Bebeklere Ekmek Ne Zaman Verilir?

By Sevil Yılmaz

Published On:

Follow Us
Bebeklere Ekmek Ne Zaman Verilir_

Bebeklere ekmek vermek son dönemlerde annelerin en çok endişe duyduğu konulardan biridir. Bilindiği üzere bebek beslenmesi çok temeldir. Anneler ve babalar çocuklarını yanlış bir şekilde beslediği zaman, erken ya da geç ek besine başlandığı zaman ilerleyen yaşlarında pek çok sağlık sorunuyla karşılaşılabilir. Aynı zamanda yanlış dönemde ek besine geçmek bebeğin gelişimini de olumsuz etkileyebilir.

Bebeklere Ne Zaman Ekmek Verilir?

Bebeklere Ne Zaman Ekmek Verilir?

Bebeklere ekmek kaçıncı ayda verilir konusunda pek çok kişi farklı bir ay aralığı söyleyebilir. Fakat bebekler ilk 6 ay içerisinde anne sütünden başka hiçbir ek besin tüketmemelidir. Bunun içerisinde su da dahildir. Çünkü bebeklerin ilk 6 ay mideleri neredeyse 1 tatlı kaşığı büyüklüğündedir. Bebeklerin bu küçük bideleri farklı bir besin ile doldurulduğu zaman yeterli vitamin ve mineralleri alamayacaktır.

Anne sütünün içerisinde yer alan her türlü vitamin, mineral, protein, karbonhidrat ve yağ oranı dengelidir. Bu denge sayesinde bebeklerin ilk 6 ay içerisindeki tüm ihtiyaçları anne sütü tarafından giderilmiş olur. 6 aydan önce bebeklere ekmek gibi midede çok yer kaplayan bir besin verildiği zaman bebekler midelerini dolu hisseder ve anne sütünü tüketmek istemezler. Bu durumda bebeğin gelişimi olumsuz etkilenir ve kilo/ boy oranları dengeli olmaz.

Bebeklere ekmek hangi ayda verilmeli diye bakıldığı zaman 6 aydan sonra katı besinlere geçiş yapılabilir. Fakat bu katı besinlerin ne olduğu da önemlidir. Ekmek 6. Aydan sonra bebeklerin tüketmesi gereken bir besindir. Çünkü ekmeğin içerisinde bulunan glüten maddesi vücuda girmediği zaman ve vücut bu proteini tanımadığı zaman ilerde glüten in toleransına ya da çölyak hastalığına sebebiyet verebilir.

Bebeklere Ekmek Nasıl Verilir?

Bebeklere Ekmek Nasıl Verilir

Bebeklere ekmek nasıl verilir konusu bebeğin sağlığı açısından çok önemlidir. Ekmeğin içinde ve dışında yer alan karbonhidrat, protein, vitamin ve mineral oraları farklıdır. Bu nedenle aslında her iki yerden de bebeğe tattırılması gerekmektedir. 6 aydan sonra mide kapasitesi büyüdüğü için sadece anne sütü yeterli gelmeyecektir. Bebeğin bu dönem içerisinde her türlü besini tek tek tatması gerekir. Fakat bazı besinlerin tüketilmesi gereken ay daha uzundur. Bu konuya dikkat etmek gerekir. 6 aylık bir bebeğe büyük parça ekmek verilmemelidir. Ekmekler küçük küçük bölünerek verilmelidir. Hatta çok hafif anne sütüyle ıslattırılarak da verilebilir.

Bebeklere Ekmek İçi Ne Zaman Verilir?

Bebeklere Ekmek İçi Ne Zaman Verilir?

Bebeklere ekmek içi ne zaman verilir diye bakıldığında aslında ekmeğin dışındansa ilk olarak ekmeğin içinin verilmesi gerekir. Yani 6 aylık bir bebeğe küçük miktarlarda ekmek içi verilmelidir. Ekmek içini sevdiyse ve yiyebildiğiyse yavaş yavaş ekmeğin dış kısmı da verilebilir. Fakat ekmeğin dış kısmı biraz daha sert ve çiğnenmesi bebekler için zor olduğu için hafifçe su ya da anne sütüyle ıslatılmalıdır. Eğer çocukta herhangi bir reaksiyon göstermediyse artık beslenme programının içerisinde ekmek içi ve ekmeğin dış kısmı gönül rahatlığıyla verilebilir.

Bebeklerde Ekmek Alerjisi

Bebeklerde Ekmek Alerjisi

Bebeklerde ekmek alerjisi sıklıkla karşılaşılan bir durum olmasa da göz önünde bulundurulması gereken bir durumdur. Özellikle bebeklerin ekmeği tüketmesi gerektiği dönemde tüketmemesi vücutta bir reaksiyona neden olabilir. Yani bebekler 6. Aylarında ekmek tüketmezse bağırsaklarında bir in tolerans gelişir. Bu da bebeklerde gaz, şişkinlik, ishal ya da mide bulantısı gibi etkilere neden olur. Bu in tolerans ekmeğin içerisinde yer alan glüten proteini yüzünden oluşur. Bebeklerin glüten in toleransına sahip olmaları hayatları boyunca ekmek ve glüten içeren hiçbir besini tüketmemelerine neden olur. Bu sebeple geciktirmeden bir an önce bebeğe ekmek verilmelidir.

Bebeklere Ekmek Yerine Ne Verilebilir?

Bebeklere Ekmek Yerine Ne Verilebilir?

Bebeklere ekmek yerine ne verilebilir diye bakıldığında aslında ekmek yerine pek çok alternatif üretilebilir. Fakat neden ekmek verilmediği konusu araştırılmalıdır. Eğer glüten in toleransı nedeniyle ebeveynler çocuklarına ekmek vermiyorsa pirinç pilavı, mısır ekmeği ya da glütensiz ekmek verilebilir. Fakat bu besinler bebeğin 6. ayında değil daha çok 8. aydan sonra verilmesi gereken besinlerdir. Bebekte herhangi bir sağlık sorunu yoksa ekmek yerine sebze çorbası, pilav gibi besinler verilebilir. Tam buğday, kepek ekmeği, siyez ekmeği gibi buğday içerikli besinlerin 8. aydan sonra verilmesi önerilmektedir.

Bebeklere Ekmek Kilo Aldırır Mı?

Bebeklere Ekmek Kilo Aldırır Mı?

Bebeklere ekmek kilo aldırır mı konusunda aslında önemli olan hangi besinin verildiği değil, besin miktarının ne kadar verildiği önemlidir. Ekmek her insanda düzgün bir miktar çerçevesinde verildiği zaman kilo yapan bir besin olmadığı gibi bebeklerde de miktarı belirtilerek verilirse kilo yapmaz. Her bebeğin olduğu aya göre ya da yaşa göre alması gereken bir kalori miktarı vardır. Bu kalori miktarını geçmeyecek şekilde beslenme programı yapıldığı takdirde bebeklere ekmek verilebilir. Ekmeğin fazla verilmesi çok fazla önerilmez. Çünkü bebeklerin mide kapasitesi oldukça küçüktür. Bu durumda bebeğin midesi çok fazla sağlıklı besin öğesi içermeyen besinle dolmamalıdır. Bu sebeple ekmek yerine saha sağlıklı besinler verilerek bebeğin büyümesi ve gelişmesi desteklenmelidir.