Categories: Bebek

Bebeklerde Göz Torbası Neden Olur?

Bebekler özellikle yeni doğan bebekler çevresel faktörlerden çok çabuk etkilenmektedir. Bebeklerde göz torbası büyümesi de bu çevresel faktörlerden meydana gelmektedir. Toz, bakteri, alerjik nedenlerden dolayı bebeklerde gaz altı şişmeleri yaşanabilmektedir. Bebeklerin bağışıklık sistemi yetişkin bir insandan çok daha azdır. Anne karnında annenin bağışıklık sistemini kullanan bebek doğduğunda bağışıklık sistemi olmadan doğar. Bebekler çevresel koşullara ayak uydurana kadar ebeveynler bebekleri korumalıdırlar.

Fakat bebeği fazla gözetim altında tutmakta da yanlıştır. Fazla korunan bebekler ise çevresel koşullara alışması çok fazla gecikeceğinden bebeğin bağışıklık sistemi geç oluşacaktır ve bu durumda bebek bağışıklık sistemini oluşturana kadar çok daha fazla hasta olacaktır.Bebeğinde göz altı şişkinliği yaşayan ebeveynler bebeklerde göz torbası neden olur sorunun yanıtını merak etmektedirler. Bebeklerde göz altı torbasının oluşmasında birçok çevresel etmen sayılabilir. Bunun en başında bebeğin yaşadığı ortamdaki bakteri, mikroplar, tozlar ve ışık miktarı gelmektedir. Çevresel etkilerin dışında fiziksel etkilerde mevcuttur. Bebek gözünü sürekli ovuşturuyorsa, parmağını gözüne sokuyorsa veya gözünü bir yere çarptıysa bebekte gaz altı şişliği ve kızarıklığa rastlanabilir. Bebeklerde göz torbasını geçirmek oldukça kolaydır.

Bebeklerde Göz Altı Şişmesinin Nedeni Nedir?

Bebeklerde göz altı torbasını şişkinliği nedenlerinin en bilineni bakteri ve enfeksiyonlardır. Fakat yeni doğmuş bir bebekte göz altı şişliği anneyi korkutmamalıdır. Bebek geldiği dünyaya alışmaya çalışıyordur. Bebeğin anne karnın da bulunduğu ortam karanlık bir ortamdır. Bu yüzden bebek ilk olarak ışığa alışmaya çalışmaktadır. Yeni doğan bebekte göz altı şişliği görüldüğünde mutlaka ilk iş olarak bebeği gözlemlemek gerekmektedir.

Uyuduğu odadaki ışık bebeğin gözüne gelmemelidir. Işık çok parlak olmamalıdır. Bebek biraz daha büyüdüğünde etrafındaki nesneleri tanımaya başlarken mutlaka ağzına veya yüzüne sürer. Bebeğin oynadığı veya dokunduğu hatta etrafında ulaşabildiği nesneler mutlaka gözlemlenmelidir. Bebeklerin göz altı şişkinliğinin nedenlerinden biri de oynadığı peluşlar olabilir peluş oyuncaklar çok fazla tozu bünyesinde barındırmaktadır. Bu tozlar bağışıklık sistemi henüz fazla gelişmemiş olan bebeğe zarar verebilir.

Alerjik reaksiyonlarda bebeklerde göz altı şişkinliğine neden olabilmektedir. Bebeğin yaşadığı ortam da bulunan bir şeye alerjisi olabilir. Evcil hayvanlarda bazen göz altı şişkinliğine neden olabilmektedir. Evcil hayvanınız var ise yeni doğmuş ve bakterilerden haberi olmayan bebeğiniz evcil hayvana karşı alerjik durum gösterebilmektedir. Bebeklerde göz altı torbası gözlemlendiğinde mutlaka öncelikle bebek ve yaşadığı ortam gözlenmeli daha sonrasında göz altı torbasının nedeni bulunamazsa veya nedenini bulup ortadan kaldırıldığı halde şişlik geçmiyorsa mutlaka doktordan yardım istenilmelidir.

