Bebeklere Balık Ne Zaman Verilir?

Bebeklere balık verilmesinin nasıl ve ne zaman olacağı pek çok ebeveyn tarafından merak edilir. Bilindiği üzere bebeklerin doğumundan itibaren direkt olarak ek besinlere başlatılmaz. Hatta ek besinler bebeklerin gelişimlerinin belli bir duruma kadar tamamlanmasıyla verilmelidir. Bebekler ilk 6 ay boyunca anne sütünden başka hiçbir besinle beslenmemelidir. Fakat bazı annelerin sütü tam gelmediği zaman ya da yeterli olarak gelmediği zaman ek besinleri vermek isteyebilir. Balık insanlar için ne kadar önemli olsa da bebeklere hemen verilmemelidir. Hatta bazı ek besinlerden daha sonra verilmesi de önerilmektedir.

Bebeklere Balık Kaçıncı Ayda Verilmelidir?

Bebeklere balık ne zaman verilir diye bakıldığında aslında en uygun zaman 10.-11. aydan sonra verilmesidir. Balık ne kadar sağlıklı bir besin gibi görünse de içeriğinde yer alan yağ miktarı ve bazı metaller bebeğin sindirim sistemine ağır gelmektedir. Bu sebeple erken zamanlarda bebeğe balık verilmesi bebeklerin sindirim sistemini oldukça zorlaya bilir. Bununla birlikte balık bebeklerde alerji de yapabilen bir besindir. Özellikle erken tüketilmeye başlandığı zaman bebekte alerji oluşturabilir. Bazı durumlarda daha çiğnemeyi tam olarak beceremeyen bebeklere de balık verilebilmektedir. Anneler ne kadar dikkat etse de bazen balığın kılçıkları balıkla birlikte bebeğe verilebilir. Bu da bebeği ağzında ve yemek borusunda yaralanmalara yol açabilir. Bebek bu durumdan rahatsızlık duyup sürekli öksürme isteği duyar. Öksürerek balık kılçığını atmak da bebeğin boğazını tahriş ede bilir.

Bebeklere Balık Alerji Yapar Mı?

Bebeklerde balık alerjisi sıklıkla görülebilen bir durumdur. Balık insanlar için çok sağlıklı bir besin olduğu için bebeğin çocukluk dönemindeki gelişimi için balık kesinlikle gerekir. Fakat bebeğin alerjisinin olması çocukluk döneminde bu besini tüketemeyeceği anlamına gelir. Bebek diş çıkarma gibi dönemlerinde iştah kesilmesi yaşaya bilir. Bu durumda anneler bebeklerin tüketebilmesi için ve daha doyurucu olması adına mamalarına balık koymak isteyebilir. Fakat bu durum da bebekte alerji yapabilir. Bebekler balığı yedikten sonra vücutlarında oluşan bazı belirtiler sonucunda ona alerjisi olduğu anlaşılır. Bebeklere balık alerji yapar mı sorusuna da bu nedenle evet yanıtı verilebilir.

Bebeklerde Balık Alerjisi Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerde balık alerjisi nasıl anlaşılır diye bakıldığı zaman aslında vücudun bazı tepkilerinden ve bebeğin reaksiyonlarından kolayca anlaşılabilir. Bebeklerin balığa alerjisi varsa yemese bile evde pişirilen balığın kokusundan ve dumanından da rahatsız olabilir. Bunları da belirtilerle birlikte gösterir. Bebekte balık alerjisi varsa belirtiler şu şekilde gözlemlenir;

  • Mide bulantısı,
  • Deri döküntüsü ya da kurdeşen,
  • İshal, kusma, hazımsızlık ya da mide krampları,
  • Tıkalı burun ya da burun akıntısı,
  • Hapşırma,
  • Baş ağrısı,
  • Astım,
  • Nefes almada zorluk,
  • Hırıltılı solunum,
  • Öksürük,
  • Ses kısıklığı,
  • Boğaz gerginliği,
  • Şişmiş, sulu ya da kaşıntılı gözler,
  • Kırmızı lekeler,
  • Şişme,
  • Baş dönmesi,
  • Bilinç kaybı, kan basıncında düşüş,
  • Anafilaksi bebeklerde balık alerjisinin belirtileri arasında yer alır.

Bebeklere Balık Hangi Ayda Verilmelidir?

Bebeklere balık hangi ayda verilir konusu pek çok ebeveyni düşündüren bir konudur. Çünkü yaz aylarında balıkların vücudunda daha fazla metal bulunur. Aynı zamanda kış aylarındaki balıklar yaz aylarına göre daha çeşitlidir. Özellikle ilk etapta bebeklere yağlı ve fazla metal içeriği bulunan balıkların verilmemesi gerekir. Yaz ağlarında verilen balıklarda ise fazla yağ içeriği vardır. Bununla birlikte kış aylarında daha çok balık çeşidi bulunduğu için anneler ve babalar bebeklerine verecekleri balıkta da seçim yapa bilir. Bunun dışında bebeklere balık kaçıncı ayda verilir konusunun net bir cevabı yoktur. Bebek 10. ya da 11. ayına geldikten sonra küçük miktarlarda olacak şekilde balık tüketmeye başlayabilir.

Bebeklerde Balık Yağı

Bebekler balık içerisinde bulunan yararlı esansiyel yağları direkt olarak balık tüketerek alamadığı için aslında bu dönem geçtikten sonra balık yağı tüketimi tavsiye edilir. 1 yaşından küçük olan bebeklerde balık yağı tüketimi önerilmez. Bunun en büyük nedeni ise balığa karşı ya da balık yağının içerisinde yer alan diğer maddelere karşı herhangi bir alerji durumunun oluşmaması içindir. Bebekler 1 yaşını doldurduktan sonra ise doktordan onay alarak balık yağı tüketimine başlayabilir. Bebekler 1 yaşına kadar balık içerisinden alamadığı besinleri böyle alabilirler.

Balık ve Anne Sütü

Bebeklere balık ve anne sütü tüketimi aslında tam tersi olarak verilmesi gereken iki besindir. Yani anne sütünün kesimine yakın bir sürede balık tüketimine başlanabilir. Genelde anne sütü tüketiminin kesimi 1 yaşını bulacağı için balık da o dönemde verilmeye başlayabilir. Böylece hem bebeğin sağlığı açısından daha olumlu bir durum oluşturulmuş olur hem de bebek alerji yaşamaz.

Sevil Yılmaz

İçerik editörü. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. 5 yıldır internet bazlı projelerde ürün geliştirme-içerik üzerine çalışıyor.

Share
Published by
Sevil Yılmaz

Recent Posts

Hamilelikte Grip Bebeği Etkiler mi?

Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…

4 ay ago

Küçük Çocuklarda Güneş Kremi Kullanımının Önemi

Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…

10 ay ago

Bebeklere Chia Tohumu Verilir Mi?

Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…

11 ay ago

Hamilelikte Gaz Sancısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…

11 ay ago

Bebeklerde yastık kullanımı nasıl olmalı?

Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…

11 ay ago

Hamilelikte Nohut Yemek | Zararları? | Doğru Mu?

Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…

12 ay ago

This website uses cookies.