Bebeklerde Kusmaya Ne İyi Gelir?

By Sevil Yılmaz

Published On:

Follow Us
Bebeklerde Kusmaya Ne İyi Gelir?

Bebeklerde kusmayı ne önler sorusu ebeveynlerin araştırdıkları ve merak ettikleri konulardan bir tanesidir. Bebeklerde kusmanın birden fazla nedeni olabilir. Genellikle bağırsak sorunları ile ilgili rahatsızlığı olan bebeklerde kusma görülmektedir. Kabızlık geçiren bebekler yediklerin mamaları sindiremedikleri için kusma eğiliminde olmaktadırlar. Bu durumun önlenebilmesi ve bebekteki kusmanın engellenmesi için birden fazla yöntem bulunmaktadır.

Ancak en önemlisi bebeği anne sütüyle beslemektir. Kusma bebeklerde normal olarak karşılanır. Kusmanın şiddetine göre ortaya çıkan belirtiler dikkatlice incelenmelidir. Bu durum bebeğin gelişimine ve büyümesine engel oluyorsa veya enfeksiyon gözlemleniyorsa, kusmanın kontrol altına alınması gerekmektedir.

Bebekler Neden Kusar?

Bebekler Neden Kusar?

0-6 ay arası bebeklerin kusma nedenleri genellikle anne sütü kaynaklı olmaktadır. Anne sütünü bu dönemde çok fazla tüketen bebekler, kusarak sindiremedikleri sütü çıkarma eğiliminde olmaktadırlar. Bu durumun yanında bebekler neden kusar sorusunun farklı cevapları da bulunmaktadır. Bebeklerde çok sık rastlanan ve doktora gidilmesi durumunu doğuran nedenlerden bahsedilecek olursa;

  • Bebeklerde besin alerjisi nedeni ile kusma gözlemlenebilir. Genellikle annenin tükettiği besinler, anne sütünden bebeğe geçmektedir. Bu durum bebeklerde besin alerjisinin oluşmasına neden olabilir. Örneğin, anne gün içerisinde inek sütü tükettiyse, bu durum bebekte alerjiye neden olabilir.
  • Bebeklerde çok sık rastlanan bir diğer kusma nedeni ise, gag refleksine bağlı kusmadır. Genel olarak yemek borusunun tıkanması sonrası öğürme refleksi ile beraber kusmaya verilen isimdir. Bebekler için ciddi bir durum değildir.
  • Bebeklerde kusmaya neden olan bir diğer rahatsızlık ise reflüdür. Bu duruma çok sık rastlanmaktadır. Bebeklerin emdikleri süt mideden yemek borusuna geri kaçtığı zaman, kusmaya neden olmaktadır. Reflü kusmuğu genellikle ekşi kokulu olmaktadır. Ekşi kokulu kusmak, bebeklerde üşütme nedeniyle de ortaya çıkabilen bir durumdur. Bu nedenle bebeğin reflü kaynaklı kusmuğunun anlaşabilmesi bazı belirtilerin oluşması gerekir. Ortaya çıkan belirtiler arasında, bebekte görülen kilo kaybı, beslenmeden sonra rahatsızlık ve sürekli ağlama, fışkırarak kusma, gece uyuyamama ve sık sık uyanma gibi belirtiler bulunur.
  • Bebeklerin kusmasının nedenleri arasında en önemlisi ise enfeksiyon kaynaklı kusmalardır. Bu durum, bebeklerin çok sık karşılaştıkları durumlardan bir tanesidir. Kusma ile birlikte görülen belirtiler, vücutta enfeksiyon olduğunun göstergesi olmaktadır. Bebeğin kusması ile birlikte ishal, ateş, solunum yolunda kusmaya neden olan öksürme gibi nedenler enfeksiyonun göstergesi olabilmektedir. Böyle bir durumda vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerekir.

1 Yaş Bebeklerde Kusmaya Ne İyi Gelir?

Genellikle büyüme çağındaki bebeklerde kusma problemi sık karşılaşılan durumlardan bir tanesidir. 1 yaşındaki bebekler her besinden az az yemeye ve sindirim sistemini bu duruma alıştırmaya çalışmaktadır. Bu nedenle kusma normal karşılaşılabilen bir durum olarak ortaya çıkmaktadır. Ancak bebekte sürekli kusma ve halsizlik gibi durumların gözlemlenmesi, doktora başvurulmasını gerektiren durumlardandır. 1 yaş bebeklerde kusmaya ne iyi gelir sorusunun cevaplarından bahsedilecek olursa;

  • Midesi bulanan bebeğe zorla yemek yedirilmemeli ve sıvı takviyesi yapılmalıdır.
  • Bebek yemek yedikten sonra hemen yatırılmamalı ve 15-20 dakika dik pozisyonda durdurulmalıdır.
  • Midesi bulanan bebeğin sık bir şekilde ancak az miktarda beslenmesine özen gösterilmelidir.

