Bebeklerde Kafa Ateşi Neden Olur?

Bebeklerde kafa ateşi neden olur sorusu özellikle ilk defa ebeveyn olan kişiler tarafından oldukça endişe duyulan bir konudur. Çünkü bebeklerin kafa ateşi onların vücuduna göre daha yüksektir. Bir termometre kullanılmadan el aracılığıyla da anlaşılabilir. Bu kadar fark olması da anne ve babalar tarafından merak edilir. Bu durumda bebekte herhangi bir sorun olup olmadığını anlamak için doktora başvurulur. Fakat bebeğin kafa ateşi olması yani kafanın vücuttan daha yüksek olması normal sayılabilen bir durumdur. Bebekte herhangi bir sağlık sorunu olduğunu göstermez.

Fakat nadir de olsa bebeğin anneyi emmesi, D vitamininde eksiklik görülmesi ya da bazı hastalıklar bebeğin baş bölgesinde çok daha yüksek ateşe neden olabilir. Bu gibi nedenlerle de baş kısmı daha sıcak olacaktır. Bunun ayırt edilebilmesi için de normal kafa sıcaklığının ne kadar olduğunu bilmek önemlidir. Normalinden fazla bir sıcaklık varsa bu durumda bebeğin sağlığında herhangi bir sorun var mı diye doktora götürmek gerekir.

Bebeklerde Kafa Ateşi Kaç Olmalıdır?

bebeklerde kafa ateşi

Bebeklerde kafa ateşi kaç olmalı diye bakıldığı zaman ortalama olarak 36,4 denilse de kafa ateşinin 37 dereceyi geçmesi istenmez. Bebekte 37 dereceden daha fazla bir kafa ateşi görülüyorsa bu durumda bir doktora danışmak gereke bilir. Bebeklerde ateş normalde koltuk altından bakılır. Fakat kafa ateşine koltuk altından bakmak mümkün değildir. Bu nedenle kafadan ateş ölçer bir alet almak gerekir. Bu sayede bebeğin kafa ateşinin olması gereken aralıkta mı yoksa olması gerekenden çok daha yukarıda mı olup olmadığına daha detaylı bir şekilde bakıla bilir. Bebeklerin normal vücut sıcaklığı 35,8 derece ila 36 derece arasında olmalıdır. Vücut sıcaklığında da bu değerler dışında bir değer görüldüğü zaman doktora başvurulmalıdır. Ateşle birlikte farklı belirtiler de varsa eğer o bebekte hastalık olabilir. Halsizlik, uyuşukluk, nefes almada zorlanma, deride küçük kanamalar, sürekli ağlama nöbetleri, nabız atışında artma, bıngıldakta kabarma, göz yaşının kaybolması, ağız kuruluğu ya da az idrara çıkma gibi belirtiler enfeksiyon ya da farklı hastalık belirtisi olabilir.

[box type=”note” align=”” class=”” width=””]37.7 ateş bebeklerde normal mi?
37.7 ateş bebeklerde yüksek ateş olarak değerlendirilir. Tıbbi bir kuruluşa başvurmanız bebeğinizin sağlığı açısından iyi olacaktır.

[/box]

Bebeklerde Kafa Ateşini Düşürmek İçin Yapılacaklar

kafa ateşi düşürme yöntemleri

Bebeklerde kafa ateşi düşürme yöntemleri aslında sınırlıdır. Kafa ateşi normal bir durum olduğu için bebek büyüdükçe kendiliğinden düşecektir. Bunun için kafa ateşini düşürmek için ekstra bir şeyler yapmaya gerek yoktur. Bebeklerin kafa ateşinde anormal bir artış varsa bu durumda hekimle görüşülmelidir. Hekim gerekli olan tedaviyi yaparak ateşi düşürecektir. Bu nedenle bebeklerde kafa ateşi düşürmek için yapılması gereken herhangi bir durum yoktur.

Bunlar ilginizi çekebilir?

Bebeklerde Kafa Ateşi Ölçümü Nasıl Yapılır?

bebeklerde kafa ateşi ölçümü nasıl yapılır?

Bebeklerde kafa ateşi ölçümü kızıl ötesi radyasyon içerikli olan bir cihaz ile yapılmaktadır. Fakat radyasyon içerikli olan bu alet 3 ayın altındaki çocuklarda kullanılmamalıdır. Bu nedenle kafa ateşi ölçümü tamamen doktorun ve ailenin el sıcaklığına göre anlaşılmalıdır. Bebeğin hem vücuduna hem de kafasına aynı anda elini koymak gerekir. İkisi arasındaki fark bariz bir şekilde fark ediliyorsa doktora götürülmelidir. Eğer ikisi arasındaki fark azsa ve çok sorun olabilecek bir durum gözlemlenmiyorsa bu durum normal olarak görüle bilir. 3 aydan sonraki bebeklerde kafa ateşi ölçümü yapmak daha kolay olacaktır. Radyasyon içerikli bu cihaz 3 aylıktan fazla olan bebeklere zarar vermez. Bu nedenle kolay bir şekilde ölçüm gerçekleşir. Fakat bu cihazlar ortamın sıcaklığından kolay bir şekilde etkilene bilir. Yani ateş ölçümü yapılırken cihaz yanlış kullanılırsa ya da cihaz bebeği algılayamazsa ortamın sıcaklığını ekranda göstere bilir. Bu durumda telaş yapmamak gerekir. Bir süre sonra yeniden ölçüm yapmak doğru sonuca ulaştıracaktır.

