Bebeklerde Egzama Nedir? Neden Olur? Nasıl Geçer?

Egzama (tıp dilinde atopik dermatit olarak bilinen) bebeklerde genellikle 5 yaşından önce ortaya çıkan bir deri döküntüsüdür. Bebeklerde egzama genellikle ilk bir kaç ay içinde çıkan kırmızı ve kabarık lekeler olarak görülen yaygın ve kolay tedavi edilebilen bir hastalıktır. Bebeklerde görülen atopik dermatit daha çok yanaklarda ve kafa derisinde görülme eğiliminde olan ancak kollara, bacaklara ve göğüs gibi vücudun diğer bölgelerine de yayılabilen bir deri döküntüsünden oluşmaktadır. Bebek ilk yılını doldurduktan sonra bu döküntüler dirseklerin içleri, dizlerde, bileklerde ve daha çok ayak bileklerinde de görülebilir. Bütün bunların yanında başka bölgelerde de görülebildiği olabiliyor.

Bebeğin Egzama Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Bebeğin Egzama Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerin ve küçük çocukların %20’sinde egzama görülür. Genellikle bebeklik döneminde başlayan egzama yaşamın ilerleyen yıllarında da görülebilen bir hastalıktır. 5 yaşından küçük bütün bebeklerin %90’ında çok net olarak farkedilebilecek semptomlar geliştirir.

Bebeklerde en çok görülen egzama belirtileri şunlardır:

  1. Ciltte kuruluk
  2. Kızarık ve pullu bir cilt
  3. Cildin belirli bölgelerinde iltihaplanma
  4. Kaşıntı sonucu çizilme ve koyu lekeli bir cilt

Egzama tipik olarak bebeklerde tedavi edilen fakat sonrasında tekrar görülebilen bir seyir halinde devam edebilir. Bulaşıcı olmamakla birlikte çok kaşıntılı geçtiği için rahatsızlık verebilir ve çizilmesi sonucunda başka sorunlara yol açabilir.

Ayrıca hastalığın tedavi edilmemesi durumunda oluşan kızarıklıklar çirkin olmakta ve ileride sosyal sorunlara yol açmaktadır. Egzama oluşumunu önlemek adına evde uygulayabileceğiniz basit ve bir o kadarda etkili yöntemler bulunmaktadır. Aynı zamanda ilerlememiş bir hastalığı evde tedavi etmenizde mümkündür. Ancak yine de egzama tedavisi için doktorunuzla görüşerek ihtiyaç halinde bir dermatoloğun tavsiye ve tedavilerini uygulamanızda fayda vardır.

İlgini çekebilir?: Nöral Tüp Defekti Nedir? Nöral Tüp Defekti Neden Olur?

Bebeklerde Egzama Neden Olur?

Bebeklerde Egzama Neden Olur?

Aslına bakılacak olursa kimse bebeklerdeki egzamanın nedenini tam olarak bilmemektedir. Bilinen bir şey var ki egzama olma eğilimi genellikle kalıtsaldır. Bu nedenle, ebeveynlerden ya da yakın aile üyelerinden birinin öyküsünde egzama, astım ve ya alerjisi varsa bebeğinizin de egzama olma olasılığı yüksektir.

Bebeklerde egzama alerjik olmamasına karşın, çevredeki alerjenler ya da tahriş edici maddeler (polen, sigara dumanı) egzamayı tetikleyebilir. Bundan daha az bir sıklıkta ise bebeğinizin emzirilmesinde, çocuğunuzun beslenmesinde kullandığınız yiyecekler alerjenler tarafından egzamayı tetikleyebilir. Halkımız tarafından oldukça yaygın olan ve doğru bilinen ‘stres’ de egzamayı tetikleyen önemli bir unsurdur. Bebeğimin ne stresi olabilir diye düşünmemeyi öneriyoruz.  Sıklıkla görülen egzama nedenleri şunlardır:

  • Kalıtsal faktörler,
  • Bebeğin vücudunda çok az yağ hücresi üretildiğinde,
  • Bebek cildini tahriş eden materyaller (deterjan, hayvan tüyleri, yün),
  • Kuru cilt,
  • Egzamada kaşıntıyı tetikleyen ısı ve terleme,
  • Kesin olmamakla birlikte bazı alerjenler (yumurta, inek sütü, yer fıstığı),
  • Kullandığınız oda parfümleri ya da kokular egzamayı tetikleyebilir,
  • Bebeğinizin tükürükleri de egzama nedenleri arasında yer almaktadır.

İlgini çekebilir?: Bebekler ne zaman gülmeye başlar?

Bebeklerde Egzama Nasıl Geçer?

Bebeklerde Egzama Nasıl Geçer?

Çocuğunuzun cildine iyi bakmak ve egzamayı tetikleyen unsurlardan uzak durmak, bebeklerde egzama tedavisi için oldukça önemlidir. Bu şekilde davranmak egzamaların çoğalmasını engellemekle birlikte egzama oluşmasını da önleyici bir tutumdur.

