Bebeklerde iç çekme, özellikle uyku sırasında çok fazla rastlanan bir durumdur. Bebeklerin iç güdüsel olarak uyku sırasında iç çektikleri bilinmekte olup, uzmanlar tarafından bu durumun olağan olduğu dile getirilmektedir. Bebekler uyku sırasında iç çekişleri ile birlikte sağlıklı bir uyku uyuduklarını işaret etmekte olup, bu durumun korkulacak bir nitelik taşımadığı bilinmektedir.
Bebeklerde iç çekme nedenleri arasında pek çok sebep bulunmaktadır. Genellikle ilk kez anne olan kadınlar, bebeklerinin uyku sırasında çok fazla iç çektiğine şahit olarak bu durumdan endişe duymaktadırlar. Uzmanlar ise, bebeklerin uyku sırasında iç çekişlerinin doğal bir durum olduğunu dile getirmektedirler.
Bebeklerin iç çekişlerinin nedenleri arasında daha fazla havaya ihtiyaç duymaları yer almaktadır. Bebeklerin bu eylemi en çok uyurken gerçekleştirdikleri bilinmektedir. Aynı zamanda bebeklerin ciğerlerinin doğumdan sonra da gelişimini sürdürdüğü de bilinmektedir. Dolayısıyla bebekler, uyku halinde bazı durumlarda daha fazla oksijene ihtiyaç duymaktadırlar. Bu anlarda bebeklerin derin bir biçimde iç çektikleri ve bu sayede ciğerlerini oksijen ile doldurdukları görülmektedir.
Bebeklerin nefes hareketlerini düzenlemeleri ve gürültü, ses gibi işaretlere uygun cevaplar verebilmeleri için de iç çekme hareketi yaptıkları gözlemlenmiştir. Aynı zamanda bebeklerin yetişkinlere göre çok daha fazla uykuya ihtiyaç duydukları bilinmektedir. Bebeklerin uyku vakitleri yaklaştığında ya da yorulduklarında da iç çektikleri bilinmektedir. Bebekler bu durumlarda iç çekme hareketi ile birlikte rahatlamakta ve uykuya dalış için kendilerini hazırlamaktadırlar.
Bir bebekte iç çekme görülmesinin bir başka sebebi ise, özellikle yeni doğan bebeklerin nefes lam sıklıklarını ayarlayamamalarından ötürüdür. Bu sebeple bazı durumlarda daha fazla oksijene ihtiyaç duymakta ve iç çekerek bu ihtiyaçlarını karşılamaktadırlar.
Bebeklerde iç çekmenin en çok görüldüğü zaman diliminin uyku zamanı olduğu bilinmektedir. Yeni doğan bebeklerde daha sık rastlanan iç çekme olayı, uyku sırasında artmaktadır. Bu durumun pek çok sebebi bulunmaktadır. Bu sebepler arasında bebeklerin otonom sinir sistemini hızlandırması yer almaktadır. Bebeklerde kalp, sindirim ve boşaltım organları gibi pek çok organın otonom sinir sistemi dahilinde kontrol ve hareket ettikleri bilinmektedir. Bebeklerde uyku sırasında iç çekiş ile birlikte otonom sistemi sıfırlanmaktadır. Bu durumun bebeklerin solunum sisteminin gelişiminde büyük katkı sağladığı bilinmektedir.
Bebek, iç çekiş sırasında kısa süreli hafıza kalıpları oluşturmaktadır. Oluşan bu hafıza kalıpları, bir süre sonra bebeğin verdiği tepkilerde ve gözlemlerinde etkili olmaktadır. Aynı zamanda bebeğin uyku sırasında iç çekişi ile birlikte nefes alımını düzenlediği ve nefes alıp verme aralıklarını ayarladığı görülmektedir.
Bebeklerde iç çekme görülmesi ile birlikte oluşturulan kısa süreli hafızalar ile daha net tepkiler verdiği, nefes alışverişini ayarlaması ile de ciğer gelişimine katkıda bulunduğu gözlemlenmektedir.
Bunlar İlgilini Çekebilir?
Bebeklerde iç çekme neden olur, sorusunun yanı sıra hangi zaman aralıklarında daha sık görüldüğü de sorulmaktadır. Fakat uzmanların bu soruya net bir cevap veremedikleri bilinmektedir. Uzmanlar bu konu hakkında, yeni doğanlarda daha sık görülen bir eylem olduğunu dile getirmektedir. Bu durumun sebebi olarak ciğer gelişiminin tamamlandığı evre olması gösterilmektedir. Fakat bazı bebeklerde neredeyse çocukluk dönemine kadar iç çekme görülebilmektedir.
Bu durumun genelde bir rahatsızlıktan kaynaklandığı bilinmemekle birlikte, iç çekme sırasında uzunca bir süre nefesin geri alınmaması olumsuz bir duruma yol açabilmektedir. Bu anlamda anne ve babaların bebeklerini uyku halindeyken gözlemlemeleri ve nefes alışverişlerini takip etmeleri gerekmektedir. Bebeklerin iç çekişleri sırasında nefeslerini tutmaları, bazı solunum yolu rahatsızlıklarından kaynaklanabilmektedir. Bu durumun gözlemlenmesi halinde mutlaka en kısa sürede bir uzmana danışılması gerekmektedir.
Bir bebek neden iç çeker sorusunun cevabı olarak pek çok durumun aktarıldığı görülmektedir. Bebeklerin iç çekiş eylemleri ile ilgili olarak aktarılması gereken başka bilgilerden biri ise erken doğan, prematüre bebekler ile ilgilidir. Bu bebeklerin diğerlerine oranlara daha fazla iç çektiği bilinmektedir. Aynı zamanda bebeklerde REM uykusu adı verilen bir uyku türü bulunmaktadır. Bu uyku türünde bebeklerin beyin aktivitelerinde artış görüldüğü ve iç çekme oranının da buna bağlı olarak arttığı gözlemlenmektedir.
Bu konuda daha detaylı bilgi almak için lütfen aşağıdaki yorum bölümüne aklınıza takılanları yazınız, uzmanlarımız cevaplasın!
Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…
Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…
Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…
Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…
Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…
Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…
This website uses cookies.