Vücudun hava almayan bölgelerinde görülen pişik, kıvrımların ıslak ve nemli kalması sonucunda döküntü ve kızarıklığa dönüşür. Bebeklerde pişik gelişen bölgelerde sağlıklı derinin esnek yapısı bozularak iltihaplanmaya bağlı tekrarlayan travma görülme olasılığı yüksektir.
Genital bölge, çene üstü, boyun bölgesi, kol ve bacaklardaki kırmızı lekeler ve pul pul döküntüler pişik belirtileridir. Pişik, hafif seyreder ve düzenli bakımla kolay bir şekilde tedavi edilir. Bebeklerde pişik en sık görülen cilt sorunları arasında ilk sırada yer alır.
Bebeklerde boyun pişiğine genellikle yaz aylarında rastlanır. Hareketsizlik ve sürekli yatar pozisyonda kalma çene ve göğüs arasındaki bölgenin havasız kalmasına ve bu da pişiğe neden olur. Yenidoğandan 8 aya kadar geçen süre boyun pişiğinin en sık görüldüğü zaman aralığıdır.
Bebeğin ince ve hassas derisinin daha fazla tahriş olmaması için pişik başlangıcında bölge ılık suyla sürekli temiz tutulmalıdır. Pişikli bölgede sabun kullanılması kesinlikle önerilmez!
Bebek bakımının özenle yapılması halinde de pişik sorunuyla karşılaşılabilir. Pişiği önlemek için krem ve solüsyonlar kullanılması tavsiye edilir. Bebeklerde pişik çeşitleri;
Genital bölge pişiğinin nedeni bebek bezinin sık değiştirilmemesi ve buna bağı olarak bölgenin uzun süre dışkı ve idrarla temas halinde kalmasıdır. Sindirim sistemindeki candida mantarının kontrolsüz şekilde çoğalması da pişik nedenidir.
Boyun bölgesindeki pişik belirtileri arasında; döküntü, kaşıntıya bağlı huzursuzluk, ağrı hissi, ağlama ve nadiren ateş sayılabilir. Pişiğin vücudun diğer bölgelerine yayılması halinde sarı renk kabuklanmaya iltihaplı akıntılar eşlik edebilir.
Bebeklerde boyun altı kızarıklığına iyi gelen doğal ve harici kullanımı önerilen ürünler zeytinyağı, ceviz yaprağı, hindistan cevizi yağı, yoğurt ve adaçayıdır. Bitkisel yağ ve kremler hassas cilde sahip bebeklerin vücudunda doktor onayıyla kullanılmalıdır.
Cilt yenileyici özelliğe sahip olan ceviz yaprakları iyice yıkanmalı ve önceden kaynatılarak ılıtılmış suya eklenmelidir. Pamuk yardımıyla ceviz yaprağı suyu pişik oluşan bölgelere sürülebilir.
Evde mayalanmış yoğurt bebek cildine güvenle sürülebilir. Oda sıcaklığına gelmiş yeterli miktarda doğal yoğurt, pişik üzerine sürülür. Cildin yoğurdu emmesinin ardından bebek yıkanarak giydirilebilir.
Vücudun herhangi bir bölgesinde özellikle boyun bölgesinde oluşan pişikler bebeğin huzursuz olmasına neden olur. Günlük aktiviteleri olumsuz yönde etkileyen sağlık sorunu, iştahı da keser.
Pişik tedavisinde kullanılacak kremler için mutlaka doktor onayı alınmalıdır. Krem içeriğinde bebekte alerjiye neden olacak maddelerin olmadığı kontrol edilmelidir. Kimyasal madde içermeyen doğal vitamin içerikli ürünler tercih edilmelidir.
Bebeğinin huzurlu olmasını sağlamak anneler için son derece önemlidir. Boyun altı pişiğinin iyileşmesi için verilen tavsiyeler sorunun tekrar oluşmasının da önüne geçer. Bu süreçte;
Pişik tedavisi için genellikle doktora başvurmak gerekmez. Bebeğin hassas cildine gereken özeni göstermek ve su tüketimini desteklemek yeterli olacaktır. Boyun pişiğine ateş eşlik ediyorsa, uygulanan doğal destek tedaviler yeterli olmadıysa, pişik bölgesi su topladıysa, pişikli alan büyüyor ve renk değiştirerek iltihaplı bir görüntü alıyorsa zaman kaybetmeden doktora başvurmak gereklidir.
Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…
Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…
Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…
Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…
Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…
Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…
This website uses cookies.