Bebeklerde Dudak Yarası Neden Olur?

By Sevil Yılmaz

Published On:

Follow Us
Bebeklerde dudak yarası

Bebeklerde dudak yarası ve ağız içi yaraları sıklıkla rastlanabilen sağlık problemleri arasında yer almaktadır. Bebeklerdeki dudak yaralarının en kısa süre içerisine iyileşebilmesi için uygulanabilecek doğal yöntemlerin ilaç etkisi gösterebildikleri ve yaraların iyileşmelerine yardım edebildikleri görülmektedir. Bu anlamda bebeklerdeki dudak yaralarının önlenmesi ve iyileştirilmesi için pek çok doğal yöntem geliştirilmiştir.

Bebeklerde Dudak Yarası Neden Olur?

Bebeklerde Dudak Yarasi Neden Olur 1

Bebeklerde görülen ağız içi ve dudak yaralarının genellikle normal doğum ile dünyaya gelenlerinde görüldüğü bilinmektedir. Bu durumun sebebi olarak ise normal doğum sırasında bebeğe yerleşen mantarların ilk olarak ağız içinde ve dudakta ortaya çıktıkları gösterilmektedir. Bu mantarlar bebeklerin dudaklarında ve ağız içlerinde yaralara sebep olarak, bazı durumlarda pamukçuk olarak adlandırılan rahatsızlığın sebebi olarak da gösterilmektedirler.

Bebeklerde dudak yaraları sebepleri arasında pamukçuk oluşumu dışında; kullanılan ilaçların, mantarların ya da enfeksiyonların da rol alabildikleri bilinmektedir. Bebeklerde dudak yaralarının pamukçuk oluşumuna bağlı olarak gözlemlenmesi durumunda ise farklı nedenler yer alabilmektedir. Bu nedenler arasında pamukçuk tedavisi gören bebeklerin antibiyotik kullanmaları ve bu antibiyotiklerin dudak yaralarına sebep olmaları yer almaktadır.

Emziren annelerin memelerini streril etmeden emzirmeleri de bebeklerin mikrop kapmaları dolayısıyla dudak yaraları oluşmasına sebep olarak gösterilmektedir. Bu duruma neden olan bir diğer faktör ise, bebeklerin biberonlarının ya da emziklerinin yeterince streil edilmemesidir. Aynı zamanda bebeklerin diş kaşıntısı sebebi ile oyuncakları ya da etrafta bulunan eşyaları ağızlarına soktukları görülmektedir. Bu durumda bu eşyaların ve oyuncakların da hijyenik olmasına dikkat edilmelidir.

Bebeklerde dudak yaraları oluşumuna, zayıf bağışıklık sistemleri de sebep olabilmektedir. Bebeklerin bağışıklık sistemlerinin zayıf olması, onları mikroplara karşı açık hedef haline getirmekte olup dudak ve ağız yaralarına zemin oluşturmaktadır.

Bebeklerde Dudak Yarası Oluşumu Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde Dudak Yarasi Olusumu Belirtileri Nelerdir 1

Bebekte dudak yarası oluşumu belirtisi genellikle doğrudan kendini gösterebilmektedir. Bazı durumlar önce ağız içerisinde yaralar oluşmakta olup, sonrasında bu yaralar dudaklara gelmektedir. Yaraların ağız içerisinde oluştuğuna dair belirtiler ise; bebeklerin emerken zorluk çekmeleri, normalden fazla salya akıtmaları, huzursuzluk hali, iştahsız olma durumu olarak gözükmektedir. Bu belirtilerin oluşması ve tedavi edilememesi ile birlikte yaraların dudaklarda da görülebildiği bilinmektedir.

Bebeklerde Dudak Yarası İçin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bebeklerde Dudak Yarasi Icin Tedavi Yontemleri Nelerdir 1

Bebeklerde dudak yaralarının çok sık görülmesi durumu, bebeklerde dudak yarası nasıl geçer sorusunun da sıklıkla sorulmasına sebebiyet vermektedir. Bu anlamda, bebeklerde görülen dudak yaraları genellikle ağız içi yaralar ile birlikte görülmekte olup belirtilerin anlaşılması ile birlikte bir uzmana danışılması gerekmektedir. Uzmanlar, dudak ve ağız içi yaraları için en uygun tedavi yöntemlerini uygulayarak bebeklerin bu durumdan en kısa süre içerisinde çıkmalarını sağlamaktadırlar.

Bebek bakımında bazı konulara dikkat edildiği taktirde, bebeklerde dudak yarası oluşumunun önüne geçilebilmektedir. Dikkat edilmesi gereken konular arasında ise, bebeğin bulunduğu ve uyuduğu ortamın sürekli olarak havalandırılmasının sağlanması, bebeğin ağzına temas eden biberon, emzik, oyuncak gibi eşyaların hijyenik olması, bebeğin kıyafetlerinin temiz olması, yeni doğan bebeklere emzik verilmemesi olarak bilinmektedir.

Aynı zamanda bebeklerde dudak ve ağız içi yaraların oluşumuna sebebiyet veren en önemli noktalardan biri, biberonların ve emziklerin karbonatlı su ile yıkanmasıdır. Bebeklerin eşyalarının karbonat ile yıkanması pamukçuk oluşumunu arttırmaktadır. Bu eşyaların bebekler için özel olarak üretilen temizleyiciler ile dezenfekte edilmesi gerekmektedir.

Bunlar ilginizi çekebilir?

Bebeklerde Dudak Yarasına Ne İyi Gelir?

Bebeklerde Dudak Yarasina Ne Iyi Gelir 1

Bebeklerde görülen dudak yaraları ile birlikte bazı durumlarda evde hazırlanan doğal tedavi yöntemleri de kullanılmaktadır. Bebeklerin vücutlarının ve bağışıklıklarının yetişkinlerden çok daha hassas olması sebebi ile, antibiyotik ilaçların kullanımı uzmanalar tarafından mümkün olduğunda az miktarda önerilmektedir.

Uzmanların önermiş oldukları doğal yöntemler arasında ise, anti bakteriyel ve antiseptik özellik taşıması ile bilinen bal ve zerdeçal karışımı yer almaktadır. Uzmanlar, bebeklerde dudak yarası neden olur sorusunun cevabına eğer bakteri ve virüs kaynaklı bir durumun söz konusu olduğunu belirtmezlerse, doğal yöntemlerin kullanımı bu anlamda daha çok önerilmektedir. Bu yöntemlerden biri olan bal ve zerdeçal karışımı, ağız içerisinde ve dudak üzerinde yer alan bölgeye sürülerek bölgenin iyileşmesi hedeflenmektedir.

Fakat bu tedavi yönteminin bir yaşının altındaki bebekler için uygun olmadığı bilinmektedir. Bu sebeple bir yaşından küçük bebeklere mutlaka uzman kontrolünde tedavi uygulanmalıdır.