Dudak ve diş eti arasında uzanan yumuşak dokuya dudak bağı denir. Bebeklerde dudak bağı kısalığı veya kalınlığı özellikle yenidoğanda emme güçlüğüne bağlı olarak beslenme sorunlarına neden olur. Dudak hareketlerinde yaşanan kısıtlama ileri yaşlarda ön iki diş arasında boşluk yaratabilir.
Bebeklerde dudak bağı “frenulum” olarak anılır. Dudak bağı dil bağı gibi herkeste bulunan bir çeşit yumuşak doku bağlantısıdır. Görevi, dudağın diş etine tutunmasını sağlamaktır. Bazı durumlarda olması gerekenden kalın olan bağ, üst ön dişler arasında boşluğa neden olur. İlerleyen yaşlarda dudak bağı kalın olan kişilerde;
Kalın ve bant şeklinde dudak bağı oluşumunun nedeni genellikle genetiktir. Tedavisi cerrahi yöntemlerle yapılan kalın dudak bağı sorununun giderilmesi için üst köpek dişlerinin çıkması beklenmelidir. Köpek dişlerinin çıkmasına rağmen üst ön dişler arasındaki boşluk kapanmamışsa bağın alınması gerekir.
Dudak bağıyla ilgili herhangi bir sorun olup olmadığı “blanche testi” ile tespit edilir. Test yapılırken; üst dudak iki parmakla tutularak hareket ettirilir. İki ön diş arasında duran bağ beyazlaşıyorsa yetersiz uzunlukta olduğu anlaşılır.
Bebeklerde dudak bağı sorunu emzirme esnasında zorluk yaşanması halinde akıllara gelir. Beslenmeye engel teşkil eden sorunlar sağlıkla ilgili ciddi sıkıntılar yaşanmasıyla ilişkilendirilmez. En sık yaşanan sorunlar arasında;
Bebeğin meme ucunu ya da biberon başını almakta zorlanması akıllara dudak bağı problemlerini getirir.
Bebeklerde dudak bağı sorunu olduğu beslenme yetersizliği ve emme esnasında gaz yutmaya bağlı şikâyetlerle kendini gösterir. Mide ağrısı, ekşime gibi belirtiler de dudak bağı sorunlarına işaret eder.
Dudak bağı kalınlığı veya kısalığında bebek beslenirken emdiği süt, süt dişlerinin ya da üst dişlerin etrafında birikir bu da erken çürümelere neden olur.
Sorunun teşhisinde elle muayene etkilidir. Yenidoğan ilk muayenesinde dudak bağı sorunları genellikle teşhis edilememektedir. Olası sorunlar yaşanması halinde teşhis çocuk doktoru, çocuk diş hekimi veya emzirme hemşiresi tarafında konur. Bebeğin memeyi kavrama şekli, damak, dudak, yanak ve dil eklentileri kontrol edilerek sorunun kaynağı tespit edilebilir.
İlginizi Çekebilir: Bebeklerde Dudak Morarması Nasıl Geçer?
Dudak bağıyla ilgili hafif sorunlar zaman içinde kendiliğinden geçebilir. Şiddetli vakalardaysa tedavi edilmeyen sorun beslenme yetersizliğine bağlı gelişim geriliğine neden olabilir. Dudak bağı sorunları ağız bakım ve hijyeni önünde önemli bir engeldir. Bu kişilerde diş çürümeleri ve dişeti rahatsızlıkları daha fazla yaşanır.
Bir ya da daha fazla belirtinin görülmesi halinde zaman kaybetmeden doktora danışılmalıdır.
Dudak bağı kısalı veya kalınlığının tedavisi hafif derecede ve sorun teşkil etmiyorsa kendi kendine düzelmesi beklenir. Muayene ile tespit edilen durum düzenli takibe alınmalıdır. Erken dönem pedodonti muayenesi bu açıdan son derece önemlidir.
Güncel tercihler lazer yardımıyla kalıcı düzeltmeden yanadır. Lazer frenektominin avantajları arasında; uygulama kolaylığı, enfeksiyon riskinin azlığı, dikişe gerek olmaması, tedavi sonrası komplikasyon azlığı, ağrısız ve kanamasız işlem imkânı sayılabilir.
Belli durumlarda konuşma terapistinden yardım alınması gerekebilir. Üst ön köpek dişlerin çıkmasına rağmen dişler arasındaki boşluk kapanmamışsa cerrahi müdahaleye karar verilir. Lazer tedavisi geleneksel yöntemlere göre daha konforludur ve iyileşme daha hızlı gerçekleşir.
İlginizi Çekebilir: Bebeklerde Dudak Yarası Neden Olur?
Dudak bağıyla ilgili sorunlara çocuk doktoru ve diş hekimi teşhis koyabilir. Özellikle beslenmenin zorlaştığı durumlarda bağın cerrahi müdahaleyle düzeltilme kararı alınabilir. Bebeklerde dudak bağı düzeltme işlemi birkaç dakika sürer. Bölge uyuşturulur, lazer uygulanır. Bu yöntemle enfeksiyon kapma riski azalır ve en önemlisi yara izi kalma olasılığı düşer.
Lazer uygulamasının ardından memeyle beslenme devam ettirilmelidir. Bölge, buz kompresi veya analjezik merhemlerle rahatlatılmalıdır. Bir haftadan bir aya kadar değişen iyileşme sürecinin ardından emzirerek veya biberonla beslenme seansları hem anne hem de bebek için daha konforlu olacaktır. Bebek bu sürecin sonunda gözle görülür şekilde mutlu, huzurlu ve sağlıklı olurlar.
Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…
Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…
Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…
Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…
Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…
Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…
This website uses cookies.