Categories: Bebek

Bebeklerin göz rengi ne zaman döner?

Bebeğiniz doğduğu andan itibaren eğer sağlıklıysa  ilk merak ettiğiniz şey ne zaman gözlerini açacağıdır. Göz rengi anneye mi, babaya mı çekmiş soruları akıllara gelir ancak bu soruların cevapları uzunca bir süre netleşmez çünkü bebeklerin göz rengi hayatının ilerleyen evrelerinde değişebilir. Bu konuda herkes bebeğin göz rengiyle ilgili farklı tahminlerde bulunur. Bu tahminlerden bebeğin anne/babasının genetiklerine göre yapılanı en güvenlisidir.

Bebeklerin Göz Rengi Ne zaman Değişir?

bebeklerin göz rengi ne zaman değişir?

Bebeğin ilk doğduğu günlerdeki göz rengi çoğu zaman kalıcı göz renklerinden yani hayatları boyunca sahip olacakları göz renginden oldukça farklıdır. Bu göz rengi anne karnında 4. Haftada oluşmaya başlar ve doğumdan sonra dahi değişmeye devam eder. Bebeklerin gözleri yenidoğan döneminde açılır açılmaz göz rengi değişimleri takip edilebilir hale gelir. Zamanla yüzleri, vücutları ve tepkilerinin değiştiği gibi göz renkleri de değişir. Peki ne kadar süre sonra artık sabitlenir ve değişmemeye başlar? Bunun için kesin bir cevap verebilmemiz mümkün değildir çünkü her bebeğin gelişim hızı farklıdır. Yaklaşık olarak söylemek gerekirse bebeğinizin göz renginin doğumdan 6 ay veya 1 yıl sonra değişimini tamamlamasını bekleriz.

Bebeklerin Göz Rengi Neden Değişir?

Bebekler doğduklarında birçok organı gelişimini tamamlamamıştır. Bu organlar arasında elbette gözleri de vardır. Gözlerindeki pigmentlerin oluşumu ve olgunlaşması doğumdan sonra da oldukça uzun bir süre devam eder. Bu süre  altı ay ila bir yıl arasında değişebilir. Bunun sebebi bebek dış dünyaya geldiği zaman değişik ışık durumlarına gözünün adapte olması ihtiyacıdır. Bebeğin gözleri kendini bu durumlara uygun şekilde geliştirir. Her bebeğin farklı geliştiğini göz önünde bulundurmak önemlidir. Bu süreçte bebeklerin göz rengi İris tabakasındaki pigmentasyona bağlı olduğu için kesinleşmez. Pigmentasyon artarsa bebeklerin göz renkleri koyu kahverengiye doğru ilerlerken, azalışında daha açık mavi ve yeşil tonlarına döner.

Bebeğin Göz Rengi Neye Göre Belirlenir?

bebeğin göz rengi neye göre belirlenir?

Her ebeveyn bebeğinin  gözlerinin kime benzeyeceğini ve ne renk olacağını merak eder. Bebeklerin göz renginin belirlenmesi genetik sayesinde olur. Kısacası anne ve babanın göz rengi belirleyicidir. Ortaokul yıllarında öğrendiğimiz gibi kahverengi göz rengi, yeşil veya mavi göz rengine göre baskın genlere sahiptir. Yeşil ve mavi göz renkleri ise çekinik genler tarafından oluşturulur. Baskın genler kendini daha çok gösterme eğiliminde olur. Çekinik genler ise hem anne hem babadan geldiği takdirde görünüşünüze etki eder. Göz rengini belirlemek için kimin geninin baskın olabileceğini tahmin etmekten çok daha fazlası gerekir çünkü renklerin çok farklı tonları vardır ve bunu tahmin etmek imkansızdır. Örneğin ela rengi göz oluşumu henüz genetik açıdan net olarak açıklanmamıştır. Kısacası çocuğunuzun göz rengini tahmin etmek için sizin genlerinizden oldukça fazlası gereklidir. Büyükbabalarının, büyükannelerinin veya hiç tanışmadığınız bazı akrabalarınızın genetikleri bile sizin çocuğunuzun göz rengi oluşumunda etkilidir. Özetlemek gerekirse çocuğunuzun göz rengini tahmin etmek oldukça zorlu bir hedeftir ancak çocuğunuzun göz rengi ne olursa olsun sizin için dünyanın en güzel rengi olacağına eminiz.

