Bebeklerde Kalça Ultrasonu Ne Zaman Çekilir?

By Sevil Yılmaz

Published On:

Follow Us
Bebeklerde Kalça Ultrasonu

Bebeklerde kalça ultrasonu 1 ile 3 ay arasında yeni doğan bebeklerde yapılmaktadır. Kalçada oluşan hastalıkların ve çıkıkların teşhisinde kullanılan bir yöntemdir. Ultrason bebeklerde kullanımı zarar vermeyen bir teknoloji ile oluşmuştur. Radyasyon özelliği bulunmamaktadır. Bu yüzden bebeklerde güvenli olarak kullanımı yapılmaktadır. Bebeklerde kalça ultrasonuyla her türlü hastalık ve sorunlar erken dönemlerde teşhis edilerek tedaviye başlanmaktadır.

Bebeklerde Kalça Ultrasonu Ne Zaman Çekilir?

Bebeklerde kalça ultrasonu ne zaman çekilir sorusu ebeveynler tarafından merak edilen sorulardan biridir. Yenidoğan bebeklerde ilk 1-3 ay arasında ultrason çekimi yapılmaktadır. Bebek açısından ultrasonun herhangi bir zarar bulunmamaktadır. Günümüzde hemen her hastanede kalça ultrasonu yapılmaktadır. Yenidoğan bebeklerde rutin bir kontrol olarak doğumdan sonraki süreçlerde ultrason çekilerek doğum sırasında ve sonrasında oluşacak rahatsızlıklar tespit edilmektedir.

Bebeklerde kalça ultrasonu kaç aylıkken yapılır sorusunun cevabı kolaylıkla öğrenilmektedir. İlk birkaç aylık süre zarfında bebeklerde ultrason çekimi yapılabilir. Yenidoğan bebeklerde kalça çıkıkları çok sık görülen bir rahatsızlıktır. Erken teşhis ve tanısı tedaviye erken başlanması açısından son derece büyük önem taşımaktadır. Kalça çıkıklarının bebeklerde oluşumunda birçok etken madde bulunmaktadır. Kundaklamanın yanlış yapılması ve makat gelişimi pozisyonu nedenlerinden biridir.

Bebeklerde Kalça Ultrasonu Nasıl Çekilir?

Bebeklerde kalça ultrasonu nasıl yapılır sorusunun birkaç cevabı bulunmaktadır. Bebekler muayene sırasında bezleri açık olacak şekilde masaya yatırılmaktadır. Kalça bölgesine sürülen ılık jel yardımı ile ultrason çekimine başlanır. Bacaklar düz ve kıvrık olacak şekilde muayene yapılır. Yapılan işlem yaklaşık5 ile 15 dakika arasında değişmektedir. Bebeklerde ultrason çekiminden önce karınlarının doyurulması sakinleşmelerini sağlayacaktır.

Bebeklerde kalça ultrasonu değerleri alfa açısı için 60 derece olmalıdır. Kız bebeklerde erkeklere oranla daha fazla kalça çıkığı sorunu oluşmaktadır. Kalça eklemlerinde yaşanan rahatsızlıkların ölçümü için USG çekimi yapılmaktadır. Kalçada çıkık ve eklem geriliklerinin tespitinde kullanılmaktadır. Normal değerlerin üzerinde ve altında değerler alan bebeklerde kalça sorunları görülmektedir. Son dönemlerde yeni doğan bebeklerde ilk doğum sırasında da gerekli tüm kontroller eksiksiz olarak yapılmaktadır. İşitme, duyu, görme testlerinin yanı sıra kalça çıkıklarının oluşup oluşmadığı kontrol edilmektedir.

Bebeklerde Kalça Çıkığı Ultrasonu Değerleri

Bebeklerde Kalça Çıkığı Ultrasonu Değerleri

Bebeklerde kalça ultrasonu değerleri kaç olmalı sorusu cevapları üzerine ayrıntılı bilgiler internet üzerinde yer almaktadır. Alfa ve beta değerleri olmak üzere iki değer bulunmaktadır. Alfa değerinin 60 derece beta değerinin ilse 55 derece altında olması gerekmektedir. Disloke kalçalarda ise genel olarak beta açısı büyümektedir. Alfa açısında bu tür hastalıklarda küçülme durumu görülür. Alfa açısının ve derecesinin anlamı kemiklerde meydana gelen açı olarak da ifade edilmektedir. Kemik çatının yeterli ve iyi olma durumuna, kemiklerin derecelerine ve ölçülerine bakılmaktadır.