Bebeklerde Göz Altı Şişliğinin Belirtileri

Bebeğinizde göz altı şişliği olup olmadığından emin değilseniz bebeğinizde aşağıdaki belirtilerden bazılarını gözlemlerseniz. Göz altında şişlik olup olmadığını anlayabilirsiniz. Göz altı şişliğinin nedenlerinden bazıları;

  • Bebek sürekli ağlayarak gözlerini ovuşturuyorsa ve gözlerini sürekli kaşıyorsa bebeğinin elleri sürekli gözlerinde ise göz altı şişliği olabilir.
  • Bebeğinizde ishal, kusma veya iştahsızlık var ise bebekte göz altından şişlik gözlemlenebilir.
  • Bebekte göz altı şişliği var ise bebekte uyku düzeninde bozulma gözlemlenir.
  • Bebeğin gözü sürekli olarak sulanır ve kızarık ise bebekte göz altı şişliğine rastlanabilir.

Bunlar ilgini çekebilir?


Bebeklerde Göz Altı Şişliği Nasıl Geçer?

Bebeklerde göz altı torbasını geçirmek için öncelikle göz altının neden şiştiği hakkında bilgi sahibi olunması gerekmektedir. Bebeğe bakan kişi göz altı torbası sorunu ile karşılaştığında mutlaka bebeğin neden göz altının şişliğinin nedenlerini gözlemlemelidir. Eğer bebeğin evde bulunan bir nesneye alerjisinden şüphelenilirse nesne bebeğin girmediği bir ortama koyulmalı ve bebeğin göz altı şişliğini gözlemlenmelidir. Eğer şişlikte azalma görülürse o nesne ev dışında çıkartılmalıdır. Evcil hayvan alerjisi var ise kesinlik bu durum en zor kararlardan biridir.

Mutlaka birkaç gün evcil hayvan ve bebeğin ortamını ayırıp kesinlikle evcil hayvandan kaynaklandığı gözlemlenirse buna göre bir yol izlenmelidir. Mümkünse bahçeli bir eve taşınarak bebek ve evcil hayvanın ortamı birbirinden ayrılabilir. İnek sütüne olan alerji yüzünden de bebeklerde göz altı şişliğine rastlanmalıdır. Eğer bebek inek sütü içiyorsa mutlaka buna birkaç gün ara verilmeli ve bebeğin durumu gözlemlenmelidir. Eğer bebek henüz anneyi emiyorsa anne inek sütüne ara vermelidir. Çünkü emen bir bebek annenin yediklerinden ve içtiklerinden direkt olarak etkilenmektedir.

Bebeklerde göz torbası tedavisi oldukça basit çözümlerle yapılmaktadır. Şişlik olan kısım temiz su ile ıslatılmış bir pamuk le temizlenmelidir. Soğuk su ile şişliğin indirilmesi mümkündür. Yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde oluşan göz altı şişliklerine çay uygulamak oldukça yanlıştır. Bebeklerde evde uygulana bilecek tek tedavi temiz ve bebeğin dayanabileceği soğukluktaki suyla ıslatılmış temiz bir pamukla silmektir.

Sevil Yılmaz

İçerik editörü. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. 5 yıldır internet bazlı projelerde ürün geliştirme-içerik üzerine çalışıyor.

Share
Published by
Sevil Yılmaz

Recent Posts

Hamilelikte Grip Bebeği Etkiler mi?

Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…

4 ay ago

Küçük Çocuklarda Güneş Kremi Kullanımının Önemi

Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…

10 ay ago

Bebeklere Chia Tohumu Verilir Mi?

Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…

11 ay ago

Hamilelikte Gaz Sancısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…

11 ay ago

Bebeklerde yastık kullanımı nasıl olmalı?

Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…

12 ay ago

Hamilelikte Nohut Yemek | Zararları? | Doğru Mu?

Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…

12 ay ago

This website uses cookies.