Ağız sağlığı kaynaklı koku sorunu bebeklerde diş çıkarma evresinde yaşanır. Diş ve biberon çürükleri bebeklerde ağız kokusu nedenleri arasında ilk akla gelenlerdir. Dişler veya ağız içinde oluşan iltihaplar koku kaynağıdır. Damak sorunları veya ağız içi iltihaplarda mutlaka hekime başvurulmalıdır.
Bebeklerin ağız sağlığını korumak için temizliğe özen gösterilmelidir. Sadece anne sütüyle beslenen bebeklerde ağız kokusu beklenmez. Bebeklerde ağız kokusunun en temel nedeni küçük gıda artıklarının diş ve diş etlerinde birikmesidir. Yetersiz temizlikten kaynaklanan bu sorun düzenli bakımla giderilebilir.
İştah kaybının en temel sebepleri arasında yer alan pamukçuk dil üzerine, damaklara, diş etlerine hatta dilaltına kadar yayılabilir. Ağız bakımı bebeklerde ilk aylardan itibaren hekimin önerdiği şekilde aksatılmadan yapılmalıdır.
Diş çıkarma sürecinde hassaslaşan ağız içi bölgenin temizliği ağrı, acı ve huzursuzluğa neden olabilir. Ağız kokusu hissedilen bebeklerde temizliğe her zamankinden daha çok özen gösterilmelidir. Mamayla beslenen bebeklerde anne sütüyle beslenen bebeklere nazaran daha yoğun bir koku oluşabilir. Bu aşamada ağız içi temizliğinin her beslenme sonrasında yapılması önerilir.
Bebekte ağız kokusunun birden başlaması farklı sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Alınan her türlü temizlik önlemine rağmen geçmeyen kokuda hekime başvurulmalı ve önerilen tedavi planına harfiyen uyulmalıdır. Bebeklerde normal kabul edilen ağız kokusu nedenleri arasında;
Diş çıkaran bebeklerde ağız kokusu görülmesi normal karşılanmalıdır. Ek gıdaya geçişle birlikte artan koku sorununun altında yatan şey yiyecek artıklarıdır. Enfeksiyon ve pamukçuk kaynaklı ağız kokusunda tedavi planı hekim tarafından yapılmalıdır. Diş çıkarma sürecinde bulduğu her şeyi ağzına götürmeyi alışkanlık haline getiren bebeklerde uzun süre aynı biberon veya emzik kullanılmamalı sık sık yenilenmelidir.
Bebeklerde ağız kokusu ebeveyn ya da bakım verenin yakın takibiyle kısa sürede kalıcı bir şekilde geçirilebilir.
Uzun süre kullanılan emzik, bebek ağzında kokuya neden olabilir. 1 aydan uzun süredir kullanılan emzikler yeterli şekilde temizlenmediğinde bakteri oluşumuna bağlı koku sorunu yaşanabilir. Emzikler her yıkama sonrasında mutlaka kaynar su ya da sterilizasyon aletinde bekletilmelidir.
Açlık ve susuzluk yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde de ağız kokusuna neden olabilir. Düzenli beslenme ve sıvı takviyesiyle istenmeyen oluşumlar azaltılabilir.
Hekimin tavsiye edeceği doğal formüle sahip ağız ve diş bakım ürünleri 2 yaşından büyük çocuklarda kullanılabilir.
Ek gıdaya geçiş sürecinde yeni denenen gıdalar ağız temizliği yeterli yapılmayan çocuklarda kokuya neden olabilir. Ağız hijyeni eksikliğine ek olarak;
Ağız kokusu bebek, çocuk, genç, yetişkin ve yaşlılarda sık karşılaşılan bir temizlik ve kişisel bakım eksikliği sorunudur. Gerekli eğitim erken yaşlardan itibaren verilmelidir.
Bazı vitamin ve minerallerin yeterli alınamaması 3 yaş bebeklerde ağız kokusu nedenidir. Yaygın olarak ağız kokusuna neden olan vitamin eksikliği B12’dir. Demir eksikliği de bir başka ağız kokusu nedeni olabilir.
Mide ve bağırsaklar görevlerini tam olarak yapamadıklarında besinler emilemez ve istenmeyen koku sorunu baş gösterir. Enfeksiyon, tam olarak temizlenemeyen ağız içi, dil ve dişler rahatsız edici ağız kokusunun kaynağı olabilir.
Bebek ve çocuklarda reflü, iştah kaybının yanı sıra ağız kokusuyla kendini belli eder. Gelişim bozukluğundan huzursuzluğa, hayat kalitesinin düşmesinden yetersiz beslenmeye kadar pek çok sağlık sorununun kaynağı olan reflü, günümüzde bebek ve çocuklarda da sık görülmektedir.
Etkili bir tedavi planı sadece hekim tarafından yapılabilir. Reflü tanısı konmuş çocukların tok karna yatağa girmemesi, acılı ve baharatlı hazır gıdalardan uzak durması, dar kıyafet tercihinden kaçınması ve yüksek bir yastıkla uyumayı alışkanlık haline getirmesi yaşanan şikâyetleri hafifletecektir.
Bebeklerde ağız kokusu geçici bir sorun olabileceği gibi önemli ve kronik sağlık sorunlarının habercisi de olabilir. Ağız kokusunun nedeni doğru tespit edildiğinde kişiye özel uygun tedavi planlaması etkili sonuç verecektir.
Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…
Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…
Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…
Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…
Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…
Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…
This website uses cookies.