Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki eden bebeklerde yastık kullanımı 1 yaşından küçükler için önerilmez. Bebekler yastıkla mı yatmalı yoksa yastıksız mı uyutulmalıdır?
Genel kanı yastıksız yatan bebeklerin uyku kalitesinin yeterli derece yüksek olamayacağı yönündedir. Bu kesinlikle yanlış bir bilgidir ve bebeklerin kesintisiz bir uyku için yastığa ihtiyaçları yoktur. Yastıklı veya yastıksız uykuya dalan minikler aynı rahatlıkta uyurlar.
Henüz kemik gelişimi tamamlanmayan yenidoğan bebekler yastıkla yatırılmaz. Yastık kullanımının kas gelişimine uygun bir zamanda başlaması daha sağlıklıdır. Yastık kullanım zamanının geldiği;
Yastık kullanımına başlanacak en erken tarih 6 ay ve sonrasıdır. Uzman önerileriyse bebeklerin 2 yaşına gelene kadar yastıksız yatması şeklindedir.
Bebek yastığı; şekil ve boyut olarak destekleyici, orta sertlikte ve hipoalerjenik olmalıdır. Havalandırılmaya uygun, kolay temizlenebilen ve toksik olmayan malzemelerle üretilmiş bebek yastıkları eğlenceli kılıflarla renklendirilerek kullanımı cazip hale getirilebilir.
Bebeklerde yastık kullanılması farklı tehlikelere zemin hazırlar. “Ani Bebek Ölümü Sendromu” yastığın bilinçsiz kullanıldığı zamanlarda yaşanabilir. Solunum sistemini kapatma riski taşıyan yastıklar yatak içinde de gelişigüzel bulundurulmamalıdır.
Yine enseleri kısa ve başları vücutlarına oranla büyük olan bebeklerde yastık kullanımı omuriliği zorlar. Sırtın doğal yapısını da bozma potansiyeli taşıyan yastık kullanımı için 2 yaşın dolması beklenmelidir.
Bebeğin anatomisini desteklemeyen, boyun, baş ve omurgayı korumayan yastıklar uykudaki bebeğin sağlığını tehdit eder. Ufak boyutlarda, düz ya da yuvarlak yastıklar bebeğin cildine zarar vermeyecek orta yumuşaklıkta bir dokuya sahip olmalıdır.
Bebeğin gelişimini yakından takip eden anneler yastıkla uyuma zamanının geldiğini de anlarlar. Bebek yastığı seçerken;
Bebek yastık kullanımı öncesinde detaylara önem verilmeli ve alışma sürecinde işe çok ince yastıklarla başlanmalıdır. 2 yaşından küçük bebekler uyanık oldukları ve başlarında mutlaka bir gözetmen olduğu durumlarda yastık kullanarak sosyalleşebilirler.
Bebekler için özel olarak üretilen reflü yastıkları, tedaviye destek amaçlı kullanılabilir. Bebeklerin yaşam kalitesini bozan ve uyku sürelerini azaltan reflü, yastık desteğiyle mide asidinin yemek borusuna geri akması engellenebilir. Reflü yastığı kullanımı 6 aydan küçük bebeklere önerilmez.
2 yaşından küçük bebeklerin yastıklı uyuması uyku kalitesi üzerinde olumlu katkı sağlamaz. Bebek yastığının özellikleri kadar ebatları da önemlidir. Uzmanlar tarafından önerilen bebek yastığı boyutu 35×40 cm’dir. Hem kullanım hem taşıma kolaylığı hem de tekstil ürünlerinin ölçüleri düşünüldüğünde uzman tavsiyelerinin dışına çıkılmamalıdır.
Bebeğin rahat ve kesintisiz uyuması için;
Bebeklerde görülen düz kafa sendromunun bir sebebi de hatalı yatma şeklidir. Bebeği sürekli aynı pozisyonda yatırmamak, düzenli olarak döndürmek ve kafa yapısını korumak amacıyla özel olarak üretilmiş yastık modellerini tercih etmek gerekir.
Bebekler yastık kullanmak istemezlerse kesinlikle zorlanmamalıdır. Bebeklerin yastıksız uyumasında herhangi bir sakınca olmadığı gibi yastık kullanımıyla uyku kalitesi ve süresi de artmaz. Alıştırma süreci zamana yayılmalıdır. Bebeğin kendini özgür ve güvende hissetmesi için yastık seçimi kendisine bırakılmalıdır.
Anti bakteriyel özelliklere sahip yastıklar, alerjik reaksiyon göstermeye yatkın bebeklere önerilir. Hem sağlıklı hem de konforlu yastık modelleri arasından seçim yapacak olan ebeveynler 2 yaşından sonra güvenli kullanım sağlayabilirler.
Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…
Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…
Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…
Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…
Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…
Karbonhidrat ve protein açısından zengin makarna, bebek beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. Makarnayı severek tüketen…
This website uses cookies.