Brokoli, insan sağlığı açısından oldukça faydalı sebzelerden birisidir. Brokoli potasyum, C vitamini ve lif açısından zengindir. Kalp, kanser ve diyabet hastalıklarına yakalanma riski brokoli tüketimiyle azalmaktadır. Brokoli, insan vücudundaki sağlıklı doku ve hücreleri destekler, çok sayıda antioksidan içermektedir. Brokoli tüketimi ile bağışıklık sistemi güçlenir ve yaşlanma geciktirilir. Brokoli, vücuttan toksinlerin atılmasına fayda sağlar ve vücudun pH seviyesini dengelemek açısından da oldukça etkilidir. Bu anlamda bebeklere brokoli yedirmek faydalıdır. Bebekler katı gıdalara başlamaya hazır olur olmaz bebeklere brokoli kaçıncı ayda verilir sorusu akla gelmektedir. Katı gıdaya başlama ayı genellikle 6 ay olarak belirlenir. 6 aylık olan bebekler brokoli tüketmeye hazırdır. Yine de bu konuda bir uzmana danışılmasında fayda vardır. Müthiş besleyici içeriğiyle brokoli, bebekler için oldukça ideal bir ilk besindir. Ayrıca bebeklerin keşfetmesi için harika olabilecek ilginç bir dokuya sahiptir. Taze veya dondurulmuş olarak, bütün olarak veya çiçek olarak satın alınabilir. Fakat önceden kesilmiş brokoli satın alınması tavsiye edilmemektedir.
İçindekiler?
Brokolinin Bebekler İçin Fayda ve Riskleri Nelerdir?
Brokoli, oldukça yüksek bir besin değerine sahiptir. A, C, K, B6 vitaminleri ile birlikte bebeklerin ihtiyaç duyduğu bir dizi vitamin ve mineral içerir ve hatta optimal büyüme ve gelişme için çok önemli olan demir ve çinko dahil olmak üzere diğer tüm mineralleri bünyesinde barındırmaktadır. Bebeklere brokoli faydaları görüldüğü üzere çok fazladır.
Bebeklere brokoli alerji yapar mı konusuna gelince, brokoli alerjisi yaygın görülen bir rahatsızlık değildir. Yine de bebeğin herhangi bir yiyeceğe alerjik durumu söz konusu olma ihtimali olduğu gibi brokoliye de alerjisi olabileceği ihtimali unutulmamalıdır. Bu nedenle bebeğe brokoli yedirirken temkinli olunmasında fayda vardır. Brokoli bebek için doğru şekilde hazırlanmadığı veya kesilmediği takdirde de bebek için risk oluşturabilir. Boğulma olasılığını en aza indirmek için brokoliyi yumuşayana kadar buharda pişirmek çok önemlidir. Brokolinin yumuşaması bebeğin rahat tüketimi açısından gereklidir.
Bebekler İçin Hazırlanabilecek Brokoli Tarifleri
Bebeklere brokoli tarifi hazırlarken bebeğin brokoli ve beraberindeki herhangi bir yiyeceğe alerjisi olup olmadığı kontrol edilmeli, gerekirse bir uzmana başvurulmalıdır.
6 ila 9 aylık: Bebeğin brokoliyi kolayca yemesi için brokoli çiçekleri buharda pişirilerek servis edilmelidir. Baş üstü, sapı yukarı servis edilen brokoliler sayesinde bebek onu sapından tutacak ve ardından yumuşak çiçek üstünü yiyecektir. Bu aşamada bebeklere brokoli püresi yedirmek de uygun bir yöntem olacaktır.
9 ila 12 aylık: Bu yaşta bebekler doğranmış brokoliyi yiyebilir. Bu nedenle bebeklere brokoli haşlama yedirilebilir, buharda pişmiş brokoliler bebeğe verilebilir.
12 ila 24 aylık: Bebeğin gelişimi ilerledikçe brokoliyi buğulama veya pişirme süresi biraz azaltılabilir. Bir yaş sonrası bebekler için brokoli her yemeğe katılabilir ve çocukların tüketmesi sağlanabilir. Brokoliyi buharda pişirmek suda haşlamanın aksine besinlerini korumaya yardımcı olacaktır. Fırında pişirilen brokoli ise daha sert olacaktır. Bu sebeple bebekler için buharda pişirme en güvenli seçenektir. Bu aşamada bebeklere brokoli yemeği rahatlıkla yedirilebilir.
Bebeklere brokoli çorbası için malzemeler:
- ½ orta boy doğranmış soğan
- 1 su bardağı doğranmış baby havuç (isteğe bağlı)
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 baş brokoli çiçeği
- Su
Büyük bir tencerede zeytinyağında soğan ve havuçlar, yumuşayana kadar yaklaşık 5 dakika sotelenir. Ardından doğranmış brokoli konur ve yaklaşık 2-2,5 su bardağı su eklenir. Su miktarı brokolinin miktarına bağlı olarak değişebilir. Su eklendikten sonra tencerenin kapağı kapatılır ve kaynamaya bırakılır. Brokoli yumuşayana kadar pişirilir, ancak yine de brokolinin besinlerini kaybetmemesi için parlak yeşil olmasına dikkat edilmelidir. Ocağın altı kapatılır ve blendır ile pürüzsüz kıvama gelinceye kadar çorba karıştırılır.
Brokoli, kendi başına emilmesi zor olan demir içerir. Bu nedenle emilimi kolaylaştırmak için, aynı öğünde C vitamini açısından zengin bir yiyecekle servis edilmesi tavsiye edilmektedir. Bunlar bebeğe aynı öğünde verildiğinde demir miktarı en üst düzeye çıkacaktır. 3 yaşın altındaki bebekler için porsiyon boyutları için herhangi bir öneri yoktur, ancak bebek sütten kesmeye başladığında, küçük miktar yeterlidir. Çünkü bebek tüm besinlerinin %75’ini sütten almaktadır.
Bu nedenle bebeğe çok fazla brokoli yedirilmemesi gerekir. 3-7 yaş arası çocuklar için önerilen sebze porsiyonu ise 40 gramdır. Yetişkinler için porsiyon büyüklüğü 80 gramdır. Bebeklere brokoli yedirmek oldukça faydalı olduğundan ebeveynlerin bebeklerin beslenme programlarına katı gıdaya başladıktan sonra brokoliyi eklemeleri doğru olacaktır. Bebeklerin brokolinin tadını sevmesi için brokoli çeşitli besinlerle kombine edilerek servis edilebilmekte, bu şekilde bebeğin damak zevkine hitap edebilir hale getirilebilmektedir.