Categories: Bebek

Bebeklerde Kalça Çıkığı Neden Olur?

Bebeklerde kalça çıkığı neden olur sorusu anne ve babaların merak ettikleri konular arasında yer almaktadır. Bebeklerde kalça çıkığı ülkemizde her 1000 yenidoğanın 5-15’inde görülmektedir. Bu duruma fiziksel çevre, yanlış uygulamalar ve kalıtımın neden olduğu bilinmektedir. Düzenli muayenelerle erken teşhis konulup tedavisi yapılmaktadır.

Kalça Çıkığı Nedir?

Kalça çıkığı bebeklerde sıkça yaşanan problemlerdendir. Kalçadaki kemiklerin normal şekilde gelişim göstermemesi sonucunda ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Uyluğun kalça ile birleştiği yer topa benzer şekildedir. Bu kısım, kalçada soket eklemini oluşturmaktadır. Kalça çıkığında soket eklemi uyluğa sıkıca oturmamaktadır ve kalça çıkığına neden olmaktadır.

Bebeklerde Kalça Çıkığı Nedenleri

Bebeklerde kalça çıkığı nedenleri tıp dünyası için araştırma konusu olmaya devam etmektedir. Bununla birlikte genetik ve çevresel faktörlerin bu hastalığın riskini arttırdığı bilinmektedir. Bebekte kalça çıkığının nedenleri şöyle sıralanabilir;

  • Ailedeki bireylerin herhangi birinde olması,
  • Annenin çoğul gebelik dönemi geçirmesi,
  • Breech doğum denilen ters veya makat doğumla bebeğin doğması,
  • İlk doğum olması veya ilk doğumdaki bebeğin kız olması bebeklerde kalça çıkığının nedenleri arasında sayılabilir.

Bunlar dışında kalça çıkığı rahatsızlığına neden olan bazı yanlış uygulamalar vardır. Kundaklama bunların başında gelmektedir. Kundak yapmak halk arasında çok yaygın olmasına rağmen bebeklerin kalçalarının açık şekilde olmasını engellemektedir. Bebeklere rahat olmayan, hareket alanını kısıtlayan, dar kıyafetler giydirmek kalça çıkığı oluşmasına ortam hazırlayan bir diğer etmendir.

Bebeklerin bezini değiştirirken iki ayağından tutup kaldırılması da oldukça zararlıdır. Bunu yerine bebeğin bacaklarını, hafifçe, iki yana açıp temizleme işleminin yapılması kalça çıkığı oluşmaması için önemlidir.

Bebeğin kemik gelişimi tamamlanmadan yürüteç ile yürütmeye çalışmak da sakıncalı bir durumdur. Kalça çıkığı yanında bacak eğriliği riskini de taşımaktadır. Bunlardan kaçınmak bebeğin sağlığı ve kemik gelişimi açısından önem arz etmektedir.

Bunlar ilginizi çekebilir?

Bebeklerde Kalça Çıkığı Belirtileri

Kalça çıkığı rahatsızlığında da tüm hastalıklarda olduğu gibi erken teşhis oldukça önemlidir. Eğer çocuk 7 yaşına gelene kadar fark edilmezse tedavisi uzamaktadır. Bu yüzden bebekte kalça çıkığı belirtileri oldukça önemlidir. Belirtiler şöyle sıralanabilir;

  • Yenidoğanın ağırlığı normal ve standart gelişim ağırlığından fazladır.
  • Bebeğin bacakları eşit uzunluklara sahip değildir.
  • Bebeğin inguinal (kasık) çizgileri birbiriyle aynı değildir.
  • Bebeğin kalçaları sınırlı hareket alanına sahiptir. Tam açılım gösteremiyordur.
  • Hareket halinde kalçadan ses geliyordur.

Bebeklerde Kalça Çıkığı Ağrı Yapar mı?

Bebeklerde kalça çıkığı herhangi bir ağrıya neden olmaz. Fakat tespit edilmezse ileriki yaşlarda yürüme ve kalça artriti ile ağrıya neden olabilir.

