Kökeni Orta Doğu’ya özgü tatlı bir meyve olan hurma, mevsiminde hurma ağaçlarının gövdesinde taze olarak satılırken, diğerleri yıl boyunca kurutulmuş, çekirdeksiz ve paketlenmiş formda bulunur. Doğal olarak hurma Türkiye’de kurutulmuş olarak tüketilen bir meyvedir. Hurma enerji veren bir besindir ve sağlığa birçok faydası vardır. Bu nedenle katı gıdalara başladığında bebeklerin beslenme programlarına dahil etmek için harika bir gıda maddesidir. Demir, kalsiyum, sodyum fosfor, magnezyum, potasyum ve çinko gibi mineral kaynağıdır. Ayrıca pek çok vitamin içeren hurma oldukça besleyici bir besin maddesidir. Hurma ayrıca iyi bir şeker ve lif kaynağıdır.
Olgunlaşmış hurmalarda bulunan fruktoz ve dekstroz gibi basit şekerlerin kişiye anında enerji sağladığı bilinmektedir. Temel besinler açısından zengin olmasının yanı sıra, hurmaların tedavi edici özelliklere de sahip olduğu bilinmektedir. Araştırmalar, selenyum gibi kanseri önleyenler de dahil olmak üzere hurmalarda bağışıklığı artırmaya yardımcı olan en az 15 mineral bulunduğunu göstermektedir. Ayrıca hurma 23 çeşit amino asit ve doymamış yağ asidi içerir, kolesterol ve doymuş yağ oranı düşüktür, iltihap önleyici özellikler içerir ve ayrıca antioksidanlar açısından da zengindir. Bebeklere hurma faydaları saymakla bitmez. Hurma içerisindeki bu besinler gelişmekte olan bebeğin beslenmesini dengeler ve anne sütündeki besinleri destekler.
Paketlenmiş hurma ve diğer kuru meyvelerin raf ömrünü arttırmak amacıyla küf oluşumunu önlemek için az miktarda sülfat ilave edilir. Ancak astımı olan veya sülfat alerjisi olan bebeklerin bu sülfat kaplı hurmalardan tamamen uzak durması gerekmektedir. Eğer bebeğin astımı varsa, hurma yedirmeden önce bir uzmana başvurulması gerekmektedir.
Bebeklere hurma verilir mi sorusu çoğu annenin sorduğu bir sorudur. Hurma kalp için sağlıklıdır ve oldukça besleyicidir, çünkü bu besinler bebeğin büyümesine yardımcı olduğu için bir bebeğin beslenme programına dahil edilebilir. Hurma, bir bebeğin büyümesi için gerekli olan ve sütün tek başına sağlayamayacağı temel besinleri sağlar. Bebeklere hurma kaçıncı ayda verilir sorusuna gelince, Bebekler 6 aylık olduklarında veya katı veya yarı katı yiyecekler yemeye başladıktan sonra hurma yemeye başlayabilirler. Bebeğin beslenmesinde bir denge sağlamak, bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için son derece önemlidir. Bu nedenle, bebeğin gelişimi için gereksinimlerini karşılayan hurma gibi yiyeceklerle desteklenmelidir.
Bebeklerde hurma alerji yapar mı sorusu da dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Bebeğin bu yeni yiyeceğe nasıl tepki verdiğini test etmek için hurma ilk önce küçük porsiyonlarda verilmelidir. Hurmanın yaygın bir alerjik reaksiyona sebep olmadığı bilinmektedir. Yine de bebeğe hurma verirken dikkatli olunmalı, alerjik reaksiyon riski ihtimali göz önünde bulundurulmalı ve gerekirse uzmana başvurulmalıdır.
Bebeklere hurma meyvesi verilir mi ya da bebeklere hurma nasıl verilir diye merak eden ebeveynler için şu bilgiler verilebilir. Hurma, doğrudan bebeğe verildiğinde bebeğin hurmayı sert dokusundan dolayı çiğnemesi mümkün değildir. Bu nedenle bebeğin kolayca çiğnemesini sağlamak için bebeklere hurmalı tarifler arasında bebeklere hurma ezmesi verilebilir ya da hurmalar püre haline getirilerek bebeklerin kolayca tüketmesi sağlanabilir.
Hurma besin açısından zengindir ve bebeklerin büyümesi için gerekli olan çok çeşitli ve miktarda mineral ve vitaminle doludur. Hurma, bir bebeğin gelişimine aşağıdaki şekillerde yardımcı olur
Potasyum beynin büyümesine ve gelişmesine yardımcı olarak bebeğin genel bilişsel gelişimini sağlar.
Hurma, bağırsaklarda dost bakterilerin yetiştirilmesine yardımcı olur. Bu, bebekler arasında yaygın bir sorun olan bağırsak problemlerini önlemeye yardımcı olur.
Bebekler viral ve bakteriyel enfeksiyona karşı oldukça hassastır ve bu da karaciğer üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir. Bunlar, bebeklerin yakalandığı sarılık, tifo ve hepatit gibi karaciğer rahatsızlıklarının yüksek oranda ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Hurma, karaciğeri koruyucu özelliklere sahip olduğundan bebekler için oldukça faydalıdır.
Bazı çocuklar mide rahatsızlıklarından mustarip olabilmektedir. Hurma, bu anlamda bazı semptomları hafifletmeye yardımcı olacak özelliklere sahiptir. Bununla birlikte, mide ülserlerini tedavi etmek için ilaç olarak hurma kullanmadan önce mutlaka bir uzmana danışılması gerekmektedir.
Diş çıkaran bebeklere daha iyi diş gelişimi için olgunlaşmış hurma verilebilir. Hurma diş etlerini güçlendirmeye ve dişlerin daha güçlü ve daha hızlı büyümesine yardımcı olur. Olgun hurmaları çiğnemek, diş çıkaran bebeklerin faydalanabileceği iyi bir diş egzersizi işlevi de görmektedir.
Bebek ateş veya çiçek hastalığından kurtuluyorsa, hurma hızlı iyileşmesine yardımcı olacaktır. Hurmaları sütle de karıştırılarak verilebilir.
Bebeklerde kalın bağırsaktaki bakteriyel enfeksiyon nedeniyle dizanteri gelişebilir. Bu hastalık bebeklere tatlı hurma püresi yedirilerek kontrol edilebilmektedir. Bu sebeple bebeklere hurma yedirmek oldukça sağlıklıdır.
Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…
Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…
Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…
Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…
Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…
Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…
This website uses cookies.