Egzama tedavisinde ki en önemli unsur; tetikleyici görevi gören kokular, deterjanlar, kaba kumaşlar ve tükürük gibi unsurlara engel olmak ve bunlardan olabildiğince uzak durmaktır. Bebeklerinizin giysilerini nasıl yıkamalısınız? makalesinde anlattığımız temizlik malzemelerini kullanarak bebeğinizi deterjan ve koku unsurlarından arındırılmış kıyafetlere kavuşturabilir ve egzama tetikleyicilerini ortadan kaldırmış olursunuz.

Bunu haricinde bebeğinizde ki egzama sorunları için doğal ve organik ürünlerin popülerliğine kanmamamız gerektiğini bilmeliyiz. Bebeklerin çok hassas bir cildi vardır ve egzama ya da başka bir hastalık için kullanmak istediğiniz şifalı bitki ve bitkisel ürünler, hassas ciltli bebeğinizde reaksiyona neden olabilir.

İnsanların çoğu organik ürünlerin sağlıklı olduğunu düşünmektedir. Bu konuda çok yanıldıklarını söyleyemem fakat bebek cildi için bilinmesi gereken çok önemli bir durum vardır. “Bir çok bebek ve çocuk, bitki özü, koku ve çiçeklere oldukça duyarlıdır.” Bu durum egzama tedavisini olumsuz yönde etkilemektedir.

Bebeklerde Egzama Tedavisi İçin Dikkat Edilmesi Gereken 10 Madde

  1. Bebeğinizin nem oranını arttırmak için sık sık banyo yaptırınız. 2 günde bir banyo yaptırmak ideal bir tutumdur.
  2. Banyodan sonra bebeğinizi sıkıcı kurulamak yerine bir havlu ile tampon yapar gibi kurulamanız egzamaları için daha faydalı bir hareket olacaktır.
  3. Bebeğiniz egzama olmadan önce denediğiniz bir yumuşatıcı ve nemlendirici kremi banyodan sonra kullanınız. Nemlendiriciler vücudun doğal dengesini koruyan yapı malzemeleridir. Egzama kızarıklıklarını ve iyileşmesini sağlamayacaktır. Fakat dahada ilerlemesinin önüne geçmiş olursunuz.
  4. Banyo suyunun çok sıcak olmamasına özen göstermeliyiz. Ayrıca nötre yakın sabunlar kullanmalı ve kokusuz olanları tercih etmeliyiz. Banyo suyuna bir miktar badem yağı eklemek bebeğinizin vücudunu nemlendirmenizi sağlayacaktır.
  5. Eğer bebeğiniz için katı gıdalara geçiş yaptıysanız ve sütten kestiyseniz bir süre daha bebeğinizi emzirmeye çalışın. En azından uzman bir doktora görünene kadar bebeğinizi mutlaka emzirin.
  6. Bebeğinizin egzamaya bağlı kaşıntıları olacaktır. Bu sebepten tırnaklarının uzun olmamasına özen gösterin, tırnak törpüsü kullanabilirsiniz. Ayrıca özel eldivenlerde bulunmaktadır. Fakat bebeğiniz çok hızlı büyüyeceği için bu eldivenler kısa sürede amacı için kullanılamayacaktır. Bunun yerine bebeğinizin tırnak bakımına özen gösterin. Bebeklerde tırnak kesimi ve bakımı ile ilgili bütün merak edilenleri ilgili sayfamızda bulabilirsiniz.
  7. Bebeğinizin cildinin nefes almasını sağlamalı ve serin tutmalısınız. Bu amaçla kullanabileceğiniz en uygun kumaş türü pamuklu kumaşlardır. Çok hassas olan bebek cildini tahriş edebilecek yün ve diğer cızırtılı malzemelerden kaçının. Çocuğunuzu gereğinden fazla toparlayarak fazla ısıtmamanız gerektiğini de unutmayın.
  8. Egzamaların çoğaldığını fark ettiyseniz çoğalan bölgelere günde bir kaç kez soğuk kompres uygulaması yapmalı ve ardından nemlendirici kullanmalısınız.
  9. Hayvan tüyleri ve ev ortamındaki toz egzamayı tetikleyici unsurlardır. Evcil hayvanımızdan uzaklaşmak zor olabilir. Fakat bebeğinizin sağlığı için bu bir süreliğine gerekli bir adım olacaktır.
  10. Cinsel bölge temizliği için özel maddeler içeren ıslak mendillerden UZAK DURMALISINIZ. Su ve ph değeri uygun temizleyiciler kullanabilirsiniz.
Sevil Yılmaz

İçerik editörü. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. 5 yıldır internet bazlı projelerde ürün geliştirme-içerik üzerine çalışıyor.

Share
Published by
Sevil Yılmaz

Recent Posts

Hamilelikte Grip Bebeği Etkiler mi?

Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…

2 ay ago

Küçük Çocuklarda Güneş Kremi Kullanımının Önemi

Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…

8 ay ago

Bebeklere Chia Tohumu Verilir Mi?

Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…

9 ay ago

Hamilelikte Gaz Sancısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…

9 ay ago

Bebeklerde yastık kullanımı nasıl olmalı?

Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…

10 ay ago

Hamilelikte Nohut Yemek | Zararları? | Doğru Mu?

Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…

10 ay ago

This website uses cookies.