Bebek Hareketleri Ne Zaman Hissedilir?

By Sevil Yılmaz

Updated On:

Follow Us
Bebek Hareketleri Ne Zaman Hissedilir?

Bebek Hareketleri Ne Zaman Hissedilir? Sorusu gebelik sürecinde anne adayları tarafından araştırılan konuların başın gelmektedir.

Gebelik sürecinin anne adayları için ne kadar önemli ve mühim olduğunu bilmekteyiz. Birçok anne bu süreçte belirli unsurları takip etmektedir. Özellikle bebek hareketlerinin ne zaman başlayacağı ve nasıl olacağı konusunda da yoğun bir şekilde araştırmanın sürmüş olduğunu görebilmekteyiz. Öncelikle belirtmek isteriz ki, bu telaşlar tatlı telaşlardır. Birçok kişi tarafından özenilerek de araştırılmaktadır. Sizlerde bebeğinizin hareketlerinin ne zaman başlayacağı ve ne zaman hissedileceği konusunda araştırma yapıyorsanız, yazımızdan detaylara ulaşabilirsiniz. Sizlere bu yazımızda Bebek Hareketleri Ne Zaman Hissedilir? Sorusunu cevaplandırarak detayları hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

Bebek Hareketleri Ne Zaman Hissedilir?

Bebek Hareketleri Ne Zaman Hissedilir? Sorusunun son dönemlerde anne adaylarının en çok araştırdığı ve bir o kadarda heyecanla cevabını aradığı sorular arasında yer aldığını söyleyebiliriz. Bebekler henüz 9 haftalık iken anne karnında hareketlenmeye başlamaktadırlar ve anne, bebek daha küçük olduğu için bebeğin bu hareketleri hissedemez. Bunun yanı sıra belirli dönemler içerisinde de bebek hareketlerinin hissedildiğini söyleyebiliriz. Peki, anne karnında bebek hareketleri ne zaman başlar? Gelin, hep birlikte bakalım.

Bebek Hareketleri Ne Zaman Hissedilir 1
Bebek Hareketleri Ne Zaman Hissedilir?

Anne, Bebeğinin Hareketlerini Ne Zaman Hissetmeye Başlar?

Anne, hamile kaldıktan itibaren bebek 9. haftasına girdiğinde aslında hareketlenmeye başlar, lakin annenin bu haftada bebeğin karındaki hareketlerini hissetmesi ve anlaması mümkün değildir. Bazı anneler bebeklerinin 9. haftada hareketlerini hissettiklerini söyleseler de aslında bu his bağırsak hareketlerinin bir sonucudur ve bebekle bir alakası yoktur.

Bebeğin Hareketlerini Anne Ne Zaman Hisseder?

Bebek, dokuzuncu haftasında iken aslında hareketlenmeye başlar lakin anne bunu hissedemez ve anlayamaz. Çünkü bebek daha 2 cm boyutundadır ve bu yüzden de annenin bu hareketleri anlaması kesinlikle mümkün değildir. Peki anne karnındaki bir bebeğin, bebeğin hareketlerinin hissedilmesi ne zaman başlar. Bir anne ilk hamile kalışında bebeğinin karnındaki hareketlerini 20. haftadan itibaren hissetmeye başlar. Bu haftadan itibaren bebek artık gelişimine büyük bir hızla devam eder ve 20. Haftadan itibaren anne bebeğinin hareketlerini hisseder. İkinci ve daha fazla hamileliklerde ise bu süre kısalabilmekte ve 16. haftaya kadar düşebilmektedir.

