin hazmı ve sütün içimi de kolaylaştırılmış oluyor.
Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…
Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…
Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…
Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…
Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…
Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…
This website uses cookies.