Bebeklerde kalça ultrasonu alfa beta değerleri önemli unsurlardır. Bebeklerin kemik gelişimlerini ve derecelerini hesaplamada kullanılan terimlerdir. Kızlarda erkeklere oranla 2 kat daha fazla görülen bir rahatsızlığın erken tanısında kullanılan bir yöntemi içermektedir. Beta değeri 55 dereceden büyük olan kalçalar Tip 2B kalça olarak adlandırılmaktadır. Tip 1 kalça normal bir kalça değerine sahiptir. Alfada çıkık oluşumu sırasında artış betada ise azalış görülür. Tip 3 ve 4 kalçalar da ise çıkık olan kalçalardır ve alfa ile beta değerlerinin ölçümü bir anlam taşımaz. Değerler arasında çıkık oluşumu sonrasında sapmalar doğru bilgilerin elde edilmesini zorlaştırmaktadır.

Bebeklerde Kalça Ultrasonu İçin Hangi Bölümden Randevu Alınır?

Bebeklerde kalça ultrasonu için hangi bölümden randevu alınır sorusunun cevapları yeni anne ve baba adayları tarafından sıklıkla araştırılmaktadır. Kalça çıkıklığından şüphe edilmesi durumunda pediatri ortopedi bölümüne başvurulması gerekmektedir. Çocuk ortopedileri konusunda deneyim ve bilgi sahibi olan Travmoloji ve ortopedi doktorlarına muayene olunması gerekir.

Ultrason taraması bebeklerde kullanımı bebeklerin bedenine bir zarar vermemektedir. Erken hastalık teşhislerinde en çok kullanılan yöntemlerden biri de ultrason çekimidir. Yeni doğan bebeklerde doğum sırasında geliş bozukluklarından dolayı kalça çıkıkları görülmektedir. İlk tanıların yeni doğum sırasında yapılması önemlidir. İleriki dönemlerde çocukların yürüme ve şekil bozuklukları yaşamaması için bebeklik dönemlerinde görülmesi anında tedavi edilmesi önem taşımaktadır. Ortopedi bölümü çocuklar için bilgili olan doktorlar tarafından muayene edilmesi gerekmektedir. Çocuklar ve bebekler için ortopedi bölümü pediatri ortopedi olarak tanımlanmaktadır.

Bebekler Kalça Ultrasonu Faydaları

Bebeklerde kalça ultrasonu kaç aya kadar yapılır son dönemlerin en çok araştırılan konularından biri olmaktadır. İlk 3 ile 4 aylık süre içerisinde kalça çıkığı ultrason testi yapılması önerilir. 3 aydan büyük bebeklerde kalçada çıkık ve ultrason çekimi zor olmaktadır. Bebeklerde kalça ultrasonunun faydaları ise şunlardır:

  • İlk 3 aya kadar bebeklerde kıkırdak doku oluşumu devam etmektedir. İlk 3 ay sonunda kalça çıkığı teşhis ve tedavisi zor olabilmektedir. Bu yüzden 3 aya kadar olan dönem içerisinde bebeklerin sağlıklı kemik ve kıkırdak gelişimleri için ultrason çekimi önemlidir.
  • Erken tanılarda etkili tedavi yöntemleri kullanılarak ileride çocuklarda yürüme ve kalça hastalıklarının oluşumu engellenmektedir.

Bunlar ilgini çekebilir?

Bebek Kalça Ultrasonu Kaç Aylıkken Yapılır?

Bebeklerde kalça ultrasonu alfa açısı normal değerlerinin altında ve üstünde olması durumunda rahatsızlıkların oluşmasına neden olacaktır. Alfa açısının derecesi 60 olmalıdır. Altında olması durumunda kalça çıkıklığı hastalığı oluşma anlamına gelmektedir. Beta değeri 55 den büyük olması tip2 ve tip 3-4 hastalıklarının oluşumuna neden olur.

Bebek Kalça Ultrasonu Zararlı Mı?

Bebeklerde kalça ultrasonu sonucu nasıl olmalı sorusu en çok cevapları ilgi alanında olan sorulardan biridir. Çıkık olan kalçalarda alfa azalırken beta değeri büyüme göstermektedir. Bebekler için ultrason zararlı değildir. Radyasyon alımına izin vermeyen bir yöntemdir.