Bebeğiniz yaklaşık 4 aylıkken gülmeye başlayacaktır. Küçük çocuğunuzun gülüşünü duymak, hayatınızxda önemli anlardan biridir. İster kıkırdama ister tam bir göbek kahkahası olsun, bu sesi ilk kez duyduğunuzda, mümkün olduğunca sık duymak için elinizden geleni yapacaksınız.
Bebekler en başından beri seslerle deneyler yapmaktadır. Bu deneyler sırasında mırıldanmalar, ciyaklamalar ve gurultular, iletişim kurmayı öğrenmede hayati bir adım olan o ilk kahkaha patlaması için alıştırma niteliğindedir.
Bebeğinizin bu dönüm noktasına ulaşmasını sabırsızlıkla bekliyorsanız, yalnız değilsiniz. Bir bebeğin kahkaha sesi ebeveynlerinin kulağına müzik gibi gelir ve sağlıklı bir gelişimin işaretidir.
Ebeveynlerin sık sorduğu bir soru, bebeklerin ilk kez ne zaman güldüğüdür? Bebekler genellikle 4 aylıkken gülmeye başlar, ancak bebeklerin kendilerine özgü bir hızda geliştiklerini unutmayın. Eğer bebeğiniz dört ayını doldurmasına rağmen henüz gülmediyse bu bir sorun değil! Gülmek, çocuğunuzun gelişim yolculuğunda sadece bir adım olan erken iletişim ve kendini ifade etme biçimidir.
Bebeğinizin kahkahası gülümseme ve mırıldanmadan gelişir, bu nedenle ortaya çıkan bir başka soru da şudur: Bebekler ne zaman gülümsemeye ve gülmeye başlar? Bunların farklı bebek gelişimsel kilometre taşları olabileceğini, ancak kesinlikle ilişkili olduklarını bilmek yararlıdır. Bebekler gülmeye gülmekten çok daha önce, tipik olarak 6 ila 8 haftalıkken gülümsemeye başlarlar. Bu erken gülümsemelere “sosyal gülümseme” denir ve miniğinizle kurduğunuz bağı yansıtırlar.
Bu gülümsemeleri daha düzenli olarak gördüğünüzde, mırıldanmalara ve nihayetinde kıkırdamalara kulak verin. Bebeğinizin ilk kahkahası, ilk gülümsemesinden yaklaşık bir ay sonra gelebilir. Kahkahanın ortaya çıkması için 4 aylık olmak yaygın bir zaman olsa da, bu 5, 6 ve hatta 7 aylıkken de gerçekleşebilir. Bu heyecan verici sesleri ve sevimli yüz ifadelerini yakalamak için telefonunuzu veya kameranızı hazırlayı unutmayın.
Uyurken gülümseyen bir bebek gördüğümüzde Bebekler uykularında neden gülerler? gibi aklımıza bu tür sorular gelebilir. Bazı ebeveynler bebeklerinin uyurken gülümsemesini sevimli bulurken, bazıları da bunu biraz rahatsız edici bulur. Bebeklerin uyurken gülümsemelerinin nedeni, kendilerini mutlu ve huzurlu hissetmelerini sağlayan derin bir rahatlama halinde olmalarıdır.
Vücutlarının fazla enerji harcamasına gerek olmadığından, kaslar gevşeyerek ifadelerinin bu sevimli küçük gülümsemeye dönüşmesine yol açar. Bu durum bebeklerde REM uykusu ya da Rüya modundayken gerçekleşir. Yetişkinlerde olduğu gibi, derin uykudayken bu ifadeler daha hafif hale gelir. Bu tür ifadelerden endişe duymanıza ya da rahatsız olmanıza gerek yoktur.
Bebeklerin derin uykuda REM uykusu veya rüya modundan daha fazla zaman geçirmeleri gerekir. Genellikle vücutlarının talep ettiği tüm ihtiyaçları karşıladıktan sonra uyanırlar. Bu durum bazen uyandıklarında ağlamalarına neden olabilir. Bu nedenle ebeveynlerin çocuklarıyla derin uykudayken ilgilenmeleri önemlidir. Bu şekilde bebeğiniz çocukluğu boyunca her zaman mutlu ve sağlıklı olacaktır.
Basit oyunlar bebeğinizi kolayca güldürebilir, eğlendirebilir ve bilişsel, duygusal ve sosyal becerilerinin gelişmesine yardımcı olabilir.
Unutmayın, bebekler kendi hızlarında büyürler. Bebeğiniz 5-6 aylıkken çokça gülümsüyorsa ama gülmüyorsa, daha fazla zamana ihtiyacınız olabilir. 7 aylıkken çoğu bebek kıkırdayabilir. Bu dönüm noktasına ulaşmadıysanız veya bebeğinizin gelişimi hakkında herhangi bir sorunuz veya endişeniz varsa, çocuğunuzun doktoruyla konuşun.
Gülmek aynı zamanda bir bebeğin duygularını oluşturan şeylerin bir parçasıdır. Sakin, hassas ve utangaç bebekler pek gülmeyebilirler fakat diğer çocuklar kadar desteğe ve bağlantıya ihtiyaçları vardır.
Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…
Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…
Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…
Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…
Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…
Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…
This website uses cookies.