Bebeklerde Mukuslu Kaka Belirtisi Nedenleri, annelerin en çok cevabını aradığı ve araştırdığı konular arasında yer almayı başarmıştır.
Günümüzde anneler bebeklerde meydana gelen her türlü değişimi takip etmektedir. Bu değişimlerden bir tanesi de bebeklerde meydana gelen mukuslu kaka belirtileridir. Bu ve bunun gibi pek çok unsurun sağlıklı bir şekilde çözümüne ilişkin olarak annelerin yoğun bir şekilde araştırma yaptığını ve merak içerisinde olduğunu görebilmekteyiz. Bu tarz bilgilerin edinmesi hem annenin içini rahatlattığı gibi aynı zamanda bebeklerine karşı nasıl yaklaşacakları hakkında da bilgi vermektedir. Fakat yazımızda başlamadan önce dile getirmek isteriz ki, her zaman sizlere en doğru sonucu verecek olan uzman bir doktordur. Bizler sadece tavsiye niteliğinde sizlere bilgi sunmaktayız. Sizlerde bebeklerde mukuslu kaka belirtisi ile ilgili araştırma yapıyorsanız, yazımızdan detaylara ulaşabilirsiniz. Sizlere bu yazımızda Bebeklerde Mukuslu Kaka Belirtisi Nedenleri konusundan bahsedeceğiz.
Bebeklerde Mukuslu Kaka Belirtisi Nedenleri son dönemlerde annelerin çokça üzerinde durduğu ve merak ettiği konular arasında yer almaktadır. Bu durumun aynı zamanda anneleri oldukça endişelendirdiğini ve kaygılandırdığını söyleyebiliriz. Bebeklerde birden fazla farklı kaka çeşidi mevcuttur. Mukuslu kakada bu kakalardan bir tanesidir. Eğer bebeğinizin kakası sümüksü ve yapışkansa bu mukuslu kakadır. Peki, bebeklerde mukuslu kakanın sebepleri nelerdir? Gelin, hep birlikte bakalım.
Bebekler hızla büyüyüp değişen canlılardır. Bu yönden her şeyleri çok çabuk değişkenlik gösterebilir. Hatta bir günü diğer gününü tutmaz. Her şeyleri değiştiği gibi belli başı dönemlerde veya bazı problemler olduğunda kakaları da değişmektedir. İşte mukuslu kakada bebeğin kakasının türlerinden bir tanesidir. Çoğu zaman ise bir problem olduğuna işaret eder. Peki hangi durumlarda bebeklerde mukuslu kaka meydana gelir.
Bebekler aldıkları besinlere, geçirdikleri hastalıklara ve birçok farklı nedene göre kakalarında değişiklik gösterebilirler. Bu değişiklikler genelde normaldir. Fakat bazı durumlarda kaka tehlike habercisi de olabilmektedir. Örneğin bebeklerde kanlı kaka bazı büyük problemlerin habercidir ve hemen doktora başvurulması gerekmektedir. Şimdi bebeklerdeki farklı kaka çeşitlerine bir göz atalım.
Bunlar ilgini çekebilir?
Bebekler aldıkları gıdalar veya içinde bulundukları hastalık enfeksiyon vs. gibi durumlarda kakaları değişiklik gösterir ve bu bulunduğu durum hakkında ipucu verir. Örneğin bebekler diş çıkarma dönemlerinde fazla salya sıvısı salgıladıkları için kakaları mukuslu olabilir ama bu durum geçicidir. Geçici olmayan durumlarda mutlaka doktora başvurmak gerekir. Böylelikle doktor sorunun ne olduğunu anlayacak ve buna göre de bir bebeğe bir tedavi uygulayacaktır. Bebeğin kakasının mukuslu olduğunu anlamak için bazı şeyler vardır. Mesela bebeğin kakası yeşil ve sümük gibi ise bu kaka mutlaka mukusludur. Yani bebeğin kakası sümük gibi yapışkan bir kıvamda ise muhtemelen bebeğinizin kakası mukusludur. Mukuslu kaka görünce hemen panik olmamak lazım. Çünkü bu geçici bir durumda olabilir. Mesela bebeğin mukuslu kaka yapması birkaç gün içinde geçtiyse korkulacak hiçbir şey yoktur. Ama eğer iki gün ve daha fazla devam ediyorsa mutlaka doktora danışılmalıdır. Hele birde kakada kan mevcutsa durum acildir.
