Bebekler Kıl Yutarsa Ne Olur?

Bebeğin kıl yutmuş olma ihtimali akıllara ilk olarak zehirlenme ve diğer sağlık sorunlarını getirir. Bebek ve çocukluk çağı zehirlenmelerinde ilk müdahalenin hayati önlem taşıdığı bilinmelidir.

Kedi, köpek beslenen evlerde tüy yutan bebeklerin sindirim sistemi sorunları yaşama ihtimali vardır. Küçük miktarda kıl veya tüy çoğunlukla sorun teşkil etmezken durumun süreklilik arz etmesi halinde sindirim sisteminde tıkanıklık, kusma, ishal ya da karın ağrısı görülebilir.

Bebeğin Ağzına Saç Kaçarsa

Saçla doğan bebeklerin saçları kısa süre içinde dökülür. Yastık veya yataktan bebeğin eline bulaşan ve bir şekilde ağza giden saçlar doğal refleksle dilden dışarı atılır. Dışarı atılamayan saç teli yiyeceklerle birlikte mideye gitse de sindirim sistemiyle dışarı atılacaktır. Saç teli nedeniyle zehirlenme olmaz. Zehirlemede ağza kaçan maddenin;

  • Mide bağırsak sistemi
  • Solunum sistemi
  • Deri
  • Burun
  • Göz veya
  • Parenteral yolla vücuda zarar verecek oranda alınması gerekir.

Bazı ilaç veya kimyasalların cilde teması bile zehirlenmeye neden olurken saç, bebeği zehirleyecek bir etki göstermez.

Bebeğin Dökülen Saçlarını Yutması

Bebeklerin yaşadıkları mekanlar her zaman itinayla temizlenir. Bu nedenle bebeğin saç yutmuş olma ihtimali çok azdır. Yutulan saç da kendinden dökülen ince telli tüy olabilir. Bebeğin kendinden dökülen saçları yutmaması için hijyene dikkat edilmeli, yemek esnasında mümkünse yatak çarşafı ve yastık kılıfı temizlenmelidir. Yoğun bir dökülmenin yaşanması durumunda yastık kılıfı üzerine ilave bir örtü konmalı ve bu örtü sık sık değiştirilmelidir.

Saç Yutmak Zararlı mı?

Yoğun bir kolajen içeriğine ve biyokimyasal yapıya sahip saç yutmak çeşitli komplikasyonlara neden olabilir. Ancak bu belirtilerin ortaya çıkması için yoğun bir şekilde saç yutulmuş olmalıdır.

  • Saç ve kıl yeme hastalığı adı verilen “Trikofaji” bebeklerde görülmez.
  • Saç yolma ve ardından yutma şeklinde görülen hastalıkta artıklar mide ve bağırsak sistemini zorlayarak bozabilir.

Saçlı bölgede kayıplar, ani karın ağrısı, bulantı ve kusma, kabızlık veya ishal trikofaji belirtileri arasında sayılabilir. Bebek tarafından yutulan ve sindirilemeyen saç veya kıllar genellikle dışkı yoluyla vücuttan dışarı atılır.

Bebeğin Kakasından Saç Çıkması

Sağlıklı bir gelişme için bebeğin düzenli şekilde çiş ve kaka yapması beklenir. Gün içinde alt temizliği yapılırken bebeğin kakasından saç çıkınca endişeye kapılan anneler çok rahatsız olmaları halinde durumu hekimleriyle paylaşabilirler.

Genellikle bebeklerin yuttuğu kendi saçıdır ve doğru çalışan sindirim sistemi yardımıyla yutulan yabancı maddelerin dışarı atılması sağlanır. Çocukluk çağı zehirlenmelerinin tamamına yakını kaza sonucudur. Meraklı olan ve ellerine gelen her şeyi ağızlarına götüren bebeklerin yabancı ve tehlikeli madde yutma ihtimali çok fazladır.

Kıl Yutmanın Belirtileri

Bebekler kıl yuttuklarında herhangi bir belirti vermezler. Doğal bir refleks olarak yutulan kıl dil ve tükürükle dışarı atılmaya çalışılsa da bu her zaman başarıyla sonuçlanamaz. Yutulan kıl kedi tüyüyse bile herhangi bir sağlık sorunu yaşanma ihtimali çok düşüktür.

  • Büyük miktarlarda ve
  • Sürekli olarak tüy yutulması halinde uzun vadede ciddi sağlık sorunları yaşanabilir.

Tek seferlik durumlar vücut tarafından çok rahat bir şekilde tolere edilir. Büyüdüğü evde evcil dostu olan bebeklerde kedi tüyü yutmak yoğun bir şekilde ve sürekliyse sindirim sistemi rahatsızlıkları veya kusma görülmesi doğaldır.

Saç Kılı Yutulursa Ne Olur?

Çoğu insan hayatında birden fazla kere saçını yutmuştur. Genel olarak ağza gelen yabancı bir cisim dışarı atılmaya çalışılsa da farında olmadan saç kılı yutulmuş olabilir. Mide ve bağırsak sistemi yabancı maddelere karşı duyarlı ve koruyucudur. Yoğun bir hacimde olmadıktan sonra saç kılı yutulması halinde bebeklere, çocuklara, yetişkinlere veya yaşlılara hiçbir şey olmaz.

  • Anne ve babaların en büyük korkusu bebeklerinin etraflarında buldukları yabancı bir maddeyi yutarak boğulma riskiyle karşılaşmasıdır.
  • 1 yaşın altındaki bebeklerde yaşanan ölüm nedenleri arasında “yabancı cisim yutma” 5.sıradadır.

Kuruyemiş, oyuncak parçası, pil ve mıknatıs yutma açısından en tehlikeli ürünlerdir. Sindirim sistemine yutularak kaçan yabancı cisimler, büyük ihtimalle hiçbir zarar vermeden vücut dışına atılır.

  • Zehirlenme veya takılma ihtimali olan nesnelerin erken çıkarılması olası büyük sağlık sorunlarını önler.

Ani morarma, öksürme ve solunum sıkıntısı gibi öyküler bir şey yutulduğunu akla getirse de yapılan muayenede herhangi bir bulguya rastlanamayabilir. Bebek ve çocukları yabancı cisim yutma riskine karşı korumak için hareketlerini kısıtlamak yerine tehlikeli cisimleri bebeğin bulunduğu ortamdan uzaklaştırmak gereklidir.

Sevil Yılmaz

İçerik editörü. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. 5 yıldır internet bazlı projelerde ürün geliştirme-içerik üzerine çalışıyor.

Share
Published by
Sevil Yılmaz

Recent Posts

Hamilelikte Grip Bebeği Etkiler mi?

Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…

2 ay ago

Küçük Çocuklarda Güneş Kremi Kullanımının Önemi

Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…

8 ay ago

Bebeklere Chia Tohumu Verilir Mi?

Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…

9 ay ago

Hamilelikte Gaz Sancısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…

9 ay ago

Bebeklerde yastık kullanımı nasıl olmalı?

Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…

9 ay ago

Hamilelikte Nohut Yemek | Zararları? | Doğru Mu?

Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…

10 ay ago

This website uses cookies.