Bebeklerde Kalça Çıkığı Teşhisi

Rahatsızlığın en erken tanısı doğumdan sonraki 3 gün içinde tarama ile yapılmaktadır. Eğer bir sorun yoksa diğer tarama doğumdan sonraki 6-8 hafta sonra yapılmaktadır. Tarama yöntemi fiziki bir muayenedir. Muayenenin bebeğe hiçbir zararı olmamaktadır. Bebeği rahatsız ve huzursuz edecek şekilde yapılmamaktadır. 12 haftadan büyük bebeklerde, teşhis için, kalça kemiğinin hareketlerine, bacak uzunluklarına ve kalça grafisine bakılmaktadır. 12 haftadan küçük bebeklere ise kalça ultrasonu yapılmaktadır.

Bebeklerde Kalça Çıkığı Tedavisi

Kalça çıkığında teşhisten sonra vakit geçmeden tedavisine başlanmalıdır. En önemli noktalardan biri erken teşhis ve tedavidir. Erken tedaviyle beraber tam iyileşmeler yaşanmaktadır. Tedavi süreci geciktikçe iyileşme süresi de gecikmektedir. Bebekte kalça çıkığı tedavisi uzman hekim kontrolünde yapılmalıdır. Tedavide pavlik bandajı ve çift bez tedavisi oldukça yaygındır.

Çift Bez Tedavisi

Çift bez tedavisi halk arasında çok yaygın olmasına ve tedavi için kullanılmasına rağmen bebekte kalça çıkığı rahatsızlığının iyileşmesine katkısı yoktur. Bebeğin kalça gelişimi için bacağın hareketinin yukarıya ve dışa doğru bükük şekilde durması gerekmektedir. Çift bez tedavisi bacağın dışa doğru açılmasını sağlamaktadır. Fakat yukarı doğru bükülmesini engellemektedir. Bu da tedavinin gecikmesine neden olan bir durumdur. Hekim önerisi ve gözetimi dışında kesinlikle evde uygulanmaması gereken bir yöntemdir.

Pavlik Bandajı

Bebeklerde kalça çıkığı nasıl tedavi edilir sorusunun en güvenilir cevabı pavlik bandajıdır. Pavlik bandajı, tıp dünyasında altın standart olarak kabul edilen en güvenilir tedavi yöntemidir. Kalça çıkığının tedavisi için hekimlerin kullandığı ve erken tedaviyle beraber tam iyileşme yaşatan bir tedavi türüdür. Bandaj, kalça çıkığının kendiliğinden iyileşmesine olanak sağlamaktadır. Bu yüzden diğer tedavi yöntemlerinden daha üstün konumdadır. Kalçayı açık ve bükük şekilde tutup hareket olanağı sağlamaktadır. Bu durumla beraber gelişim hızlanmaktadır. Bebekler bandaja birkaç gün içinde uyum sağlamaktadır. Bandajı kesinlikle uzman bir hekim uygulamalıdır. Hekimin belirleyeceği aralıklarla muayene edilmelidir, aksatılmamalıdır. Bebeğin büyümesi ve gelişmesi nedeniyle bandajda çıkan bozuklukları uzman doktor düzeltmelidir. Bandaj takıldıktan sonra bebeğin emzirilmesi, banyo yaptırılması, kıyafetleri gibi konulara dikkat edilmelidir. Bebeğin giyiminde rahat, yumuşak ve bol alt giyim kıyafetleri seçilmelidir. Hekim izin verene kadar banyo yaptırılmamalıdır. Emzirme esnasında sırt üstü yatırıp emzirme işlemi yapılmamalıdır. Bacakların açık olmasına dikkat edilmelidir.

Sevil Yılmaz

İçerik editörü. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. 5 yıldır internet bazlı projelerde ürün geliştirme-içerik üzerine çalışıyor.

Share
Published by
Sevil Yılmaz

Recent Posts

Hamilelikte Grip Bebeği Etkiler mi?

Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…

2 ay ago

Küçük Çocuklarda Güneş Kremi Kullanımının Önemi

Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…

8 ay ago

Bebeklere Chia Tohumu Verilir Mi?

Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…

9 ay ago

Hamilelikte Gaz Sancısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…

9 ay ago

Bebeklerde yastık kullanımı nasıl olmalı?

Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…

9 ay ago

Hamilelikte Nohut Yemek | Zararları? | Doğru Mu?

Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…

10 ay ago

This website uses cookies.