2 Yaş Bebeklerde Kusmaya Ne İyi Gelir?

Bebekler farklı yaş aralıklarında değişik nedenlere bağlı olarak kusma refleksi göstermektedirler. 2 yaşındaki bebekler birbirinden farklı besinleri tüketmektedirler. Bazı yemekler bebeklerde mide bulantısına neden olabilir. Kusma ile beraber ciddi bir belirti gözlemlenmiyorsa, belli bir süre sonra kusma durumu kendiliğinden geçecektir. Böyle bir durumla karşılaşan anneler, 2 yaş bebeklerde kusmaya ne iyi gelir sorusunun cevabını aramaktadır. Öncelikle bebeğin hazımsızlık yaşayacağı yağlı ve ağır yemeklerden kaçınılması gerekmektedir. Daha sonra bebeğin 12 saat içinde yediği yemekleri kontrol ederek, besin alerjisine bağlı bir durumun olup olmadığının anlaşılması gerekir. Belli bir diyet ve doktor tavsiyesi ile kusma kendiliğinden geçecektir.

Yeni Doğan Bebek Kusmasına Ne İyi Gelir?

Her yeni doğan bebek, az veya çok miktarda kusma gösterebilir. Çünkü daha bağırsak florası gelişmemiştir. Bebekler anne sütü ve ek olarak aldıkları mamaların hepsini sindirememesi sonucunda ortaya çıkan kusma refleksi normal olarak karşılanmalıdır. Kusma bebekte normal karşılanabildiği gibi ciddi rahatsızlıkların nedenleri arasında da yer alabilir. Bebekte kusma ile beraber kilo alamama veya kilo kaybı gözlemleniyorsa, bir doktora danışılmalıdır. Yeni doğan bebek kusmasına ne iyi gelir sorusunun cevaplarından bahsedilecek olursa;

  • Yatar pozisyonda bebek beslenmelidir.
  • Anne bebeği emzirdikten sonra hemen yatırmamalıdır.
  • Bebek yemek yedikten sonra hemen sallanmamalıdır.

4 Aylık Bebek Kusmasına Ne İyi Gelir?

4 aylık bebeklerde genel olarak kusma, boğulma riski ile karşı karşıya kalma gibi durumlara neden olabilir. Bu ayda bebeklerin kusma durumları dikkatli bir şekilde incelenmeli ve sık sık kusan bebekler için doktora başvurulmalıdır. Uzmanlar 4 aylık bebek kusmasına ne iyi gelir sorusuna cevap olarak, bebeğin sırtüstü yatırılması ve yan yatırılarak kusmanın önüne geçilmesini önermektedir. Bebeğin beslendikten sonra hemen yatırılmaması kusmayı önemli ölçüde önlemektedir. Bebeklerde kusmayı önleyen ilaç çeşitleri bulunmaktadır. Ancak bu ilaçlardan uzak durulması, bebeğin sağlığı açısından oldukça önemlidir. Ancak doktor kontrolünde kullanılabilmektedir.

3 Aylık Bebek Kusmasına Ne İyi Gelir?

Bebeklerde kusma durumu ilk aylardan başlayarak sürekli tekrarlayan bir rahatsızlıktır. Genellikle kusma 3. aydan itibaren azalma göstermektedir. Bu dönemde bebekler çok fazla kusarak, yemek borusuna besinlerin kaçması gibi nedenlerle boğulma riski yaşayabilirler. 3 aylık bebek kusmasına ne iyi gelir sorusuna verilebilecek cevaplar arasında, bebeği yemeğe zorlamamak ve sıvı ile beslenmek şeklinde cevap verilebilir.

Midesini Üşütüp Kusan Çocuğa Ne Yapmalı?

Midesini üşütüp kusan çocuğa ne yapmalı sorusunun cevabı verilecek olursa, mide bulantısını geçirecek besinlerin tüketilmesinin sağlanması gerekmektedir. Ayrıca bebeklerde kusmayı ne keser sorusu gündeme gelmektedir. Kraker, kızarmış ekmek, muz, patates püresi ve yoğurt tüketimi, mide bulantısını önlemeye yardımcı olmaktadır.