Bebeğe Salatalık Ne Zaman Verilir?

Bebeğe salatalık vermek konusunda bilgi sahibi olarak ebeveynler çocuklarını daha sağlıklı ve doğru bir şekilde yeni besinler ile tanıştırabilir. Salatalık sahip olduğu faydalar sayesinde oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Bebekler tarafından da tadı sevilen bir gıdadır. Bebeklerde ilk 6 aydan sonra ek gıdaya geçilmeye başlanır. Zamanı gelen bebekler için salatalığın doğru bir seçim olup olmadığını öğrenmek için araştırma yapılması gerekebilir.

Bebeklere Ne Zaman Salatalık Verilebilir?

Bebeklerde ek gıdaya geçildiği zaman dikkatli olunması gerekir. Ek gıda tüketebileceği bir sindirim sistemine tam anlamıyla geçmiş olacağı anlamına gelmediğini bilmek önemlidir. Ek gıdalar, bebeklerin gelişimi için oldukça önemlidir. Sağlıklı bir şekilde gelişimini destekleyecek gıdalar sayesinde bebeğinizi yeni gıdalar ile tanıştırabilirsiniz.

Ek gıda konusunda salatalık değerlendirilirse uzmanların tavsiyesine uyulması gerekir. Bebeğe salatalık ne zaman verilir sorusuna yanıt olarak uzmanlar 8 ayını doldurmuş bebekler için uygun olduğunu söyler. Özellikle diş çıkartma döneminde olan bebekler için sık şekilde tercih edilir. Dişleri kaşınan bebekler, salatalığı kemirerek hem faydalı içerikten beslenir hem de kaşıntısını giderebilir. Uzmanlar 6 ayını doldurmuş olan bebekler için de salatalığın uygun olduğunu belirtse de 8 ayını doldurmuş olan bebekler daha doğru bir beslenme alışkanlığı kazanmaya başlar.

Bebeklere Salatalık Nasıl Verilir?

Besleyici özelliklere sahip salatalık özellikle A ve C vitamini kaynağıdır. Magnezyum, potasyum, kalsiyum ve fosfor gibi mineraller içerirken aynı zamanda omega-3 açısından da zengindir. Kalorisi oldukça düşük bir besin olduğu için bebekler için sorun teşkil eden bir besin değildir. Salatalığın kabuğunu yetişkin insanlar sorunsuz bir şekilde tüketebilirken bebekler aynı performansı göstermekte zorlanabilir.

Bebeklere salatalık vermeden önce kabuğunu soymak çok daha doğru olabilir. Sindirim sistemlerine yardımcı olmak için kabuğunu soymak aynı zamanda kimyasallar ile temas etmesini de önleyebilir. 8 ayını doldurmuş bebekleri salatalık ile tanıştırmak için sadece kabuğunu soymak yeterli olur. Çekirdeklerini çıkartmak yanlış olabilir, besin değeri en yüksek kısmı çekirdekleridir.

Çiğ olarak tüketilebildiği için bebeklere sadece soyarak vermek yeterli olabilir. Aynı zamanda rendelenmiş salatalığı yoğurt ile karıştırarak da bebeklere vermek mümkündür. Ek gıdaya geçilmiş olan bebekler için iyi bir ara öğün seçeneği olması için yoğurt ve salatalık karışımı için mercimek gibi besinler eklenebilir.

Bebeklerde Salatalık Gaz Yapar mı?

Salatalık tüketen yetişkinler çoğu zaman herhangi bir sorun ile karşılaşmaz. Ebeveynler çocukları için seçtikleri ek gıdaları değerlendirirken kendi sindirim sistemlerini göz önünde bulundurmamalıdır. Bebekler gelişmekte olan sistemleri nedeniyle tükettiği besinleri aynı şekilde öğütemeyebilir. Yetişkinler salatalık sonrasında gaz sorunu yaşamasa da bazı bebekler salatalık yedikten sonra gaz sorunu yaşayabilir.

Bebeklerde salatalık sonrası gaz problemi yaygın görülen bir durum değildir. Ancak bazı annelerin dile getirdiği durumlardan biri olarak değerlendirilebilir. Bebeklerin midelerinin küçük, sindirim sistemlerinin ise hassas olduğu unutulmamalıdır. Tüketilen salatalığın miktarı ve iyi temizlenmemesi bebekte sorunlara neden olabilir.

Bunlar ilgini çekebilir?

Bebeklere Salatalığın Faydaları

Salatalık besin değeri olarak oldukça zengindir, bu nedenle bebeğe salatalık faydaları oldukça fazladır. Vitamin ve mineral deposu olarak bebeklerin salatalık tüketmesi oldukça faydalıdır. Potasyum ve manganez gibi çeşitli minerallere sahip salatalık aynı zamanda bebeklerin sindirim sistemleri için oldukça destekleyici bir özelliğe sahiptir.

Faydaları saymakla bitmeyen salatalık, bebekler için genellikle zararlı bir içeriğe sahip değildir. Ebeveynler, bebekleri için salatalığı diş çıkarma dönemi ve kabuz oldukları dönemlerde tercih edebilir. Kabızlık sorunu için yardımcı olacak besinlerden biridir. Ancak ishal sorunu karşısında salatalık uzak durulması gereken bir besindir.

Bebeklerde Salatalık Alerjisi Olur mu?

Zararı çok fazla bulunmayan salatalık için ebeveynlerin yine de dikkatli olması gerekir. Alerji durumu yaygın şekilde görülen sorunlar arasında yer almaz. Bebekler ek gıdaya yeni geçtikleri dönemlerde besinler arasında kontrollü geçişler yapılmalıdır. Ek gıda ile yeni tanışan bebekler için gün içinde birçok farklı besini vermek doğru değildir. İçlerinden herhangi birine alerjisi bulunabilir.

Salatalık alerjisi olup olmadığını görmek için bebeği kontrol altında tutmak doğru sonuç verir. Ancak oldukça nadir görünen alerjilerden biridir. Alerji yapabilecek içeriklere sahip olmayan bir besin olduğu için ebeveynler tarafından gönül rahatlığı ile bebeklere verilebilir. Bebeğe salatalık zararları sadece çok tüketilmesi ya da ishal olduğu zamanlarda söz konusu olabilir.

Sevil Yılmaz

İçerik editörü. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. 5 yıldır internet bazlı projelerde ürün geliştirme-içerik üzerine çalışıyor.

Share
Published by
Sevil Yılmaz

Recent Posts

Hamilelikte Grip Bebeği Etkiler mi?

Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…

4 ay ago

Küçük Çocuklarda Güneş Kremi Kullanımının Önemi

Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…

10 ay ago

Bebeklere Chia Tohumu Verilir Mi?

Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…

11 ay ago

Hamilelikte Gaz Sancısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…

11 ay ago

Bebeklerde yastık kullanımı nasıl olmalı?

Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…

11 ay ago

Hamilelikte Nohut Yemek | Zararları? | Doğru Mu?

Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…

12 ay ago

This website uses cookies.