Categories: Bebek

Bebeklerde Kepek Neden Olur? Nasıl Temizlenir?

Bebeklerde kepek oluşumu, daha çok konak adı ile bilinen bir cilt problemi olarak ortaya çıkmakta olup, sıklıkla görülen bir problem olarak bilinmektedir. Sebum dengesinin tam olarak sağlanamadığı bebeklerde kepek oluşumu görülmektedir. Bebeklerde kepek oluşumunun önüne geçmek ve tedavi etmek için pek çok yöntem bulunmakta olup, bu yöntemlerin kullanılması ile birlikte yüksek oranda geri dönüş alındığı bilinmektedir.

Bebeklerde Kepek Oluşumu Sebepleri Nelerdir?

Bebeklerde kepeklenme neden olur sorusuna cevap olarak pek çok neden sıralana bilinmektedir. Özellikle yeni doğan bebeklerde beraberinde kızarıklık ve döküntü ile birlikte kepek oluşumu gözlemlenebilmektedir. Bu kepek oluşumunun nedenleri arasında ilk sırada bebeklerin cildinde üretilen yağın orantısız olması yer almaktadır.

Bebeklerin doğumlarının gerçekleşmesinin ardından büyük bir hız ile büyümeye başladıkları gözlemlenmektedir. Bebekler bu büyüme aşamasında yüksek miktarda yağ üretimi salgılarlar. Saç derisinde de yüksek miktarda salgılanan bu yağ ile birlikte, saç derisinde bu yağ bir tabaka halinde kalır ve bir süre sonra kepek ve pullanma olarak kendisini gösterir.

Bebeklerde kepek oluşumunun sebepleri arasında annelerin gebelik süreci boyunca edindiği beslenme alışkanlıkları da yer etmektedir. Aynı zamanda bebeğin genetik olarak kepeklenmeye yatkın bir cildinin olması da kepek oluşumu nedenleri arasında gösterilmektedir. Bazı durumlarda ise bebeğe alerji yapan sabun, şampuan gibi ürünlerin de kepek oluşumuna sebep olabildiği görülmektedir.

Bebeklerde kepek oluşumu, banyo sonrasında saçlarının kurutulmaması, oda sıcaklığının bebek için uygun olmaması, bebeğin başının sürekli olarak kapalı tutulması ile havasız kalması, bebeğin bazı vitaminler bakımından eksik değerlere sahip olması ile birlikte de ortaya çıkabilen bir durum olarak bilinmektedir.

Bebeklerde kepek oluşumunun gözlemlenmesinin ardından mutlaka bir uzmana danışılmalı ve gerekli tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.

Bebeklerde Kepek Oluşumu Belirtileri Nelerdir?

bebeklerde kepek

Bebeklerde kepek neden olur sorusu dışında kepek oluşumu belirtileri ile ilgili de uzmanalara çok sayıda soru yöneltildiği görülmektedir. Bebeklerde kepek oluşumu belirtileri arasında ilk sırada, gözle görülür miktarda kepeğin gözlemlenmesi gelmektedir. Bebeklerin küçük beyaz noktalar halinde saçlarının neredeyse tamamında gözlemlenebilen kepek oluşumu, bazı durumlarda saçların yapışmasına da sebep olmaktadır. Bu durumda bebeğin saçları taranırken zorlanıldığı görülmektedir. Aynı zamanda kepek oluşumuna bağlı olarak bebeklerin kafalarını kaşımaları ile birlikte de kızarıklıklar görülebilmektedir.

Bebeklerde kepek oluşumunun kaşıntıya da sebep olduğu bilinmektedir. Bu sebeple bazı bebeklerde huysuzluk görülmesi de kepek oluşumu ile ilişkilendirilebilmektedir. Bebeklerin ileri derecede kepeklenen saçlarında bazı durumlarda kötü koku oluşumu da görülebilmektedir. Oluşan bu kötü kokunun sebebi olarak yağ oranının dengesizliği gösterilmektedir.

Bebeklerde bu belirtilerden birinin ya da birkaçının gözlemlenmesi halinde kullanılan şampuanlara ara verilmeli, bebeğin kafasının hava alması sağlanmalı ve en kısa sürede bir uzmana kontrol ettirilmelidir.

Bunlar İlgilini Çekebilir?

Bebeklerde Kepek Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bebeklerde kepek tedavisi

Bebeklerde kepek tedavisi doğal yöntemlerle ya da tıbbi yöntemlerle geçirilebilmektedir. Bebeklerde kepek oluşumunun çok yoğun gözlemlenmemesi durumunda kendiliğinden geçebildiği görülmektedir. Fakat kepek oluşumu yoğun bir şekildeyse bu durumda en kısa sürede önlem alınması gerekmektedir. Alınacak bu önlemler arasında ise ilk sırada bir uzmana danışmak gelmektedir.

Uzmanlar genellikle bebeklerde kepek oluşumunu önlemek için üretilmiş olan şampuanlar, kremler ve yağlardan birini ya da birkaçını önermektedirler. Bebeğin saçına uzmanların önermiş olduğu ürünlerden biri yardımı ile masaj yaparak uygulanması gerekmektedir. Aynı zamanda bebekler için üretilmiş olan yumuşak kıllı fırçalar ile banyo sonrası saçın fırçalanması da kepek oluşumunu önlemek için önerilmektedir.

Kepek problemi yaşayan bebeklere mutlaka uzman dahilinde önerilen bir şampuan kullanılması ve bu şampuanın saçtan tamamen arındırılması gerekmektedir. Bu tedavi yöntemleri ile kepek oluşumunun büyük miktarda azaldığı gözlemlenmektedir.

Bebeklerde Hangi Aylarda Kepek Oluşumu Gözlemlenebilir?

Bebeklerde kepek nasıl geçer sorularının ardından bebeklerde genellikle hangi aylarda kepek oluşumunun gözlemlendiği de sorulmaktadır. Bebeklerin genellikle benzer zamanlarda benzer problemeler yaladıkları bilindiğinden, bu durumun olağan olup olmadığı ile ilgili bilgi alınmak istenmektedir.

Bu sorunun cevabı olarak ise, genellikle ilk üç ay sonrası verilmektedir. Bazı bebeklerde 1 yaşında dahi görülebilen kepek problemi, bazılarında yeni doğan zamanlarında görülebilmektedir. Kullanılan ürüne ve bebeğin genetiğine göre değişen bir durum olduğundan bu konu hakkında net bir yorum yapılamamaktadır.

Sevil Yılmaz

İçerik editörü. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. 5 yıldır internet bazlı projelerde ürün geliştirme-içerik üzerine çalışıyor.

Share
Published by
Sevil Yılmaz

Recent Posts

Hamilelikte Grip Bebeği Etkiler mi?

Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…

4 ay ago

Küçük Çocuklarda Güneş Kremi Kullanımının Önemi

Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…

10 ay ago

Bebeklere Chia Tohumu Verilir Mi?

Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…

11 ay ago

Hamilelikte Gaz Sancısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…

11 ay ago

Bebeklerde yastık kullanımı nasıl olmalı?

Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…

11 ay ago

Hamilelikte Nohut Yemek | Zararları? | Doğru Mu?

Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…

12 ay ago

This website uses cookies.