Bebeğin Gözündeki Kirpik Nasıl Çıkarılır?

By Sevil Yılmaz

Updated On:

Follow Us
Bebeğin Gözündeki Kirpik Nasıl Çıkarılır

Bebeğin gözünden kirpik çıkarma konusu anne ve babaların merak ettikleri konular arasında yer almaktadır. Göze kirpik kaçması, her canlının başına gelen bir durumdur. Fakat bebeklerde meydana geldiğinde nasıl çıkarılması gerektiği merak edilmektedir. Bebeklerin gözünden kirpiği çıkarırken dikkatli olunması gerekmektedir. Yanlış bir uygulama bebeğin göz sağlığını tehlikeye atabilmektedir.

Göze Neden Kirpik Kaçar?

Göze kirpik kaçması her canlının başına gelen bir durumdur. Kirpikler, gözlerin etrafında bulunduğu için kopmaları durumunda rahatlıkla gözün içine düşebilmektedir. Bu durumda da göze kirpik kaçmış olmaktadır. Göze kirpik kaçtığında elle gözün içine temas etmek, gözde bakterilerin oluşmasına sebep olmaktadır. Bu yüzden elleri dezenfekte etmeden asla göze götürmemek gerekmektedir. Sık yaşanan bir durum olan kirpik kaçması, yanlış uygulamalarla çıkarılınca göze ciddi zararlar vermektedir.

Bebeğin Gözünden Kirpik Nasıl Çıkarılır?

Bebegin Gozundeki Kirpik Nasil Cikarilir 1

Bebeğinin gözüne kirpik kaçan anneler ve babalar, bebeğin gözündeki kirpik nasıl çıkarılır sorusunu merak etmektedir. Bebeğin gözündeki kirpiği çıkarmak için pek çok yöntem bulunmaktadır. Fakat bu yöntemlerin büyük bir kısmı zararlıdır. Bebekler çok narin varlıklardır. Bağışıklık sistemlerini henüz gelişmediği için pek çok bakteriye karşı vücutları savunmasız kalmaktadır. Bebeğin gözünden kirpiği alırken gözün enfeksiyon kapmamasına dikkat etmek gerekmektedir. Bebeğin gözündeki kirpik nasıl alınır sorusuna verilecek en sağlıklı yanıt, bol su ile bebeğin gözünü yıkamak olmaktadır. Bebeklerin gözüne kirpik kaçarsa öncelikle bol su ile yıkamak gerekmektedir. Bu uygulama bebeğin gözündeki kirpiğin çıkmasına yardımcı olmaktadır.

Yıkarken, annenin ve babanın parmağının bebeğin gözünün içine temas etmemesi gerekmektedir. Aksi takdirde enfeksiyon bulaşabilmektedir. Aynı zamanda tırnakların bebeğin gözünü çizmemesine de dikkat etmek gerekmektedir. Eğer suyla da çıkmıyorsa doktora veya sağlık ocaklarına götürüp çıkartılması gerekmektedir. Doktorlar, bebeğin gözündeki kirpiğin çıkması için, bebeklere uygun göz serumu vermektedir. Serumla da rahat ve güvenilir şekilde kirpik çıkmaktadır. Bebeklerin gözleri, yetişkinlerin gözleri gibi değildir. Yetişkinlerin gözlerine kaçan kirpikler batma hissi oluştururken bebeklerin gözlerine kaçan kirpikler batmaya sebep olmamaktadır. Bu yüzden kendiliğinden çıkmasını beklemek de yöntemler arasında yer almaktadır.

Fakat eğer uzun süredir çıkmıyorsa ve buna eşlik eden kızarma ve göz sulanması varsa doktora gitmek gerekmektedir. Bunlar dışındaki bütün uygulamalar bebeğe zarar verebilmektedir. Bazı durumlarda da bebek gözlerini sıkça kırpıştırarak kirpiğin kendi kendine çıkmasını sağlamaktadır. Böyle çıktığı durumlarda da hastanelere gitmeye gerek kalmamaktadır.

Bunlar ilginizi çekebilir?

Anne Sütüyle Bebeğin Kirpiği Çıkar mı?

Anne ve babalar, bebeğin gözünde kirpik var anne sütüyle çıkar mı konusunu merak etmektedir. Anne sütünün bebeğin kirpiğini çıkardığı yönünde bilgiler dolaşmaktadır. Bu durum, anne sütüyle alakalı değildir. Herhangi bir sıvı göze girdiği zaman içindeki kirpiği alarak akıtmaktadır. Bu tür uygulamalar için su önerilmektedir. Su ve göz serumları dışındaki herhangi bir sıvının göze temas etmemesi gerekmektedir. Anne sütüyle beraber bebeğin gözü enfeksiyon kapabilmektedir. Bu yüzden kesinlikle göze damlatılmaması gerekmektedir.

Bebeklerin kirpikleri çoğu zaman kendiliğinden çıkmaktadır. Çıkmadığı durumlarda anne sütü yerine su ile çıkarmaya çalışmak gerekmektedir. Eğer bu yöntemle de çıkmadıysa doktora gidilmesi ve göz serumu alınması önerilmektedir. Göz serumunun reçetesiz alınıp bebeğe uygulanması son derece yanlıştır. Bebekte göz hastalıkların oluşmasına sebep olabilmektedir. Doktorun söylediği ilaçla, doktorun tavsiye ettiği miktarda ve doktorun söylediği şekilde bebeğe göz serumu uygulanmalıdır. Bunlar dışında kalan sıvıların göze temas etmesi kesinlikle yanlış olan uygulamalardır.

Pamuk Yardımıyla Bebeğin Gözündeki Kirpik Alınır mı?

Ebeveynler, bebeğin gözüne kirpik kaçtı pamuk yardımıyla çıkarsam olur mu sorusunu da araştırmaktadır. Islak pamuk yardımıyla bebeğin gözünden kirpik alınabilmektedir. Fakat bu durum bebeğin gözünde pamuk parçalarının kalmasına sebep olabilmektedir. Bebekler, refleks olarak gözlerine bir şey yaklaştırılınca kırparak kapatmaktadır.

Pamuğun göze teması sonucunda da bebek gözlerini kırpıştırarak pamuğun parçalarının gözünün içinde kalmasına sebebiyet verebilmektedir. Bu durumda da pamuk yardımıyla çıkarmak da tehlikeli olabilmektedir. İlla çıkarılacaksa mutlaka pamuğu ıslatmak gerekmektedir. Bebeğin gözündeki kirpik konumu itibariyle yarı dışarıda yarı içerideyse ıslak pamukla almayı bazı uzmanlar tavsiye etmektedir. Bunu yaparken ıslak olan pamuğu, bebeğin gözüne sokmadan almak gerekmektedir. Dışarıda kalan kirpiğin üzerine ıslak pamuğu koyarak çekmek; içeride kalan kısmın çıkmasına yardımcı olmaktadır. Islak pamukla çıkarırken ellerin dezenfekte edilmesi ve tırnakların kesilmiş olması önem arz eden bir durumdur.