Bebeklere Ispanak Ne Zaman Verilir?

By Sevil Yılmaz

Published On:

Follow Us

Kalsiyum ve demir açısından oldukça zengin bir sebze olan ve özellikle kış aylarının vazgeçilmezi ıspanak, uzmanlar tarafından bolca tüketilmesi gereken sebzelerden biri olarak tavsiye edilmektedir. Bunun yanında ıspanak A, C, E ve K vitaminlerini bünyesinde bulunduran bir sebzedir. Ayrıca içeriğinde diğer yeşil bitkilerden çok daha fazla protein barındırır ve dolayısıyla besin değeri çok yüksektir. Yetişkinler ve çocuklar için son derece faydalı ve besleyici olan ıspanağın bebeklerde kullanımı nasıl olmalıdır ve bebeklere ıspanak kaçıncı ayda verilir soruları merak edilmektedir.

Ispanağın Yararları ve Zararları Nelerdir?

Ispanagin Yararlari ve Zararlari Nelerdir 1

Bebeklerin gelişimi için meyve ve sebzelerin önemli besin kaynakları olduğu bilinmektedir. Özellikle ıspanağın içinde bulunan kalsiyum ve demir mineralleri, kemik gelişimi için oldukça önemlidir. Bebeklerin ilk iki yılı gelişimleri açısından kalsiyumun çok önemli olduğu bir dönemdir. Kalsiyum süt ve süt ürünlerinin yanında bazı sebzelerde ve özellikle ıspanakta da bol miktarda bulunmaktadır. Bir bardak haşlanmış ıspanakta 42 mg kalsiyum bulunmaktadır. Bu açıdan bakıldığında bebeklere ıspanak yedirmek, gelişimlerine büyük fayda sağlamaktadır. Fakat burada bebeklere ıspanak ne zaman verilir sorusu büyük ölçüde önemli ve dikkat edilmesi gereken bir husustur. Çünkü oldukça yararlı bir besin olmasının yanında ıspanak, bebeklerde ıspanak alerjisi konusuyla da gündeme gelmektedir. Bu sebeple bebeklere ıspanak yedirilmeden önce dikkat edilmesi gereken noktalar vardır ve bunlar oldukça önemlidir.

Bebeklere ıspanak yedirirken dikkat edilmesi gereken ilk nokta, bebeğin kaç aylık olduğudur. Ispanak, bebeklere erken aylarda verilmemesi gereken bir besindir. Bebeklere ıspanak vermek için yeterli görülen ay, uzmandan uzmana değişmektedir. Kimi uzmanlara göre 6-7, kimi uzmanlara göre ise 8-9 aydan sonra bebeklere ıspanak verilebilir. Burada ebeveyn tarafından ıspanağın bebeğe kontrollü bir şekilde yedirilmesi gerekir. Çünkü ıspanak, bebeğin bünyesinde alerjik durumlara sebebiyet verebilir. Bu alerjik reaksiyonlar ağız kenarı ve popoda kızarıklık şeklinde kendini gösterebilmektedir. Ispanak yedirilen bebekte alerjik reaksiyonların olup olmadığı iyi gözlemlenmeli, olası bir alerjik durumda bebeğe ıspanak verme derhal kesilmelidir. Bunun yanında asit içeren bir sebze olduğundan pişik problemi yaşayan bebeklere ıspanak verilmemelidir. Özellikle diş çıkarma döneminde pişiğe meyilli olan bebeklerin ıspanak tüketmemesine özen gösterilmelidir.

Bunlar ilgini çekebilir?

Bebeklere Ispanak Nasıl Verilir?

Bebeklere Ispanak Nasıl Verilir?

Ispanak tüketimi sonrası alerjik durum söz konusu olmayan bebeklere ıspanak nasıl verilir konusu gündeme gelmektedir. Bebeklere ıspanak yedirmenin birçok yolu vardır. Bu yollardan biri, bebeklere ıspanak çorbası yapılarak yedirilmesidir. Diğer sebzelerle birlikte karıştırılarak da yapılabilen ıspanak çorbası bebekler için uygun olacaktır. Bebeklere ıspanak püresi yedirmek de tercih edilebilecek seçeneklerden bir diğeridir. Ispanak önce suda haşlanır ve püre haline getirilir.

İsteğe göre yine diğer sebzelerle karıştırılabilir. Burada bazı uzmanlarca ıspanağın bebeğe tek başına yedirilmemesinin, mutlaka diğer sebzelerle karıştırılması gerektiğinin daha doğru olduğu söylenmektedir. Bu noktada bebeklere ıspanak yemeği yedirmek sağlıklıdır düşüncesi tartışmalı bir konudur. Bu uzmanlara göre ıspanağın, içinde bulunan nitrat sebebiyle tek başına tüketilmesi 8-9 ay altındaki bebekler için sakıncalı olabilmektedir. Bu sebeple ıspanağın diğer sebzelerle karıştırılarak bebeğe verilmesi daha uygun olacaktır.

Bebekler İçin (12 Ay) Ispanak Yemeği Tarifi:

  • Bir demet ıspanak
  • ½ çay bardağı pirinç
  • 1 tane kuru soğan
  • 1 tane havuç
  • 2 kaşık salça
  • Birkaç damla limon suyu
  • Tuz
  • Zeytinyağı

Yapılışı: Küçük küçük doğranan soğanlar zeytinyağıyla birlikte sotelenir. Ardından soyulmuş ve rendelenmiş olan havuç soğanın üzerine eklenerek bir süre daha sotelenir. Salça eklenerek ardından iyice yıkanmış ıspanaklar küçük küçük doğranarak eklenir. Son olarak pirinç eklenir. Tuz ve limon da konulduktan sonra tencerenin kapağı kapatılır ve yemek kısık ateşte pişmeye bırakılır. Son aşamada pirinçlerin daha iyi pişmesi için bir miktar su eklenebilir. Pişen yemeğin aynı gün içerisinde tüketilmesi, buzdolabında saklansa dahi ertesi gün tekrar tüketilmemesi önerilmektedir.

Ispanağın tüketilmeden önce çok iyi yıkanması gerekmektedir. Bunun yanında diğer yeşil yapraklı bitkilerde olduğu gibi ıspanağın da pişirildiği gün içerisinde tüketilmesi ve ertesi güne bırakılmaması da önemli bir konudur. Ertesi güne bırakılan pişirilmiş ıspanak hem besin değerlerini kaybedecek hem de bazı zararlı maddeler açığa çıkacaktır. Uzmanlara göre ıspanaktaki besinlerden maksimum faydayı alabilmek için ıspanağı haşlamak yerine buharda pişirmek gerekmektedir. Buharda pişen ıspanağın besin değerleri daha yüksek ve dolayısıyla daha besleyici olacaktır. Ispanak bebeklere kilo aldırır mı sorusuna gelince, bunun cevabı hayırdır. Ispanak düşük kalorili bir sebzedir ve dolayısıyla kilo aldırmayan bir besindir. Özellikle obezite problemi yaşayan çocukların ıspanak tüketmesinde bu açıdan büyük fayda vardır.