Bebek

Bebeklere Chia Tohumu Verilir Mi?

Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden alınması gerektiğini belirterek konuyu açıklamaya başlayabiliriz. Bebeklere chia tohumu verilir mi sorusu karşısına 1 yaşın önemli bir milat olduğu söylenebilir. Bunun sebepleri ise aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Bebekler için ilk 6 ay sadece anne sütü önerilir
  • Anne sütünün olmaması veya yetersiz gelmesi durumunda formül mamalar tercih edilmeli
  • Bebeğin özel bir durumu nedeniyle doktor tarafından chia tohumu tavsiye edilmeli
  • Chia tohumu alerjen yapısı nedeniyle bebeklerin cilt ve solunumuna zarar verebilir
  • Bebekte istenmeyen düzeyde bir enerji artışı görülebilir
  • Lif bakımından zengin bir gıda olduğu için bebeğin sindirmesi zor olabilir

Buradaki bilgilere, 0-6 ay dönemine bakıldığında chia tohumu verilmemesi gerektiği anlaşılabilir. 6-12 ay arası dönem içinse bebeklere chia tohumu verilir mi sorusu yeniden gündeme gelir. Bu kez de diğer gerekçeler göz önüne alınmalıdır. 1 yaşından önce doktor tavsiyesi olmadığı müddetçe chia tohumunun bebeklere verilmemesi gerekir.

1 Yaşından Önce Chia Tohumu Bebeklere Verilirmi?

Yeni doğan bebeklere, hayatlarının ilk yılında chia tohumu verilmemesi gerektiği söylenebilir. Bu bebeklerin ihtiyaç duyduğu tüm minearal, vitamin ve besin değerleri ilk 6 ay anne sütüyle karşılanır. Kimi annelerde çeşitli sebeplerle anne sütü olmayabilir veya bebek için yeterli gelmeyebilir. Bu durumlarda ise bilindiği gibi hazır mamaların kullanımı ön plana çıkar.

6 aylık dönem bittiğinde artık bebeğimiz ek gıdaya başlamıştır. 2020’li yılların merak edilen konuları arasında ise chia tohumu bebeklere verilirmi sorusu yer alır. Yukarıda bahsedildiği ve olması gerektiği gibi doktor tavsiyesi burada önemli bir rol oynar. Rutin gidişatlarda 1 yaşından önce chia tohumunun bebeklerce tüketilmemesi fikri ön plandadır.

Chia tohumunun bebeklere verilebileceği durumlar ise doktor tavsiyesiyle sınırlıdır. Bebeğin beslenme sorunları, bazı hastalıkları gibi sebeplerle chia tohumu tüketmesi doktorlarca önerilebilir. Bu durumda da:

  • Belirlenmiş miktarları aşmadan
  • Hekim önerisiyle aynı şekilde hazırlanmış
  • Aksatılmadan veya fazla öğün verilmeden

bebeklere chia tohumu verilebilmesi söz konusu olabilir.

Tıpkı çilek, kivi gibi bilinen gıdalar gibi chia tohumu da alerjen özelliği yüksek bir üründür. Bu, pek bilinmese de bebeğin gelişimi veya sağlığına önemli zararlar verebilir. Özellikle de amatör şekilde kullanıldığı zaman ciddi hasarlar meydana gelebilir. Bundan dolayı da doktor önerisi olmadığında bebeklere chia tohumu verilir mi sorusunun cevabı hayır olarak bilinmelidir. Alerjenlik durumu hafifa alınabilse de ileri boyutlarda aşağıdaki sorunlara yol açabilir:

  • Deride dökülmeler, kabarmalar
  • Nefes alışverişin güçleşmesi
  • Burun yollarının tıkanmasına bağlı olarak hapşırma, öksürük gibi belirtiler
  • Tüm bunların giderek ağırlaşması

İlginizi çekebilir: Bebeklere Yumurta Sarısı Ne Zaman Verilir?

Chia Tohumu Yaş Sınırı Kaç Olmalı?

Bebekler için chia tohumunun 2 yaşından sonra verilmeye başlanması gerekir. İlk 1 yılın kritik olduğunu yukarıda belirtmiştik. 12-24 aralığındaki dönemde ise bebekler arasında önemli farklar bulunabilir. Bunlar arasında bebeğin:

  • Sindirim becerileri
  • Alerjen durumları
  • Varsa başka hastalıkları
  • Mineral, vitamin ve lif değerleri

gibi değişkenler sayılabilir. Bu faktörlere bağlı olarak chia tohumu faydalı olabileceği gibi zararlı da olabilir. Dolayısıyla chia tohumu yaş sınırı 24 ay (2 yaş) olarak kabul edilebilir. Bununla birlikte 2 yaşından sonra da kontrollü tüketim büyük öneme sahiptir.

Chia tohumunun yukarıda sayılan özelliklerinden dolayı dengesiz kullanımı faydadan çok zarara dönüşebilir. Bu nedenle de az miktarlarda ve çok sık olmadan tüketilmesi gerekir. 2 yaşından önce veya sonra chia tohumunun en doğru kullanım zamanları için doktorunuza danışmak en doğru yol olacaktır. Bu hususta çocuğunuzun sürekli takibini yapan bir doktorunuz var ise çok daha sağlıklı sonuç ve bilgiler edinebilirsiniz.

Tüm bu bilgileri toparlayarak bebeklere chia tohumu verilir mi sorusunun yanıtını özetleyebiliriz. Paylaşılan verilerden hareketle chia tohumunun tüketimiyle ilgili aşağıdaki sonuçlara ulaşılabilir:

  • 1 yaşından önce, doktor tavsiyesi haricinde, verilmemesi
  • 12-24 ay aralığında özel bir gereksinim yoksa verilmemesi
  • 2 yaşından sonra kontrollü bir şekilde verilmesi
  • Beslenmenin bağımsız ve sindirimin düzenli olduğu 3 yaşından sonra verilebilmesi

Bu yazıyı okumadan önce bebeğinize chia tohumu verdiyseniz, endişe etmenize gerek bulunmuyor. Eğer bebeğinizde beklenmedik bir etki görülmediyse bir problem olmadığı varsayılabilir. Unutulmamalıdır ki rutin dışında bebeğin beslenmesine eklenecek gıdalar, beklenmeyen olumsuzluklara sebep olabilir. Özellikle chia, keten tohumu gibi etkileri tam olarak bilinmeyen gıdalar için mutlaka doktor fikri almak gerekecektir.

Sevil Yılmaz

İçerik editörü. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. 5 yıldır internet bazlı projelerde ürün geliştirme-içerik üzerine çalışıyor.

Share
Published by
Sevil Yılmaz

Recent Posts

Hamilelikte Grip Bebeği Etkiler mi?

Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…

4 ay ago

Küçük Çocuklarda Güneş Kremi Kullanımının Önemi

Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…

10 ay ago

Hamilelikte Gaz Sancısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…

11 ay ago

Bebeklerde yastık kullanımı nasıl olmalı?

Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…

11 ay ago

Hamilelikte Nohut Yemek | Zararları? | Doğru Mu?

Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…

12 ay ago

Bebeklere Makarna Ne Zaman Verilir?

Karbonhidrat ve protein açısından zengin makarna, bebek beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. Makarnayı severek tüketen…

1 yıl ago

This website uses cookies.