Bebeklere Dana Eti Ne Zaman Verilir?

Bebeğe ne zaman dana eti verilir sorusu diğer ek gıdalar gibi anneleri çokça düşündüren bir sorudur be bununla birlikte verilen diğer gıdaların aksine uygulaması anneler için zorlayıcı olabilir. Bebek ek gıdaya geçtiği 6-7. Aylardan sonra özellikle sebze ve meyve ağırlıklı beslendiği için dana etinin kokusu, tadı ve hazmı bebek için zorlayıcı olacaktır. Bebeğiniz, dana etini kabul etmediği takdirde onu zorlamamalı ve süreç içinde tekrar denemelisiniz.

Bebekler Dana Etini Ne Zaman Yer?

Bebeklere dana eti ne zaman verilir sorusu üzerine düşündüğümüzde araştırmacılar bu sürecin ortalama 8. aydan itibaren başlatılması gerektiği konusunda hemfikirdir. Eğer bebeğinizde ek gıda sürecinde bir sindirim sıkıntısı ya da alerjik reaksiyon görülmediyse bu sürenin doktor kontrolünde 8. aya indirilmesi mümkündür.

Bebekler için besleyici ve sağlıklı bir yiyecek olan dana etinin tüketimi, bebeğinizin büyüyüp gelişmesinde önemli bir rol oynayacaktır. Bebeklerde 6. aydan sonra sıkça görülen demir eksikliğine en iyi çözümlerden olan dana etini bebeğiniz bu süreçte yemeye başladığı zaman, demir yoksunluğunun önüne geçilip bebeğinizin; uyku düzeni, huzursuzluk belirtileri, iştahsızlık hali ortadan kalkacaktır.

Bebekler Dana Etini Nasıl Yer?

Bebekleriniz henüz 8 aylık olduğu süreçte dana etini çiğneyip sindirebilecek bir fiziki yapıda değildir. Fakat bu bebeklerinizin dana etini tüketemeyeceği anlamına gelmemelidir. Bebekleriniz için özenle seçtiğiniz, doğallığından emin olduğunuz dana etini birkaç defa kıyma olarak çektirip bebeklerinizin tüketebileceği kıvama getirtebilirsiniz. Zaten sebzelere ve bunlardan yapılmış pürelere alışkın olan bebeğiniz için hazırlayacağınız yemeklere başlangıçta 1 çay kaşığı miktarınca koyacağınız kıymayı bebekleriniz için hazır hale getirebilirsiniz. 3 gün kuralını gözeterek yedirip herhangi bir sorunla karşılaşmadığınız sürece yedirmeye devam edebilirsiniz.

Bebeğinize başlangıçta her anlamda farklı gelecek bu yemeği yemeyi tercih etmeyebilir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda onu zorlamamalı ve ilerleyen aylarda tekrardan denemelisiniz. Eğer bebeğinizin dana etini tüketiminde bir sorun yok ise oranları arttırarak etin içerisindeki vitamin ve mineralleri daha yoğun anlamda almasına yardımcı olabilirsiniz.  Dana etinden yapacağınız çorbalarda bebekler için bir alternatif olabilir. Dana etini kabul etmeyen bünyeler için dana etinin vitaminlerinden minimum oranda da olsa yararlanılabilecek bir yol da o etten çorba yapmaktır.

Dana Etinin Bebeklere Faydaları Nelerdir?

Dana eti içerisinde bulundurduğu yüksek proteinle birlikte sağlam bir demir kaynağı olarak karşımıza çıkar. Anne sütünün verilmediği yahut yeterli gelmediği bebeklerde 6. ayla birlikte görülmeye başlayan demir eksikliğinin önüne geçmek için ek gıda olarak tercih edilen dana eti bebeğe büyük oranda fayda sağlamaktadır. Bebeğe dana eti yararları şu şekilde sıralanabilir.

  • Bebeklere dana eti vermek, onların ihtiyacı olan proteini hat safhada karşılayacak ve kolay emilimi ile sebzelerden alınan proteine oranla çok daha faydalı olacaktır.
  • Proteinde olduğu gibi demir emiliminin de kolay olması bebekler için bir diğer faydasıdır. Demir eksikliğinin giderilmesi ve onarılmasında bu sayede kan hücrelerinin gelişip artışında yardımı olacaktır.
  • B12, B16, çinko vitaminleri bebeklerin bedensel ve zihinsel gelişimlerine katkı sağlar.

Bunlar ilgini çekebilir?

Dana Etinin Bebeklere Zararı Nelerdir?

Bebeğe dana eti zararları söz konusu mudur şeklinde düşünüldüğü zaman araştırmacılar bu konuda olumsuz bir şey söylememekle birlikte dana eti kullanımının zamanı ve şekli üzerinde durmaktadırlar. Bebeğin bedensel gelişiminin devam ettiği süreçte dana etini sindirebilecek ve tüketecek bir seviyeye gelmiş olması yani en azından bebeğin 8. Ayına girmesiyle başlanması gerektiği üzerinde hemfikirdirler.

Bebek, ek gıdalar karşı alerjik semptomlar gösteriyor sindirim ve mide sorunları yaşıyorsa dana etinin verilmesinde dikkat edilmelidir. Bunula birlikte etin katı ve sert bir formda olması bebeğin eti öğütmesi ve sindirmesi açısından zor olacağı için etin kıyma formuna getirilmesi ve bunun da en azından 2 defa gerçekleştirilmesi bebeğin eti tüketimi açısında daha kolay olacaktır. Bebek ete karşı alerjik reaksiyon gösterdiği takdirde hızlıca doktora danışılmalıdır. 

Anneler etin seçiminde özen gösterilmeli, hazır ve paketli dana kıyma almak yerine kendi bildikleri kasaplardan gözleriyle görerek tercih ettikleri etleri kıyma formuna getirmeli ve bebeklerine sağlıklı bir pişirme sürecinden sonra sunmalıdırlar.  Bebeğe dana eti verilmesi açıkladığımız durumlar göz önünde bulundurulduğu sürece olumsuz bir sonuç doğurmayacaktır.

Sevil Yılmaz

İçerik editörü. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. 5 yıldır internet bazlı projelerde ürün geliştirme-içerik üzerine çalışıyor.

Share
Published by
Sevil Yılmaz

Recent Posts

Hamilelikte Grip Bebeği Etkiler mi?

Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…

4 ay ago

Küçük Çocuklarda Güneş Kremi Kullanımının Önemi

Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…

10 ay ago

Bebeklere Chia Tohumu Verilir Mi?

Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…

11 ay ago

Hamilelikte Gaz Sancısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…

11 ay ago

Bebeklerde yastık kullanımı nasıl olmalı?

Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…

11 ay ago

Hamilelikte Nohut Yemek | Zararları? | Doğru Mu?

Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…

12 ay ago

This website uses cookies.