Bebeklere 6.ayda kına yakma âdeti yeniden gündeme gelmiş ve popüler tercihler arasına yerleşmeyi başarmıştır. Toplum genelinde “şans ve bereket” için yakılan kına, bebekler için de bir kutlama vesilesidir. Arkadaş çevresi ve yakın akrabaların katılımıyla düzenlenecek organizasyonda biriktirilen anılar her zaman güzel hatırlanacaktır.
Bebeğini sağlıklı bir şekilde kucağına alan ebeveynler mutluluklarını sevdikleriyle paylaşmak için 6 ay kınası hazırlıklarına başlar. Kırk uçurma, doğum mevlidi gibi etkinlikler arasında dikkat çeken kına yakma törenine misafirler davet edilir, ikramlar hazırlanır, günün anlam ve önemine yönelik hediyelikler dağıtılır.
Yakın çevre ve bebeğin tanıştığı bir kutlama olarak organize edilen kına töreni, bebeğin kırkı çıktıktan sonra 6.ay ve civarında yapılır. Bebeğin sağlıklı doğumunun duyurulmasının hedeflendiği törende kötü enerjilerden korunmak ve varsa nazarların def edilmesi önceliklidir. Duaların eşlik ettiği 6 ay kınasında doğan bebeğin ailesine ve vatanına hayırlı olması istenir.
Ülkemizde farklı bölgelerin gelenek ve görenekleri arasında yer alan 6 ay kınası günümüzde hemen her evde kutlanmaktadır. Kendi içinde ritüelleri olan törenin başrolü kuşkusuz bebek ve kına annesidir.
Kına yakma görevi de seçilmiş kına annesinindir. Kına tepsisi etrafında dönme, misafirlerin kına yakması, eğlenceli müzik ve dansın ardından organizasyon sona erer.
Kutlamada misafirlere verilecek ikramlıklar masaya yerleştirilir. Davetli sayısına göre hazırlanması gereken yiyecek ve içeceklere kolay erişim sağlanmalıdır. Günümüzde organizasyon yapan firmalar tarafından tamamlanan hazırlıklarda isme özel balonlar, günün anlam ve önemini hatırlatan tarihli fotoğraf çerçeveleri, magnetler, anahtarlıklar veya çikolata paketleri dağıtılabilir.
Pastasız bir kutlama düşünülemeyeceği için üzerinde anne, baba ve bebeğin fotoğrafının olduğu pastalar sipariş edilmelidir. Yemekli kına veya brunch tarzı organizasyonda ikramlıklar saate göre değişiklik gösterebilir.
Bebekler için 6 ay kınası sadece kızlara özel bir davet değildir. Kutlamanın amacı bebek ve ailesinin sevenleriyle buluşmaktır. Bu nedenle günümüzde sünnet edilen erkek bebekler için de kına yakma organizasyonu yapılmaktadır.
6 ay kınasında genellikle bebeğin genç annesinin bindallı giymesi tercih edilir. Bebek kına kıyafetininse annenin bindallısıyla uyumlu bir renkten seçilmesi, ortak aksesuarlarla tamamlanması ve her ihtimale karşı yedeklerinin hazırlanması önerilir.
6 ay kınası âdeti ülkemizde farklı bölgelerde geçmişten günümüze taşınmıştır. Uygulamanın kesintisiz sürdüğü Ege Bölgesi’nde klasik organizasyonlar yerini farklı ve modern konseptlere bırakmıştır. Bir organizasyon firması tarafından bebek ve çocukların eğlenceli saatler geçirmesine odaklanan davetlerde ebeveynler de rahat nefes alacak zamanı yakalar.
Davetlilerin bu özel güne dair duygu ve düşünceleri yazmaları için mekân girişine konacak ya da elden ele dolaştırılacak bir defter bebeğe bırakılacak en özel hediyeler arasında önemli yer tutar.
Davete eli boş gitmek uygun olmayacağı için kına yakılacak bebeğin gelişimine uygun oyuncaklar, kitaplar, kıyafet seçenekleri, anneye yardımcı ev aletleri, hediye çekleri, dijital veya geleneksel fotoğraf albümü hediye alternatifi olarak düşünülebilir.
Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…
Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…
Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…
Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…
Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…
Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…
This website uses cookies.