Bebeklerde Kafa Ateşi Neden Olur?

bebeklerde kafa ateşinin sebepleri

Bebeklerde kafa ateşi olma sebepleri normal durumlar dışında gelişen bazı sorunlar yüzünden de olabilir. Bu sorunlar göz önünde bulundurulmalıdır ve bebek bir doktora gösterilmelidir. Bebeklerde kafa ateşinin olmasının nedenleri şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Bebeklerin kafa ateşinin olmasının en sık karşılaşılan sebeplerinden biri D vitamini eksikliğidir. Bebeklere yapılacak olan kan testi sonucunda D vitamini eksikliğinin olup olmadığı anlaşılır. Buna göre bebekler için uygun olan D vitamini takviyesi yapılır ya da doktor buna yönelik olarak bir tedavi verir.
  • Bebekte grip, nezle gibi soğuk algınlıklarını baş sıcaklığının artmasına sebep olacaktır.
  • Bebeğin hastalıkları yüzünden kullandığı belli ilaçların yan etkisi olarak da bebeğin kafa sıcaklığı bir anda arta bilir.
  • Bebeğin vücudunda görülen bazı enfeksiyon hastalıkları baş sıcaklığını yükselte bilir.
  • Genel olarak bebeklerin psikolojik sağlığı çok fazla göz önünde bulundurulmaz. Fakat bebeklerde depresyona bağlı sıkıntı, stres ya da anksiyete gibi rahatsızlıklar görülebilir. Bu durumda da kafa sıcaklıkları artacaktır.
  • Bebeklerde görülen bazı metabolizma hastalıkları belirti olarak bebeğin baş ateşinin yükselmesine neden olabilir.
  • Bebeğin bağışıklık sisteminin düşük olması ya da bağışıklık sisteminde görülen hastalıklar yüzünden kafa ateşi görüle bilir.
  • Diş çıkarma, idrar yolu enfeksiyonu, boğaz enfeksiyonu gibi bazı durumlarda bebeğin baş sıcaklığı yüksele bilir.
  • Bebeğin baş sıcaklığının yükselmesinin bir diğer sebebi de annesinin memesini emerken çok fazla efor sarf etmesidir. Bebek memeyi emmeye çalışırken çok fazla hareket ediyor ve terliyorsa kafa sıcaklığı artacaktır.

Bebeklerde Kafa Ateşi Oluşumu Nasıl Olur?

kafa ateşi oluşumu nasıl olur?

Bebeklerde kafa ateşi oluşumu aslında normal ve fizyolojik bir durumdur. Bebeklerin yetişkin ve normal insan vücuduna göre kafaları vücutlarından çok daha büyüktür. Bu nedenle ısı dengesini sağlayabilmek için baş bölgesine daha fazla sıcaklık gider. Bebeklerin kafalarının sıcak olması ve vücutlarına göre kafalarının daha çok terlemesi aslında normaldir. Özellikle yaz aylarında bebek uykudan uyandıktan sonra yastığı ter içinde kalabilir. Bu durumda aileler bebeğin üzerini örtmekten vazgeçer. Fakat bebeğin kafasının terlemesi tamamen kafa sıcaklığından kaynaklandığı için vücudunun da soğuk bırakılmaması gerekir. Kafanın terlemesi, vücudun üşümesi istenen bir durum değildir. Bebeklerde genel olarak bir sıcaklık dengesi oluşturabilmek için uyurken sadece vücutlarını kaplayacak bir örtü örtmek yeterli olacaktır. Bebeklere uyurken çok soğuk değilse şapkalı pijamalar giydirilmemelidir. Şapkalı bir pijama giydirilmesi bebeklerde kafa arkasında ateş durumunu daha fazla artırır.

Rabia KANATLI / Annegram.com Yazarı

#anne #bebek

Sevil Yılmaz

İçerik editörü. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. 5 yıldır internet bazlı projelerde ürün geliştirme-içerik üzerine çalışıyor.

Share
Published by
Sevil Yılmaz

Recent Posts

Hamilelikte Grip Bebeği Etkiler mi?

Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…

2 ay ago

Küçük Çocuklarda Güneş Kremi Kullanımının Önemi

Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…

8 ay ago

Bebeklere Chia Tohumu Verilir Mi?

Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…

9 ay ago

Hamilelikte Gaz Sancısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…

9 ay ago

Bebeklerde yastık kullanımı nasıl olmalı?

Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…

9 ay ago

Hamilelikte Nohut Yemek | Zararları? | Doğru Mu?

Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…

10 ay ago

This website uses cookies.