Bebeklerin Göz Rengi Nasıl Oluşur?

Göz renginizi belirleyen kısım gözdeki İris kasıdır. İrisi, kas diye adlandırmamızın sebebi ise kasılıp gevşeyerek bazı durumlarda göz bebeğinin boyutunu değiştirmesidir. Bunu gözün ortama uyum sağlamasını kolaylaştırmak ve hızlandırmak için yapar. Örneğin karanlık bir odaya girdiğinizde göz bebeğiniz yani gözünüzün içindeki yuvarlak siyah bölge büyür, aydınlık ortamlarda ise tam tersine küçülür. Buna başka bir örnek vermek gerekirse gözünüzün odağını keskinleştirmek için yakına bakarken küçülen göz bebeği, uzağa bakarken büyür. Daha spesifik olmak gerekirse İris, iki tabakadan oluşur. Bu tabakalardan koroid tabakası göz renginin oluşumunda görevlidir. Göz rengi koroid tabakasındaki pigmentasyona bağlıdır. Koroid tabakanızda ne kadar çok pigment varsa göz renginiz o kadar koyu (kahverengi), ne kadar az pigment varsa o kadar açık renktedir (mavi). Bebeklerin de zamanla koroid tabakalarındaki pigmentler olgunlaşır ve sayıları kesinleşir. Bu gerçekleştikten sonra bebeğinizin göz rengi değişimini tamamlar ve netleşir.

Bebeklerde Göz Çapaklanması Nedir? Neden Olur? yazımız ilginizi çekebilir…

Bebeklerin Kalıcı Göz Renkleri Nasıl Tahmin Edilir?

Bebeğinizin göz renginin kalıcı hali almasını beklemeye sabredemiyorsanız onu tahmin edebilmek için çeşitli yöntemlere başvurursunuz. Bu yöntemlerin bazılarını sizin için açıklayalım. Öncelikle tahmin etmesi en kolay olan renk koyu kahverengi tonlarıdır. Bebeğiniz doğduğu anda gözleri kahverengi ise pigmentlerinin oldukça çok olduğunu gösterir ve pigment ölümü hastalık, kaza harici durumlarda yaşanmayacağı için bebeğinizin gözlerinin kahverengi olacağına emin olabilirsiniz. Gri, mavi, lacivert göz rengiyle doğan bebeklerin göz renkleri değişime açıktır. Bu göz renkleriyle doğan bir bebeğin gözleri kahverengi, yeşil veya maviye dönebilir. Bebeğin gözlerinin ne renk olacağını anlamakla ilgili halk arasında kullanılan bazı yöntemler vardır. Bu yöntemlerden birkaçı şöyledir:

  • Bebeğinizin gözleri griyse ve göz bebeğinin etrafında beyaz harelere sahipse bebeğinizin göz renginin yeşile döneceği söylenir.
  • Eğer bebeğinizin gözleri net bir şekilde lacivertse ve karanlıkta parlıyorsa mavi göz rengine dönebileceği söylenir.
Sevil Yılmaz

İçerik editörü. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. 5 yıldır internet bazlı projelerde ürün geliştirme-içerik üzerine çalışıyor.

Share
Published by
Sevil Yılmaz

Recent Posts

Hamilelikte Grip Bebeği Etkiler mi?

Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…

2 ay ago

Küçük Çocuklarda Güneş Kremi Kullanımının Önemi

Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…

8 ay ago

Bebeklere Chia Tohumu Verilir Mi?

Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…

9 ay ago

Hamilelikte Gaz Sancısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…

9 ay ago

Bebeklerde yastık kullanımı nasıl olmalı?

Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…

10 ay ago

Hamilelikte Nohut Yemek | Zararları? | Doğru Mu?

Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…

10 ay ago

This website uses cookies.