Categories: Bebek

Bebeklerde Dudak Morarması Nasıl Geçer?

Bebeklerde dudak morarması birçok hastalığın habercisi olabilmektedir. Bu yüzden dikkat edilmesi gereken konulardan birisidir. Dudak morarması; ciğerlere hava gitmemesi, karbondioksit birikmesi sonucunda meydana gelmektedir. Çoğu zaman kalp hastalıklarının belirtisi olmaktadır. Bebeklerde dudak morarması görüldüğü zaman mutlaka uzman doktora gidilmelidir. Bebek hastalıklarında erken teşhis, bebeğin ileriki yaşlarını sağlıklı geçirebilmesi adına önem arz eden bir durumdur.

Bebeklerde Dudaklar Morarması Nedir?

Bebeklerde dudak morarması oldukça merak edilen konular arasında yer almaktadır. Dudak morarması birçok hastalığın habercisi sayılmakla beraber önemli sağlık sorunlarının işareti olabilmektedir. Yenidoğan bebeklerde dudak morarması akciğerlerin henüz tam gelişim göstermemesinden kaynaklı olabilmektedir. Özellikle erken doğumlarda sıkça karşılaşılan bir durum olabilmektedir. Bu durum doktorun gözetimi altında olmalıdır.

Aileler bebekleri eve götürdüğünde, bebeği sürekli gözlemleyip, nefes alıp almadığını kontrol etmelidir. Eğer bebeğin morarması geçmemişse ve zor nefes alıyorsa mutlaka uzman doktora götürülmelidir. Bebeklerde ağlarken dudak morarması da nefes alamamasından kaynaklı olabilmektedir. Bunun yanında boğazına tükürük kaçmasından kaynaklı da olabilmektedir. Eğer bebek zor ve hızlı nefes alıyorsa acilen doktora götürülmelidir. Ağlama esnasında koyu balgamın boğazı tıkatmış olabilme ihtimali de vardır.

Bebeklerde alt dudak morarması neden olur sorusu da sıkça sorulan sorular arasında yer almaktadır. Bebeklerde alt dudak morarması veya bebeklerde dudak üstü morarması bazı hastalıkların habercisi olabilmektedir. Morarma; bebeklerin kalbinde delik bulunması, kalp kapakçığının gelişmemiş olmasının habercisidir. Bebek eğer süt emerken çabuk yoruluyorsa kalpte sorun olduğunun bir diğer işaretidir. Bu durumda, özellikle geçmeyen morarmalarda mutlaka doktora gidilmelidir. Erken teşhis, bebeklerin sağlığı ve ileriki yaşlarını sağlıklı geçirebilmesi adına çok büyük önem taşımaktadır. Bebeklerde dudak morarması nefes tutmanın da habercisi olabilmektedir. Halk arasında buna katılma denmektedir.

Bebeklerde Dudak Morarması Neden Olur?

Bebeklerde dudak çevresi morarması neden olur sorusu ebeveynlerin sorduğu sorular arasında yer almaktadır. Bebeklerde dudak morarmasının esas nedeni akciğerlere yeterince havanın gidemiyor oluşudur. Akciğerlere yeterince hava gidilmediği takdirde, dokulara oksijen ulaşımı sağlanamamaktadır. Bu da dokularda karbondioksitin biriktiği anlamına gelmektedir. Bunun sonucunda da morarma oluşmaktadır. Bebeklerde akciğere yeterince hava gitmemesinin bazı nedenleri vardır.

Yenidoğanlarda akciğerin yeterince gelişim göstermemesinden kaynaklı olabilmektedir. Böyle durumlarda doktorun talimatları doğrultusunda bebek eve gönderilmektedir. Aileye sürekli gözetim yapması gerektiği söylenmektedir. Acil bir durumda hastaneye gelmeleri de talimatlar arasında yer almaktadır. Bebekler eğer esmer tenliyse bazen dudak morarması yanıltıcı olabilmektedir. Bu durumda bebeklerin, tırnaklarını, dilini ve gözlerinin beyaz olan kısmını kontrol etmek gerekmektedir. En ufak şüphe bile varsa doktora gitmek önem arz etmektedir.

