Bebeklerde hırıltı nedenlerinin altında çok fazla durum bulunabilir. Fakat bebeklerde hırıltı çok görülen bir durumdur. Bununla birlikte hırıltının nedeni genelde küçük sorunlar olarak görülmektedir. Bu nedenle en başta sorun edilmesi gereken bir durummuş gibi görülmese de hırıltının yanına başka belirtilerin olup olmadığına bakılmalıdır. Aynı zamanda hırıltının ne kadar sürdüğü de dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Çok uzun süren ve tedavi edilse de geçmeyen hırıltıların altında yatan başka bir neden var mı diye bakılmalıdır.
Bebeklerde hırıltılı solumun durumunun bir diğer ismi de halk arasında hışırtı olarak geçer. Bu bebekler nefes alıp verirken göğüslerinden hırıltı sesi duyulur. Çocuğun 3 ya da daha fazla hırıltı atağı geçirirse altında yatan durumlar incelenmelidir. Hırıltılı solunumun ne kadar sürdüğü önemli bir durumdur. 3 haftadan daha fazla sürerse eğer mutlaka doktora başvurulmalıdır. Aynı zamanda aralıklı olarak 3 defadan daha fazla hırıltılı solunum yaşayan çocuklar doktora götürülmelidir. Hırıltılı solumun normal grip gibi enfeksiyon geçiren bebeklerde görüle bilir. Bununla birlikte yapancı cisim aspirasyonu, doğumsal anomaliler, enfeksiyonlar, astım, kistik fibroz, reflü gibi nedenler bebeklerde hırıltıya neden olabilir. Bu nedenle bebekte hırıltının görülmesiyle tedavisinin yapılması amacıyla bir doktora başvurmak erken teşhise yardımcı olacaktır. Bebekte görülen bu hırıltının nedeni tespit edildikten sonra hastalığına göre bir tedavi yapılır. Buna yönelik olarak bebeklerde hırıltı sesi belirtisi tamamen geçer.
Bebeklerde hırıltılı öksürük özellikle ateşli bir hastalıktan sonra görülür. Bu durumda altta yatan neden saptanmalıdır. Altta yatan durumun keşfedilmesi ve tedavi edilebilmesi için mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Hırıltılı öksürükle birlikte görülen farklı belirtiler de hangi hastalığın etkisinden dolayı olduğu görülür. Hırıltılı öksürük üst ya da alt solunum yollarında görülen enfeksiyonlar sonucunda oluşabilir. Sinüzit, tonsillit, farenjit, rinit, nezle, pnömoni, bronşiolit vs. gibi hastalıklar hırıltılı öksürüğe neden olan enfeksiyona bağlı rahatsızlıklardır. Bununla birlikte hırıltılı öksürük enfeksiyon dışında da gelişebilir. Doğuştan itibaren olan anomaliler, boğaza yabancı bir cismin kaçması, alerjik nedenler, reflü ve psikolojik nedenler bebeklerde hırıltılı öksürüğe neden olabilir.
Bebeklerde hırıltılı öksürüğe ne iyi gelir konusu bu durumu yaşayan anneler tarafından merak edilen sorular arasında yer alır. Bebekler hırıltılı öksürük yaşadığı zaman aslında altta yatan nedenin ne olduğu tam olarak bilinmeden bir tedavi yapılmamalıdır. Özellikle bu durumlarda bebeğe içeriğinde bal olan bazı karışımlar hazırlanarak verilir. Fakat bu durum aslında tehlikelidir. Özellikle 6 aydan küçük bebekler henüz ek besinlerle tanışmamışken bu tarz ek besinleri tüketmemelidir. Öksürük için verilen bu besinler bebeğin sağlığını daha olumsuz bir şekilde geliştirebilir. Aynı zamanda daha öksürüklü hırıltının sebebi tam olarak bilinmezken böyle bir tedavi yöntemine gidilmemelidir. Doktorun vereceği tedavi dışında bebeklere herhangi bir alternatif tedavi uygulanmamalıdır.
Bebeklerde hırıltı nasıl geçer konusunda kesinlikle bir doktora başvurulmalıdır. Doktorlar bebeğin geçirdiği hastalıkları ve olası durumları tespit edebilmek için çeşitli testler yapacaktır. Bu testler doğrultusunda bebeğe en iyi gelecek tedavi yöntemini doktor belirtir. Duruma göre ilaç ya da alternatif tedavi uygular. Hastalığın durumuna göre cerrahi tedavi de uygulana bilir. Bu nedende 3 haftadan daha fazla süren hırıltı durumunda doktora başvurulmalı ve gereken tedavilerinin yapılması gerekir. Bu tedaviler doğrultusunda bebeklerde hırıltı durumu tamamen geçecektir.
Bebeklerde hırıltı neden olur diye bakıldığında aslında bebeğin gelişmesi de etkilidir. Özellikle yeni doğmuş ya da birkaç aylık olan bebeklerde görülen hırıltının sebebi burunlarındaki kıkırdağın normal insanlara göre daha dar olmasıdır. Bu da doğal olarak nefes alıp verirken hırıltıya neden olur. Aynı zamanda bebeklerin bronşları da normal insanlara göre daha küçüktür. Bu bronşların küçük olmasıyla birlikte balgam gibi sıvılar birikebilir. Bebeğin nefes almasında hırıltı çıkmasının sebebi bu da olabilir. Bebeklerde hırıltı sebepleri araştırılırken herhangi bir hastalık söz konusu değilse eğer bebeklerin küçük olmasından dolayıdır. Aynı zamanda bebekte görülen enfeksiyonlar, sıvı dolgular, alerji gibi nedenler de bebeklerde hırıltıya neden olur.
Bebeklerde hırıltı ve balgam beraber görülüyorsa çok yüksek ihtimalle enfeksiyon olduğu görülür. Bu durum çok uzun sürüyorsa eğer bir doktora gitmek gerekir. Doktor balgamın kolay bir şekilde çıkarılabilmesi için bebeklere özel bitkileri tavsiye edebilir. Bebeğin yaşına göre ve hastalığına göre çeşitli ilaçlar verilebilir. Böylece hem hırıltı sesi düzelecektir hem de balgamı atabilecektir.
Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…
Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…
Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…
Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…
Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…
Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…
This website uses cookies.