Bebekler ne zaman gülmeye başlar?

By Sevil Yılmaz

Published On:

Follow Us
Bebekler Ne Zaman Gülmeye Başlar?

Bebeğiniz yaklaşık 4 aylıkken gülmeye başlayacaktır. Küçük çocuğunuzun gülüşünü duymak, hayatınızxda önemli anlardan biridir. İster kıkırdama ister tam bir göbek kahkahası olsun, bu sesi ilk kez duyduğunuzda, mümkün olduğunca sık duymak için elinizden geleni yapacaksınız.

Bebekler en başından beri seslerle deneyler yapmaktadır. Bu deneyler sırasında mırıldanmalar, ciyaklamalar ve gurultular, iletişim kurmayı öğrenmede hayati bir adım olan o ilk kahkaha patlaması için alıştırma niteliğindedir.

Bebeğinizin bu dönüm noktasına ulaşmasını sabırsızlıkla bekliyorsanız, yalnız değilsiniz. Bir bebeğin kahkaha sesi ebeveynlerinin kulağına müzik gibi gelir ve sağlıklı bir gelişimin işaretidir.

Bebekler Ne Zaman Güler?

Bebekler Ne Zaman Güler?
Bebekler Ne Zaman Güler?

Ebeveynlerin sık sorduğu bir soru, bebeklerin ilk kez ne zaman güldüğüdür? Bebekler genellikle 4 aylıkken gülmeye başlar, ancak bebeklerin kendilerine özgü bir hızda geliştiklerini unutmayın. Eğer bebeğiniz dört ayını doldurmasına rağmen henüz gülmediyse bu bir sorun değil! Gülmek, çocuğunuzun gelişim yolculuğunda sadece bir adım olan erken iletişim ve kendini ifade etme biçimidir.

Bebeğinizin kahkahası gülümseme ve mırıldanmadan gelişir, bu nedenle ortaya çıkan bir başka soru da şudur: Bebekler ne zaman gülümsemeye ve gülmeye başlar? Bunların farklı bebek gelişimsel kilometre taşları olabileceğini, ancak kesinlikle ilişkili olduklarını bilmek yararlıdır. Bebekler gülmeye gülmekten çok daha önce, tipik olarak 6 ila 8 haftalıkken gülümsemeye başlarlar. Bu erken gülümsemelere “sosyal gülümseme” denir ve miniğinizle kurduğunuz bağı yansıtırlar.

Bu gülümsemeleri daha düzenli olarak gördüğünüzde, mırıldanmalara ve nihayetinde kıkırdamalara kulak verin. Bebeğinizin ilk kahkahası, ilk gülümsemesinden yaklaşık bir ay sonra gelebilir. Kahkahanın ortaya çıkması için 4 aylık olmak yaygın bir zaman olsa da, bu 5, 6 ve hatta 7 aylıkken de gerçekleşebilir. Bu heyecan verici sesleri ve sevimli yüz ifadelerini yakalamak için telefonunuzu veya kameranızı hazırlayı unutmayın.

Bebekler Uyurken Neden Güler?

Bebekler Uyurken Neden Güler?

Uyurken gülümseyen bir bebek gördüğümüzde Bebekler uykularında neden gülerler? gibi aklımıza bu tür sorular gelebilir. Bazı ebeveynler bebeklerinin uyurken gülümsemesini sevimli bulurken, bazıları da bunu biraz rahatsız edici bulur. Bebeklerin uyurken gülümsemelerinin nedeni, kendilerini mutlu ve huzurlu hissetmelerini sağlayan derin bir rahatlama halinde olmalarıdır.

Vücutlarının fazla enerji harcamasına gerek olmadığından, kaslar gevşeyerek ifadelerinin bu sevimli küçük gülümsemeye dönüşmesine yol açar. Bu durum bebeklerde REM uykusu ya da Rüya modundayken gerçekleşir. Yetişkinlerde olduğu gibi, derin uykudayken bu ifadeler daha hafif hale gelir. Bu tür ifadelerden endişe duymanıza ya da rahatsız olmanıza gerek yoktur.

Bebeklerin derin uykuda REM uykusu veya rüya modundan daha fazla zaman geçirmeleri gerekir. Genellikle vücutlarının talep ettiği tüm ihtiyaçları karşıladıktan sonra uyanırlar. Bu durum bazen uyandıklarında ağlamalarına neden olabilir. Bu nedenle ebeveynlerin çocuklarıyla derin uykudayken ilgilenmeleri önemlidir. Bu şekilde bebeğiniz çocukluğu boyunca her zaman mutlu ve sağlıklı olacaktır.

Bebekler Nasıl Güldürülür?

Basit oyunlar bebeğinizi kolayca güldürebilir, eğlendirebilir ve bilişsel, duygusal ve sosyal becerilerinin gelişmesine yardımcı olabilir.

  • Üfleme: Bebeğinizin cildine, ayaklarına veya karnına hafifçe üfleyin ve tepkilerini izleyin; komik bir ses eşliğinde karın üstü yapıldığında kıkırdamaya başlarlar.
  • Isırma: Bebeğinizin elini veya bacağını kemiriyormuş gibi yapın, bunu saçma bulacaktır. Şakayı karınlarına, parmaklarına ve ayak parmaklarına tekrarlayın.
  • Fiziksel oyunlar: Dokunma içeren oyunlar , bebeğinizle bağ kurmak ve onu güldürmek için faydalıdır
  • Gıdıklama: Ayakta, midede veya koltuk altlarında olsun, gıdıklama bebekleri güldürmenin kesin bir yoludur. Küçük bebekler (0-3 ay) gıdıklandığında gülmez, ancak daha büyük olanlar güler.
  • Komik suratlar: Dilinizi dışarı çıkararak, tavşan dişleri yaparak, ellerinizi kullanarak hayali figürler yaparak ve esprili bir tonda konuşarak komik suratlar yapın. Komik bir tonda dans edin ve şarkı söyleyin. Hepsi bebeğinizi güldürecek.
  • Sesler: Gazetenin kafaya çarpması veya sıvıların höpürdetilmesi veya garip sesler çıkarılması gibi garip sesler kahkahalara neden olur. Bir nesneyi düşürdüğünüz zaman bile çıkan ses bebekleri güldürebilir.
  • Hayvanlar: Bebekler, insanlardan farklı olan benzersiz görünümleri, garip sesleri ve hareketleri nedeniyle hayvanları eğlenceli bulurlar. Bu nedenle, ne zaman bir kedi patisini yalasa, köpek esnese ya da inek möleyişte kahkahalara boğulur.
  • Nesneler : Bebekler rastgele şeylere, parlak renkli oyuncaklara ve bunun gibi ilginç şeylere gülerler.

Bebekler Neden Gülmez?

Bebekler Neden Gulmez 1

Unutmayın, bebekler kendi hızlarında büyürler. Bebeğiniz 5-6 aylıkken çokça gülümsüyorsa ama gülmüyorsa, daha fazla zamana ihtiyacınız olabilir. 7 aylıkken çoğu bebek kıkırdayabilir. Bu dönüm noktasına ulaşmadıysanız veya bebeğinizin gelişimi hakkında herhangi bir sorunuz veya endişeniz varsa, çocuğunuzun doktoruyla konuşun.

Gülmek aynı zamanda bir bebeğin duygularını oluşturan şeylerin bir parçasıdır. Sakin, hassas ve utangaç bebekler pek gülmeyebilirler fakat diğer çocuklar kadar desteğe ve bağlantıya ihtiyaçları vardır.

Sık Sorulan Sorular