Anne ve babalar çocuklarının büyümesini gün geçtikçe izlemekte, onların emekleme, yürüme ve koşma safhalarında göstermiş oldukları başarılar ile çok büyük seviyelerde gururlar yaşayabilmektedirler. Ancak bebeklerinin yürümede gecikmesi ya da bu tür konularda pasif kalması sonucunda problem olduğu düşüncesi ile uzman hekimlere başvurmaktadırlar. Bunun ilk olarak kaynağının emekleme aşamasında başarılı olan çocukların gitmek istedikleri yerlere anında varmaları sebebi ile yürümeyi tercih etmediklerinden ileri gelmektedir. Bu sebeple bebekler daha hızlı yaptıkları emeklemeyi kullanmaktadırlar.
Bunun dışında fiziksel olarak görülen kilo fazlalıkları çocukların dengeli bir şekilde duruşlarına engel olduğundan dolayı yürüme işlemlerini yapma konusunda bir hayli sıkıntıların çekildiği gözlenmektedir. Fazla kilolar başta yürüme işlemi olmak üzere pek çok konuda bebeklerin olumsuz etkilenmelerine neden olabilmektedir. Bununla birlikte bebeklerin sürekli kucakta taşınması ve yere bırakılmaması da yürümelerinde gecikmelerin olmasına neden olabilmekte, çocukların kendilerine olan güvenleri olmadığından cesaretleri de kırılmaktadır. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise çocuklarda kalça çıkığı ya da buna benzer rahatsızlıkların olup olmadığının belirlenmesi ve buna göre önlemlerin alınması gerekliliğidir. Sizler de bu konularda tereddütlerde kalıyorsanız ve bebeğinizin yürüme aşamasına geçmesinde zorlandığını fark ederseniz mutlaka bir uzman hekime gitmeli ve sorunların ana kaynağına ulaşmalısınız.
Gelişim süreçlerine bakıldığında çoğu bebek genellikle bir yaşını doldurduğu civarlarda tam olarak basmaya ya da yürümeye başlıyorlar. Her bebeğin birbirinden farklı olduğu unutulmamalıdır. Bu yüzden her bebek farklı zamanlarda yürüyebilir. Bu süreç 18 aya kadar normal kabul edelir. Ama 18 ay üzeri bebeğiniz hala yürümüyorsa mutlaka bir doktora götürülmeli ve bebeğin geç yürümesi sebepleri araştırılmalıdır.
Bebeklerin yürüyememesinin birçok farklı sebebi bulunabilir. Bunlar arasında fizyolojik ve biyolojik etmenlerin yanı sıra psikolojik etmenlerde oldukça önemlidir. Özellikle psikolojik etmenler bebeğin geç yürümesi için önemli sebepler arasında olabilir. Bebeğiniz yürüme çabası içindeyken düşmüşse bu durum onda bir korku unsuru yaratabilir. Hal böyle olunca bebekler yürümek için daha temkinli davranarak kendilerini koruyabilirler ve yürümelerini dolaylı olarak geciktirebilirler.
Her bebeği aynı kefeye koymak hepsinin atak ve haretketli olmasını beklemek hata olur. Bebeklerin bazıları diğerlerine göre daha tembel ya da daha az hareketli olabilirler. Emeklemenin kolayına geldiği bebekler de vardır.
Bebeğiniz yürümeyi geciktirdiğinizi düşünüyorsanız öncelikle bunun psikolojik nedenlerini düşünmelisiniz. Bebeğinizin güvenliğini sağlayarak yürüme alıştırmaları yapmalısınız. Düzenli aralıklarla bebeğinizin ayak tabanını yere bastıran hareketler yaptırmalısınız. Bebeğinizi cesaretlendirecek sözler söyleyip onu yürüme alıştırması yaparken sık sık övmelisiniz. Sözle ve bakışlı bebeğinizi kınayan ya da yargılayan davranışlar sergilememelisiniz. Bebeklerin bunu anlamayacağını düşünmek büyük bir yanılgıdır. Ayrıca ayaklarının gelişimini engellemeyecek, ortopedik tabanlıilk adım ayakkabılarından edinmek bebeğinizin yürümesini kolaylaştırmak için yapabileceğiniz şeylerden biridir.
Bebeklerin doğumundan itibaren arka arkaya hastalık geçirmesi, güneşten yeterince fayda sağlamaması, havasız ve hareketsiz kalması ya da vitamin eksiklikleri gibi nedenlerden ötürü bebeklerin kemiklerinde ya da kaslarında bazı gelişme gerilikleri görülebilir. Bunlar çoğu zaman eksik olan vitaminler yerine konduğunda bir iyileşme gözlenebilir. Bebeğin geç yürümesi kemiklerde oluşan bir deformasyona bağlı olabileceği gibi bacak kemiklerinde eğrilik ve displazı (kalçalarda aşırı gevşek bağ dokusuna ya da eklemlere sahip olmaları nedeniyle), ayak anormalliği, kalça kemiğinde deformasyon, önceden geçirilip fark edilemyen çocuk felcinin bir kalıntısı gibi nedenlerde bebeklerde geç yürümenin fizyolojik nedenleri arasında gösterilebilir. Bebeğinizin bunlardan birini sahip olduğunu düşünüyorsanız mutlaka alanında uzman bir doktora başvurmalısınız.
Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…
Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…
Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…
Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…
Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…
Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…
This website uses cookies.