Bebeklerin akciğerine oksijen gitmemesinin diğer bir nedeni de kalp sorunlarıdır. Kalp kapakçığında sorun olması veya kalpte delik olması bebeğin dudaklarının morarmasına neden olmaktadır. Bebekler çok ağladıkları zaman katılma hastalığı denilen nefes tutmayı gerçekleştirirler. Bu durumda da dudak morarması meydana gelebilmektedir. Bir diğer neden ise bebeğin boğazına bir madde kaçmış olabilmesidir. Bebekler bir nesneyi tanımak için ağızlarına götürüp yemeye çalışırlar. Böylece o şeyin yemek olup olmadığı konusunda beyinlerinde şema oluştururlar. Yetişkin insanların nesneleri tanıması dokunma yoluyla olurken bebeklerin nesneleri tanıması ağızlarına götürmeleriyle olmaktadır. Bu yüzden bebekler her şeyi ağızlarına götürebilmektedir. Bunun sonucunda da küçük maddeler boğazlarında takılı kalabilmektedir. Bebekler bu durumda boğulma riskiyle karşı karşıya kalmaktadır. Eğer dudaklarda morarma varsa bu durum; bebeklerin boğazında bir maddenin kaldığının göstergesi de olabilmektedir. Bu durumda da acilen doktora götürülmesi gerekmektedir.

Bunlar ilgini çekebilir?

Bebeklerde Dudak Morarması Belirtileri

Bebeklerde dudak içi morarması belirtileri renk değişimiyle olmaktadır. Bebeğin üst dudağı, dudak çevresi, alt dudağı, dudak içi veya dili mor renge bürünmüşse dudak morarmasının belirtisi olmaktadır. Aynı zamanda bebek çabuk yoruluyorsa, hızlı nefes alıyorsa, nefes almakta zorlanıyorsa akciğerlere oksijen gitmediğinin göstergesi olabilmektedir.

Bebeklerde Dudak Morarması Nasıl Geçer?

Bebeklerde dudak morarmasının geçmesi için öncelikle doktora götürmek gerekmektedir. Ciddi sorunların habercisi olabildiği için tedaviyi doktor uygulamaktadır. Bebeklerin dudak morarmasının geçmesi için öncelikle morarmanın kaynağının bulunması gerekmektedir. Akciğere hava ulaşımı yeterli miktarda olduğu zaman dudak morarması geçmektedir. Bazen bebeklerde süt emerken dudak morarması meydana gelmektedir.

Bebeklerde emerken dudak morarması meydana gelmesi her zaman bir hastalığın habercisi olmamaktadır. Çoğu zaman süt bebeğin nefes borusuna kaçtığı için meydana gelmektedir. Bu durumda önce ilk yardım uygulanmalıdır. Anne, bebeği yan yatırarak sırtına vurmalıdır ve ağlamasını sağlamalıdır. Daha sonra doktora götürmelidir. Eğer bu sık sık yaşanıyorsa yine bir hastalığın habercisi olabilmektedir. Bebeğin genzine süt kaçmaması için standartlara uygun pozisyonda emzirilmelidir.

Sevil Yılmaz

İçerik editörü. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. 5 yıldır internet bazlı projelerde ürün geliştirme-içerik üzerine çalışıyor.

Share
Published by
Sevil Yılmaz

Recent Posts

Hamilelikte Grip Bebeği Etkiler mi?

Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…

2 ay ago

Küçük Çocuklarda Güneş Kremi Kullanımının Önemi

Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…

8 ay ago

Bebeklere Chia Tohumu Verilir Mi?

Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…

9 ay ago

Hamilelikte Gaz Sancısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…

9 ay ago

Bebeklerde yastık kullanımı nasıl olmalı?

Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…

10 ay ago

Hamilelikte Nohut Yemek | Zararları? | Doğru Mu?

Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…

10 ay ago

This website uses cookies.