Bebeğiniz normal davrandığı ve aşağıdakiler gibi herhangi bir enfeksiyon veya hastalık belirtisi olmadığı sürece, bu durum genellikle endişe kaynağı değildir:
Bebeğin kakasında mukus ile birlikte enfeksiyon veya hastalık belirtileri varsa, çocuğunuzun doktoruna başvurmalısınız.
Ayrıca bebeğiniz sıvıları reddediyorsa veya çok az sıvı içiyorsa ve susuz görünmeye başlarsa çocuğunuzun doktoruyla iletişime geçin.
Çocuğunuzun dışkısını izlemeye devam etmelisiniz. Bebeğiniz sürekli mukus içeren dışkı yapıyorsa ve endişeleniyorsanız, çocuğunuzun çocuk doktoru ile iletişime geçin.
Bebeğinizin kakasında kırmızı, kana benzer tonlar fark ederseniz veya bebeğiniz bilinmeyen bir nedenden dolayı hastalanıyorsa, çocuğunuzun doktorunu arayın.
Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki mukuslu kakanın geçmesini beklemeden önce bir uzman doktora başvurmalısınız. Daha sonra bebeğin mukuslu kakasının nasıl geçeceğini öğrenmek için mukuslu kakanın nedenine bakmak gerekir.
Örneğin, doktor viral mide enfeksiyonu olan bir bebek için destekleyici tedavi önerebilir. Bu, dehidrasyonu(fazla sıvı) önlemek için ve ateşi düşürmek için ilaç verebilir.
Bebek kakasındaki mukusun altında yatan neden eğer alerjilerse, doktor emziriyorsa anne için bir eliminasyon diyeti önerebilir. Örneğin, inek sütü içmenizi yasaklayabilir.
Bebek mamayla besleniyorsa, doktor mamaları sütsüz (“temel” olarak da adlandırılır) bir seçeneğe geçirmeyi önerebilir.
Bebek kakasındaki mukusun altında yatan neden invajinasyon ise, doktor muhtemelen bağırsak örtüşmesini düzeltmek için ameliyat önerecektir. Bazı durumlarda, bağırsakların “düzelmesini” desteklemek için bir baryum veya hava lavmanı kullanabilirler.
İnvajinasyona yaklaşım ne olursa olsun, bağırsaklara kan akışının kaybını önlemek için hızlı tedavi hayati önem taşır. Aksi takdirde, bir bebek bağırsak delinmesi (bağırsakta delik) için daha büyük risk altındadır.
Bebeklerde Mukuslu Kaka Belirtisi Nedenleri ile ilgili olarak edinmeniz gereken bilgileri başlıklar halinde sizlere aktarmaya çalıştık. Burada sizlere en önemli önerimiz bebeğinizin sağlığı ile ilgili olarak gecikmeksizin uzman bir doktora götürmenizdir. Bilinçli bir ebeveynin yapması gereken en temel husus budur. Ayrıca sizlerde bebeklerde mukuslu kaka belirtisi ve nedenlerine ilişkin olarak düşüncelerinizi veya aklınıza takılanları yorum kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.
Bu konuda daha detaylı bilgi almak için lütfen aşağıdaki yorum bölümüne aklınıza takılanları yazınız, uzmanlarımız cevaplasın!
Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…
Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…
Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…
Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…
Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…
Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…
This website uses cookies.