Bebek

Bebek Emzirirken Hamile Kalınırsa Nasıl Anlaşılır?

Bebek emzirirken hamile kalma ihtimali vardır ancak nadiren gerçek olur. Geleneksel bir söylem olarak günümüze kadar gelen “süt koruması” hamile kalma olasılığını yok etmez. Regl sürecinin yavaş yavaş düzene girmesiyle birlikte yeniden başlayan yumurtlama dönemi, genç anneleri yeniden hamile kalma riskiyle karşı karşıya bırakır. Regl düzensizliği yumurtlamanın henüz başlamamış olduğunun göstergesidir.

Emzirirken hamilelik belirtileri arasında en sık karşılaşılanlar halsizlik ve göğüslerde hassasiyettir. Belli bir aradan sonra yeniden regl olmaya başlayan anneler herhangi bir gecikmenin farkına varamayabilirler. Adet gecikmesi hamileliğin ilk ve en önemli göstergesi olsa da yeni doğum yapmış ve bebeğini emziren genç anneler için bu bilgi pek de güvenilir bir kaynak değildir.

Bebek Emzirirken Hamile Kalınırsa Nasıl Anlaşılır

Bebek emzirirken yeninden hamile kalan anneler yersiz endişelere kapılır. Hamileyken bebek emzirmek anne ve bebek sağlığı açısından herhangi bir risk oluşturmaz. Hormonlarda yaşanan değişiklikler nedeniyle annenin hamile olup olmadığını netleştirmesi ve sürece hekim kontrolünde devam etmesi önerilir.

  • Bazı durumlarda anne iki bebeğini birden aynı anda emzirmek durumunda kalabilir.
  • “İkili Emzirme” ya da “Tandem Emzirme” olarak adlandırılan durumla sıkça karşılaşılmaz.

Adet döneminde gecikme hamileliğin ilk belirtisi olsa da yeni doğum yapmış ve regl süreci henüz düzene girmemiş kadınlar için bunu tespit etmek oldukça zordur. Halsizlik, yorgunluk ve özellikle emzirmede güçsüzlük hamilelik belirtisi olabilir. Emzirme süreci başlı başına stresli olduğundan bu belirti de gözden kaçırılabilir. Göğüslerdeki hassasiyet hamilelik belirtisidir.

  • Akıntı
  • Aşerme
  • Kasık ağrısı
  • Karında şişlik
  • Sık idrara çıkma
  • Koku hassasiyeti
  • Vücut ısısında yükselme
  • Meme başının koyulaşması
  • Bulantı ve kusma belirtileri genç anneler için yeni bir hamilelik başlangıcı olarak değerlendirilmelidir.

Hamileliğin ilk belirtileri döllenmenin ardından geçen 10 günlük süreçte ortaya çıkar. Regl süreci henüz tam manasıyla düzene girmemiş annelerde belirtilere anlam verilemeyebilir. Erken gebelik belirtilerine mide bulantısı ve baş dönmesinin eklenmesi gebelik ihtimalini güçlendirir.

Bebek Emzirirken Hamile Kalınırsa Emzirmeye Devam Edilir mi?

Hamilelik, bebek emzirmek için engel değildir. Uluslararası emzirme dernekleri, hamileyken emzirmenin anne ve bebek açısından tamamen güvenli olduğunu ortaya koymuştur. Yeni anne olmuş ve yeniden hamile kalan bir kadının herhangi bir sağlık sorunu olmaması halinde bebeğini emzirmeye devam etmesi önerilir.

  • Gebelikle birlikte anne sütünün içeriğindeki protein miktarı artarken şeker oranı düşer.
  • Sütün tadının değişmesine bebek farklı tepkiler verebilir.

Hamilelikte bebek emzirmeye devam edilebilirken süt miktarında azalma yaşanabileceği de bilinmelidir. Hamilelikte emzirme süreci mutlaka doktor kontrolünde sürdürülmelidir. Süt tamamen kesilinceye kadar emzirme işlemi sürdürülebilir. Çok nadir olsa da bazı anne adaylarının yeni doğumdan sonra iki bebeğini birden emzirdiği söylenebilir.

  • Sütün yapısından herhangi bir değişiklik olmaması bebeğin beslenmeye devam etmesini güvenli hale getirir.

Uzmanlar, halk arasında yaygın olan hamile annenin süt kalitesinin düştüğü ve bebeği zehirleme ihtimali olduğu yönündeki inanışın gerçeği yansıtmadığının altını çizmektedir. Hamile annenin emzirdiği bebeğin ishal olmasının da gebelikle ilişki olmadığı bilinmelidir.

Bebek Emzirirken Hamile Kalınırsa Süt Kesilir mi?

Bebek emzirirken hamile kalan anne adaylarının sütü gebeliğin 3.ayı civarında azalarak kesilebilir. Bunun sebebi süt salgılarındaki normal azalmadır. Değişen hormonlar anne adayına zor günler yaşatabileceği için emzirme sürecinin mutlaka hekim kontrolünde olması tavsiye edilir.

  • Emzirme sürecinde yaşanan beklenmeyen hamilelikte büyük çocuğun sütten kesilmesi gelişimi olumsuz yönde etkileyebilir.
  • Hamileyken emzirmenin bebeğe herhangi bir zararı olmasa da anne adayının beslenme düzenine özen göstermesi son derece önemlidir.
  • Bu süreçte besin değeri yüksek, doğal ve sağlıklı gıdalar tüketilmelidir.
  • Emziren anne ve yeni anne adayının kalori alımını artırması, yeterli sıvı almaya özen göstermesi, hekim tarafından gerekli görülmesi halinde çinko ve demir takviyesi alması söz konusu olabilir.

Emzirmenin doğal bir doğum kontrol yöntemi olabilmesi için adet kanamaları başlamamış olmalıdır. Bebeğin gece boyunca düzenli emzirilmesi doğurganlığın bastırılması açısından önemli bir ayrıntıdır.

6.aydan itibaren ek gıdalara geçiş sürecindeki hızlanma sütün giderek azalmasına bu da adet döngüsünün düzene girmesine yardımcıdır. Doğumdan hemen sonra yeniden hamile kalmak istemeyen anneler süt miktarında azalma yaşanmaması için biberon ve emzik kullanımından kaçınmalıdır.

Cinsel ilişki esnasında mutlaka korunmalıdır. Kurallara uyanlar emzirme sürecinde gebelikten korunabilirler. Gebelikle eş zamanlı olarak bebek emzirmenin anne adayını yorgun düşürebileceği unutulmamalı ve sık sık dinlenmeye özen gösterilmelidir. Gerekli özenin gösterildiği durumlarda hem sağlıklı bir hamilelik geçirilebilir hem de eş zamanlı olarak bebek emzirmeye devam edilebilir.

Sevil Yılmaz

İçerik editörü. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. 5 yıldır internet bazlı projelerde ürün geliştirme-içerik üzerine çalışıyor.

Share
Published by
Sevil Yılmaz

Recent Posts

Hamilelikte Grip Bebeği Etkiler mi?

Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…

2 ay ago

Küçük Çocuklarda Güneş Kremi Kullanımının Önemi

Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…

8 ay ago

Bebeklere Chia Tohumu Verilir Mi?

Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…

9 ay ago

Hamilelikte Gaz Sancısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…

9 ay ago

Bebeklerde yastık kullanımı nasıl olmalı?

Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…

10 ay ago

Hamilelikte Nohut Yemek | Zararları? | Doğru Mu?

Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…

10 ay ago

This website uses cookies.