İlk Hamilelik ve Diğer Hamileliklerin Farkı

İlk hamilelikte anne, bebeğinin hareketlerini bebek 20. Haftasında iken hissetmeye başlar. İkini ve daha fazla yani diğer hamileliklerinde ise bu süre 16. Haftaya kadar inebilmektedir. Peki bunun nedeni nedir? Anne ilk hamileliğinde hamileliği ilk kez yaşadığı için bazı şeylerin nedenini anlayamaz ve bazı durumları fark edemez. İkinci hamileliğinde ise artık bazı şeyleri tecrübe ettiğinden dolayı, bebeğin hareketlerini daha önce hissetmeye başlar. Çünkü bu his artık anne için tanıdıktır. Bebek 9 haftalık iken hareketlenir ancak anne bunu en erken 16. Haftada iken hissedebilir. İlk hamileliklerde bebeğin hareketlerinin hissedilme süresi 22. Haftaya kadar uzayabilmektedir. Bebek 22. İkinci haftasında ve hala hareketlenmediyse doktorunuza danışmanız önerilir.

Bebek 22. Haftasında ve Hala Hareketlenmediyse Ne Yapılmalıdır?

Bebek, 22. haftasına girmiş ve hala hareketlenmemiş ise en kısa zamanda doktorunuzla görüşmelisiniz. Çünkü bu durum büyük ihtimalle bebeğin bir probleminin olduğunun göstergesidir. Hastaneye gittiğinizde birtakım testler ile doktorunuz bebeğinizin hareketlilik durumunu anlayacaktır. Mesela eğer anne ve bebek rutin uykularında aksamalar yaşayabilirler veya dolaşım sisteminde ki bir problem hatta kordon ile ilgili bir problem bile olabilir. Yani bebeğinizin hayati tehlikesi olabilir. Bu durumları yaşamamak için mutlaka rutin kontrollerinizi yaptırmalısınız. Rutin kontrol yaptırmayan anneler bebeğindeki bu hareketsizliği anlayamayabilir ve bebeğini kurtaramayabilir. Bu yüzden rutin bir şekilde kontrole gitmek bebek ve anne için en iyi sonucu doğuracaktır. Aksi halde bebeklerin izin yapacağı bazı hareketlerin ya da hareketsizliğin hem sizin sağlığınızı hem de bebeğinizin sağlığını tehlikeye sokacağını söyleyebiliriz.  Bundan dolayı rutin olarak uzman bir doktor kontrolünden geçmenizi tavsiye ederiz.

Gebelik Süreci ve Bebeğin Hareketleri

Bebeğinizin hareketleri en iyi şekilde anlaşılabilmesi için hafif bir yemek yemeniz ve solunuza doğru yatmanız gerekmektedir. Bu pozisyonda iken bebeğiniz iki saat içerisinde 10 adet tekme atmışsa bebeğinizdeki hareketlilik oranı normal olarak değerlendirilir. Bebek hareketliliğini ölçmek için daha ayrıntılı testlerde mevcuttur, fakat bu testler çok karmaşık ve detaylı oldukları için zorunlu olmadıkça pek kullanılmaz. Anne karnındaki bebekler son üç ayda artık iyice hareketlenir ve bu hareketler dışarıdan da görülebilecek ve hissedilebilecek hale gelir. Yani son üç ayda baba’ da bebeğin hareketlerini görebilir. Bebek artık gelişiminin son anlarında olduğu için hızla büyür, hatta bu aydayken bebek bir uyku rutini bile oluşturmuştur. Bebeğin en hareketli olduğu zamanlar ise gece ve anne yemeğini yedikten sonra veya anne aç isedir.

Bebek Hareketleri Ne Zaman Hissedilir?

Bebek Hareketleri Ne Zaman Hissedilir? Sorusuna ilişkin olarak edinmeniz gereken bilgileri başlıklar halinde sizlere aktarmaya çalıştık. Bebek hareketlerinin tam ve sağlıklı bir şekilde gelişme gösterip göstermediğinin tespiti için muhakkak uzman bir doktor tarafından muayene edilmeniz gerekmektedir. Bu hem sizlerin sağlığı için hem bebeğinizin sağlığı için oldukça önemlidir. Belirli dönemler içinde bu kontrolün yapılmasını tavsiye etmekteyiz. Ayrıca gebelik sürecindeki bebek hareketleri ile ilgili olarak sizlerde düşüncelerinizi ve söylemek istediklerinizi yorum kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.